Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

English Pointer Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
English Pointer Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

English Pointer köpek ırkı, birçok kişi tarafından sahiplenilen ve beslenen bir köpek türüdür. Bugünkü yazımızda bu asil dostlarımızla alakalı bilgiler bulabilirsiniz.

Karakter Özellikleri

Bu köpek ırkı, bilinen en ama en hızlı av köpeklerinden biridir. Şayet avcılık merakınız varsa, bu köpek tam sizlik demektir. Bu köpek cinsi hareketli bir yapıya sahip olmasıyla bilinir. Durmaksızın oyun oynama çabası vardır. Bu oyun evresini de sizinle paylaşmak isteyen bir canlıdır. Tek başına çok sıkılmaz.

Ama kesinlikle bahçesi olan bir evde bakılması gerekir. Şayet apartman yaşamına alışsın istiyorsanız, bu köpekleri asla ama asla yalnız başına bırakmamanız gerekir. Aksi şekilde çok sıkılır ve enerjisini de asla atamaz. Bu köpekler sadakat yanlısı olurlar. Sahiplerine çok bağlıdırlar. Bu yönleri ile avcılıkları da gelişmiştir.

Av sırasında sizin söylediğiniz her şeyi yerine getirmekten bir adım bile geri durmaz. Bunun yanında sizinle olan sıkı ilişkisi nedeniyle eğitilme seviyesi çok yüksek olur diyebiliriz. Bu köpek cinsi, çocukların büyük bir kısmıyla sorunsuz anlaşabilmektedir. Bunun yanında ufak yaşlarda öteki köpeklerle sosyalleştirilmelidir.

Bu köpeklerin hayattaki en önemli amacı sahibini memnun ve huzurlu kılmaktır. Çok zeki bir ırktır diyebiliriz. Sahibiyle geçirdiği eğitim evresini bile eğlenceli hale getirebilen bir köpektir. Sahibine itaat etmeyi sever. Komutları anında anlar ve uygulamak için resmen can atar.

Tarihçesi

English Pointer

Yatan Bir English Pointer Köpek

English Pointer köpek ırkı, tavşan avı için kullanılmakta olan özel bir köpek ırkıdır. Geçmişi ise 1500’lü senelere dek gitmektedir. Bu köpek ırkı; Bloodhound, Foxhound, Bull Terrier ve Greyhound adlı cinslerden meydana getirilmiş bir köpek cinsidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Norwich Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

1700’lü senelerden sonraysa kuşların yerini tespit etme konusundaki yetenekleri ile kendilerini herkese tanıtırlar. Soylu olan kişiler ava çıkacakları sırada yanlarına bu köpeklerden iki tane alıyordu. Bunun neticesinde avın yeri çok daha hızlı bulunmuş oluyordu.

1877 senesinde Westminster Kennel adlı kulüp bu köpekleri Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestij sahibi köpeklerinden biri olarak göstermiştir. Sensation isminde olan bir köpek ise bu gösterinin bir maskotu haline gelmiştir diyebiliriz. Günümüze baktığımız zaman ise bu ırka mensup olan köpeklerin büyük bir kısmının kuş avında görevlendirildiğini görürüz. Adı bu yüzden kuş köpeğidir.

Bu köpeklerin bir kısmı da tarla bekçisi olarak görevlendirilmiştir. Fakat bu durum pek de yaygın olmamaktadır diyebiliriz. Judy ismi verilen English Pointer köpeklerden biri, İkinci Dünya Savaşı sırasında Royal Navy’de görev almıştır. Askerlerden önce, gelmekte olan düşman uçaklarını bulmada başarı elde etmiş bir köpek olmuştur.

Bunun yanı sıra kendi gemileri battığı zaman tayfaya birçok konuda yardım etmiştir. Judy 1950 senesinde vefat eder ama başarılarından ötürü ödüllere layık görülmüştür. Bu ödül, Londra Imperyal Savaş Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Yolunuz düşerse gidip görebilirsiniz isterseniz.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler kaslı bir ırktır. Yapıları da her daim sağlamdır. İri cüssesi nedeniyle sert ve zor olan hava olanaklarına bile dayanıklıdır. İnce olan tüy yapısı nedeniyle direkt üşür. Bu nedenle dışarda fazla zaman geçirecekse ona kalın bir kıyafet giydirmeniz gerekecek demektir.

Bu ırkın yüzü uzun olur. Kulakları ise iki ayrı yana düşer. Kuyruğu inceciktir. Uzundur. Genel olarak benekli olurlar. Tüy kısmı incedir ve sıktır. Kısa olur. Bacakları uzun ve kaslı formda olmaktadır. Uzun bacak boyu vardır. Çevik ve atik bir köpektir.

