Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

7 Maddede Koruyucu Köpek Cinsleri

Abone Ol 
7 Maddede Koruyucu Köpek Cinsleri

Koruyucu köpek cinsleri hangileri? Bekçi köpeği profiline sahip olan türler, bölgenin korunması için arzu edilen özelliklere sahip olan ırklardır. Bu köpeklerin baskın bir kişilikte oldukları bilinir. Daha güçlü bir koku ve işitme duyusu olan bekçi köpekleri, koruma görevlerini en iyi şekilde yerine getirirler.

Koruyucu Köpek Cinsleri

Koruyucu Köpek Cinsleri

Koruyucu köpek cinsleri konusunda karar vermeden önce köpeğe atfedilen rol, ailenin yaşam tarzı gibi çeşitli faktörler göz önüne alınmalıdır. Bundan dolayı köpeğe rahat bir yaşam sağlamak adına cins hakkında yeterince bilgili olmak da önem arz eder.

Bir bekçi köpeğinin baskınlığı ve koruma içgüdüsü belirli durumlara yönelik olmalıdır. Unutulmaması gereken en önemli nokta da şudur: koruma köpeğinde aranması gereken özellik, saldırganlık değildir. Zeka, itaat, koku, işitme, vefa, hakimiyet içgüdüsü, uyanıklık gibi özellikler, koruyucu köpek cinsleri için oldukça önemlidir. Bu işlevleri yerine getirebilecek bekçi köpekleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Boxer Köpek Cinsi

Boxer, iyi gelişmiş kaslara sahip, orta boy bir ırktır. Tüyleri kısa ve parlaktır. Tüylerinin rengi değişiklik gösterebilir. Genellikle altın, kahverengi ve koyu kahve tonlarında olabilir. Daha açık renkli Boxer köpek cinsleri de vardır.

Yetişkin bir Boxer köpek 57-63 cm boyutlarında olurken, dişiler genellikle 53-59 cm boyutlarındadır. Erkeklerin kilosu 30-32 kg, dişilerin kilosu ise 25-27 kg arasındadır.

Bu cins canlılar uysal köpeklerdir ve sosyalleşmeleri oldukça kolaydır. Bu nedenle çocuklu aileler için muazzam bir seçimdir. Korkusuz ve baskın olmalarına rağmen çoğunlukla kavgayı başlatan taraf olmazlar. Gerektiğinde ise kendilerini mükemmel bir şekilde savunabilirler. Bu ırk köpek uzun süre evde yalnız kalırsa endişelenebilir.

Boxer köpeklerin yüksek enerjili gıdalara gereksinimi olur. Öğünleri küçük porsiyonlarda ve daha sık olmalıdır. Besinsel yönden yoğun olan kuru köpek mamaları, yaş ve ödül mamalar ile beslenmeleri gerekir.

2. Dobermann Köpek Cinsi

Koruyucu köpek cinsleri arasında bir diğeri de Dobermann köpekler oluyor. Orta boylarda olan bu cins, heybetli bir duruşa ve zarif bir yürüyüş stiline sahiptir. Siyahi mavi, açık kahverengi gibi tüy renkleri olabilir. Yetişkin Dobermann erkekler yaklaşık 69 cm, dişiler ise 65 cm boyutlarındadır. Ağırlıklar erkeklerde 34-45 kg, dişilerde ise 27-40 kg arasında değişebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kaç Saat Uyur?

Çok aktif, çevik ve zeki bir cinstir. Davranış sorunları geliştirmemeleri adına sosyalleşmeleri ve eğitilmeleri önemlidir. Eğitim aşamasında köpek eğitim ürünleri mutlaka tercih edilmelidir. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla iletişime geçmeden önce onlara tanıtılmaları gerekir.

Son derece sadık ve koruyucu bir köpek türüdür. Genellikle bir oyunu veya herhangi bir aktiviteyi kabul etmediğinde ya da korkutulduğunda agresif tavırlar gösterebilir. Bu yüzden cinsin karakterine uygun şekilde davranılması gerekir. Bu cinsin eğitilmesi zaman ve özveri gerektirir.

