Hint Bülbülü Hastalıkları Nelerdir?
Hint bülbülü hastalıkları neler? Evcil kuş türleri arasında yerini alan Hint bülbülleri, çoğu insanın ilgisini çeker. Bir Hint bülbülü sahiplenmeyi planlıyorsanız; bu kuş türünü yakından ilgilendiren rahatsızlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız önemli.
Hint Bülbülü Hastalıkları
Hint bülbülü hastalıkları öncesinde bu sevimli kuşlardan söz edelim. İspinoz ailesine ait oldukları bilinen bu kuş türlerinin asıl gerçek isimleri zebra ispinozu olarak bilinmektedir. Narin ve oldukça küçük bir yapıları vardır. Çok kolay üreyebilen Hint bülbülleri, beslenmesi ve bakımı gibi günlük gerekli rutinleri hiç de zor değildir. Normal boyuttaki bir kuş kafesinde iki adet Hint bülbülünü rahatlıkla besleyebilirsiniz. Bu sayede üremelerini de sağlayabilirsiniz. Tıpkı muhabbet kuşları gibi evde beslenmesi oldukça kolay olan ve hiçbir zorluğu bulunmayan bir kuş türüdür.
Her ne kadar beslenme ve bakım açısından muhabbet kuşlarına benzeseler de, muhabbet kuşları gibi konuşamazlar. Ancak kulağa oldukça hoş gelen ötüşleri vardır. Çok fazla su tüketirler. Odanın içerisinde kafesten çıkararak dolaşmasına izin verebilirsiniz. Eğer bulundukları kafesin konumunu değiştirmezseniz ve sürekli sabit bir yerde bulunursa, kuşunuz da o konuma alışacak ve her acıktığında o kafese gidecektir. Muhabbet kuşlarına oranla daha hareketli ve enerjik bir yapıya sahiptirler.
Avustralya, Hint bülbüllerinin anavatanı olarak bilinmektedir. Hint bülbüllerinin mutasyona uğrayan birçok fazla çeşidini görmek mümkündür. Hint bülbüllerinin kuluçka sürelerinin yaklaşık olarak 14 gün sürdüğü bilinmektedir. Yeni doğmuş yavru Hint bülbüllerinin kafesinde mutlaka su ve taze yem bulunmak zorundadır.
Yavruların doğdukları ilk zamanlarda el ile beslenilmesi tavsiye edilmemektedir. Çünkü Hint bülbülü yavruları oldukça küçük ve narin olduklarından dolayı el ile beslenilmesi durumunda yaşamlarının son bulabilme ihtimali ne yazık ki çok yüksektir. Bu nedenle kafeste beslenilmesi en doğru ve uygun olanıdır. Eğer kafesin içerisinde anlaşamamazlık, kavga gibi durumlar oluştuysa agresif kuşun kafesten 1 günlüğüne uzaklaştırılması daha doğru olacaktır. Çoğu durumlarda kafese geri dönen kuş daha sakin olduğundan dolayı agresif ortam oluşma ihtimali azalacaktır.
Hint bülbülleri çok fazla üremeye meyilli canlılardır. Eğer kafeste bulunan bülbüllerin üremelerini istemiyorsanız kuş kafesi içindeki yuva malzemelerini ya da yuva yapmaya neden olan fazladan malzemeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Bu durumda üreme istekleri devam ediyorsa kuşlarınızı birbirinden ayırabilirsiniz. Hint bülbülleri genellikle ısının ve ışığın fazla olduğu yerlerde üremeyi tercih ederler. Bu nedenle çift yaşayan Hint bülbüllerinin 40 ya da 45 cm yükseklikte, 30 cm derinlikte ve 35-40 cm genişlikte bulunması daha uygun olacaktır.
Hint Bülbülü Hastalıkları: Mantar Enfeksiyonu
Mantar enfeksiyonu, kafes kuşlarında oldukça fazla görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle de Hint bülbülleri gibi oldukça narin canlıların bu hastalığa daha hızlı yakalandıkları görülmüştür. Candida Albicans adı verilen mantar türü neredeyse her kuşun sindirim sisteminde bulunur ve çok az orandadır.
Ancak bu oran arttığında mantar enfeksiyonu adı verilen bir hastalık ortaya çıkar. Bu nedenle de kuşların sindirim sistemlerinde, göz, üreme, tüy, deri gibi organlarında enfeksiyon oluşumu gerçekleşir. Mantar, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlarda sıklıkla görülmektedir. Peki bu enfeksiyonun oluşum nedenleri nelerdir? Gelin hep beraber mantar enfeksiyonu nedenlerini inceleyelim.
Hint Bülbülü Mantar Enfeksiyonu Nedenleri
Hint bülbülü hastalıkları arasında yer alan mantar enfeksiyonunun nedenleri şöyle:
- Bilinçsiz ve çok uzun süreli antibiyotik kullanımı
- Kafesin yeterli düzeyde temiz olmaması
- A vitamini yetmezliği
- Düzenli ve yeterli oranda beslenmeme
- Kuşların bulunduğu ortamın yeterli havalandırılmaması ve ortamda sigara içilmesi
- Kursakta geç boşalma gibi durumlar kuşlarınızın mantar enfeksiyonuna yakalanma riskini arttıracaktır.
Siz de sevimli Hint bülbülünüze iyi koşullarda bakmak için ona en kaliteli kuş sağlık ve bakım ürünleri sağlamayı ihmal etmemelisiniz.
Ben Hint bülbülümü boş toz deterjan kutusuna koydum tüyleri baya dökülüyor acaba normalmi.