Bu köpeklerin mağrur bakışları vardır. Bu da onları her daim sevimli hale getirir. Yüz kısımları genel olarak bej ya da beyaz renkte olur. Büyük patileri vardır. Harika huylu hayvanlardır. Onlara olan sevginizi her daim göstermelisiniz. Böylece sizin yanınızdan ayrılmak bile istemez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  16 Maddede En Popüler Büyük Irk Köpekler

Bakımı

English Pointer köpek cinsi, kısacık tüyleri nedeni ile ekstra bir bakıma gereksinme duymaz. Sık ve ince tüyleri olan bu köpeklerin bu nedenle sık taranmaya gereksinimleri yoktur. Ama zaman zaman çok tüy de dökebilir. Bu sebeple tüy dökme evrelerinde taranma gereksinimi duyar.

Bu köpekler, genel manada çok hareketlidirler. Bu nedenle tırnak bakımlarına da özen göstermeniz gerekebilir. Diğer türlü kendine ve size bilmeden istemeden hasar verebilir. Bu köpek ırkının çok bakıma gereksinim duymaması, onu daha bilinir hale getirmiştir.

Şayet köpeğinizin bakımı konusunda yeteri kadar zaman ayıramayacağınıza inanıyorsanız bu köpek tam sizlik demektir. Bu köpek ırkını devamlı şekilde veteriner kontrolüne götürmeyi unutmamalısınız. Onu her zaman kaliteli mamalarla beslemelisiniz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu güzel köpekler, çocuklarla harika geçinebilir. Bu köpek ırkı dışarıdan yabani gibi görünebilir ama çocuklarla kusursuz bir bağ kurmasıyla bilinir. Elbette çocukların da ona karşı olan hal ve tavırları bu durumu etkileyecek demektir. Oyuncu halleri ve hareketli yapısıyla dikkat çeken bu köpekler, korumacıdır.

Sadakati nedeni ile çocukları tehlikelere karşı koruyan bir ırktır. Bu köpekler öteki hayvanlarla da kusursuz olarak geçinebilir. Ama bu hayvan her zaman için köpek olmalıdır. Avcı karakteri nedeniyle kedi gibi olan hayvanları tehdit olarak görür ve zarar verebilir. Bu sebeple ufak yaşlar itibarıyla sosyalleştirilmelidir.

Bu köpekler, bazen agresif davranışlar gösterebilir. Bu hem ırklarının verdiği genetik durumlar, hem de yetiştirilme biçimlerine bağlı olmaktadır. Bu sebeple English Pointer ırkı köpekleri yavruyken sahiplenerek uysal olarak yetiştirmenizi öneriyoruz biz.

Beslenme

Öteki köpeklerde olduğu gibi bu köpeklerde de kuru mama ile beslenmek önemlidir. İnsanlar gibi yani bizler gibi bazı besinlere karşı alerjileri olabilir. Bir veteriner hekimden köpeğinizin hangi ürünlere alerjisi olduğunu öğrenmelisiniz. Bundan sonra ise alerji yapmayan gıdalarla onu en iyi şekilde beslemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğimin Yaşını Nasıl Öğrenirim? Köpek Yaş Hesaplama

Günlük olan besin alımı her köpek için farklı olacak demektir. Bunun nedeni ise verilecek olan gıdanın köpeğin ırkına, yaşına, boyuna ve kilosuna göre farklılık gösteriyor olmasıyla alakalıdır. Köpeğiniz durmaksızın yemek istiyorsa bunu da dizginlemelisiniz. Her gün su kabını ve mama kabını yenileyin, her şeyi tazeleyin.

Üreme

Bu köpek cinsinden olan dişi köpeklerin bir doğumda en fazla sekiz yavru doğurduğu bilgisi vardır. Bu sayı aslında maksimum olandır. Daha çok bebek doğarsa yavruların yaşama tutunma olasılığı bir anda düşmeye başlar. Böylece sağlıksız bir durum meydana gelir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpekler ile alakalı en çok sorulan soruları sizler için derledik.

English Pointer Köpek Irkı Sağlık Durumu Nasıldır?

Bu köpekler, bilinmekte olan en dayanıklı köpek ırklarından biridir. Bu da aslında bu köpeklerin sağlık bakımından ne denli sağlam köpekler olduğuna işaret eder. Bu köpekler hemen hemen on iki ila on yedi sene süresince yaşarlar. Yavru olduğu dönemde kimi sorunlar yaşayabilir. Bu problemler genel manada mide kurtlarıdır.

Şayet ilerleyen yaşlarda çiğ et tüketimi yaparsa bu durum meydana gelebilir. Bunun sebebiyle sadece veteriner hekim kontrolünde verilen besleyici mamalar ile beslenmesi gerekecektir. Aksi şekilde şakaya gelmeyen mide sorunlarıyla baş başa kalabilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Kolay Eğitilir mi?

Bu köpekler avcı köpeğidir. Doğuştan böyle olması, bu köpekleri zeki hale getirir. Böylece eğitime de açık olurlar. Sizden komut almak ve uygulamak için resmen delirirler. Onu çok severseniz o da size itaat etmekten geri durmaz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.