Dobermann köpekler çoğunlukla hızlı yemek yerler. Öğünlerin daha küçük porsiyonlar halinde ve sık olarak onlara sunulması gerekmektedir. Aksi halde sindirim problemleri yaşayabilirler.

3. Alman Çoban Köpeği Cinsi

Koruyucu köpek cinsleri listesi Alman çoban köpeği ile devam ediyor. Orta boy bir köpektir. Güçlü ve uzun bir sırt yapısına sahiptir. Tüyleri yoğundur. Tüy renkleri siyah, kırmızımsı, kahverengi, açık gri ve sarı tonlarında olabilir. Yetişkin erkeklerin boyutu 60-65 cm, dişilerin boyutu ise 55-60 cm arasındadır. Yetişkin Alman çoban köpekleri 30-40 kg ağırlıkta olabilirken, dişilerin ise ağırlıkları 22-32 kg arasında değişebilir.

Koruyuculuk özellikleri ile öne çıkan bu ırk köpekler, son derece sevecen bir ırktır. Disiplinsizlik ve özgüven sorunlarının önüne geçmek için yeterince sosyalleşmeleri ve eğitim almaları gerekir. Titiz ve sadık olmalarıyla bilinirler.

Mide sorunlarına yatkın olan bu köpek ırkı, sık sık ve küçük porsiyonlar ile beslenmelidir. Mama seçimi konusunda yaş, büyüklük, kilo, aktivite seviyesi dikkate alınmalıdır. Vitamin, mineral ve protein açısından yoğun olan yaş köpek mamaları, kuru mamalar ve ödül mamaları ile beslenmeliler.

4. Belçika Çoban Köpeği Cinsi

Koruyucu köpek cinsleri söz konusu olduğunda Belçika çoban köpeğinden de bahsetmek gerekir. Kaslı, orta boy bir köpektir. Genellikle açık kahverengi tonlarda olan tüyleri vardır. Bazı türlerin siyah renkli tüyleri olduğu bilinmektedir. Tüy yoğunluğu fazladır ve köpek tarağı ile düzenli olarak bakım şarttır. Erkekler 62 cm, dişiler 58 cm boyutlarındadır. Bu cinsin erkekleri 25-30 kg, dişileri ise 20-25 kg ağırlığında olurlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Diyabet Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Sahibini savunmak için tereddüt etmeden hareket eder. Canlı, koruyucu, uyanık ve zeki bir köpektir. Ayrıca saldırgan değildir. Çok yönlü ve aktif bir kişiliği vardır. Koruma, gütme, savunma ve hizmet etme yetenekleri ile dikkat çeker. Herhangi bir bekçi köpeği gibi içgüdülerini kontrol etmek için uygun eğitime gereksinim duyar. Uyanık, becerikli ve hızlı hareket eden bir ırktır.

Aktiflik düzeyleri yüksek olduğundan dolayı besinsel yönden yoğun olan mamalar tüketmeleri gerekir. Tükettikleri köpek mamaları dengeli, tam ve sağlıklı olmalıdır. Bu nedenle en iyi köpek maması markaları arasından onlara mama seçmek gerekir.

5. Cane Corso Italiano Köpek Cinsi

Cane Corso Italiano da koruyucu köpek cinsleri arasındadır. Orta ve büyük arasında değişen farklı boyutlarda olabilir. Sağlam yapısı, dinç görünümü, belirgin ve ince kasları ile dikkat çeker. Erkeklerin ortalama boyları 64-68 cm, dişilerin ise 60-64 cm arasındadır. Erkekler 45-50 kg olabilirken, dişiler 40-45 kg ağırlığında olabilir. Kısa ve parlak tüylere sahiptir. Tüy ve deri sağlığının korunması adına kaliteli köpek şampuanları ile temizlik işleminin yapılması önemlidir.

Aile arkadaşları ve diğer hayvanlarla iyi bir şekilde anlaşır. Heybetli görünümü ve sevecenliği ile öne çıkar. Tehdit hissederse hızlı bir şekilde harekete geçer. Avcılık içgüdüsü gelişmiştir. Bu nedenle saldırganlığa sebebiyet vermemek için iyi bir şekilde eğitim görmesi gerekir. Sosyalleşme de bu aşamada son derece önemli.

Kalori gereksinimleri diğer orta boy köpeklere oranla daha fazladır. Genellikle günde ortalama 1 kg mama yerler. Çok aktif olduklarından, yaşam evrelerine ve kilolarına uyarlanmış kaliteli konserve köpek mamaları, kuru mamalar ve ödül mamaları ile beslenmeleri gerekir. Tükettikleri mamaların vitamin, protein ve mineral dengesi sağlanmış olmalıdır.

6. Amerikan Pit Bull Teriyeri Köpek Cinsi

Koruyucu köpek cinsleri arasında yer alan Amerikan Pit Bull Teriyeri, kaslı, orta büyüklükte bir köpek ırkıdır. Tüyleri kısa biçimlidir. Bazı türlerde çeşitli benekler olabilir. Doğuştan sağırlık gibi bazı sağlık sorunlarına yatkındır. Atletik, çevik ve içgüdüsel bir köpektir. Yetişkin bir erkek 16-27 kg ve 45-53 boylarında iken, dişi bir Amerikan Pit Bull Teriyeri ise 14-23 kg ağırlığında ve 42-50 cm boylarında olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Belgian Groenendael Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumları

Evcil köpek olarak harika bir seçimdir. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi bir şekilde anlaşır. İnsanlara karşı saldırganlık, cins için olağandışı bir özelliktir. Bu nedenle Amerikan Pit Bull Teriyeri yabancı insanlara bile oldukça arkadaş canlısı davranışlar sergiler. Bir bekçi köpeği olarak tercih edilebilir. Diğer köpeklere karşı belirli bir düzeyde saldırganlık sergileyebilir. Ancak sosyalleşirse ve eğitilirse bu tarz sorunların yaşanması önlenebilir.

Aşırı aktif olmaları nedeniyle beslenmelerine dikkat edilmesi gerekir. Besin bileşenleri açısından zengin olan kuru, yaş ve ödül köpek mamaları ile beslenmeleri lazım. Mama seçimi yaşlarına, boyutlarına ve kilolarına uygun olmalıdır.

7. Rottweiler Köpek Cinsi

Koruyucu köpek cinsleri arasında bulunan Rottweiler köpekler orta büyüklüktedir ve sağlam kaslara sahiptir. Yapısı, hayvanın gücünü, direncini ve çevikliğini garanti eder. Güçlü, orantılı ve kompakt bir vücudu vardır. Tüyleri orta uzunlukta ve genellikle kahverengi, siyah ve beneklidir. Yetişkin bir Rottweiler köpek 63-69 cm boyutunda ve 50 kg ağırlığında olabilir. Dişi Rottweiler ise 58-64 cm boyutunda, yaklaşık 38 kg ağırlığındadır.

Kendinden emin, arkadaş canlısı ve sakin bir türdür. Çocuklarla ilişkisi oldukça iyidir. Bu sebeple aileler için iyi bir seçim olabilir. Eğitim ile desteklenmesi gereken bir mizacı vardır. Genellikle çok dengeli ve içe dönük bir hayvandır. Diğer bekçi köpekleri gibi koruma içgüdüsünün saldırganlığa dönüşmemesi adına sosyalleşmesi ve iyi eğitilmesi gerekir. Hem günlük bakımı hem de eğitimi için zaman ve özveri gerektirir.

Büyüklükleri ve aktivite seviyeleri dikkate alındığında, kalori açısından yoğun olan köpek mamaları ile beslenmeleri önemlidir. Yüksek sıklıkta ve küçük porsiyonlar ile beslenmeleri daha doğru olacaktır. Vitamin, mineral ve protein gibi besin bileşenleri yönünden dengeli olan açık köpek mamaları, kuru, yaş ve ödül mamalar onlar için uygundur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.