Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Nezlesi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedi Nezlesi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedi nezlesi, kedilerde görülen sağlık problemlerinden biridir. Peki, kedi nezlesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri neler?

Kedi Nezlesi Nedir?

Bir kediyle birlikte yaşamaya başladığımızdan itibaren, gerek şebeklikleri ile gerek anlayamadığımız enteresan ruh halleri ile kediler, evimizin vazgeçilmez bir bireyi haline gelir. Gitgide bağlandığımız hatta çocuğumuz gibi sevdiğimiz kedilerimizin sağlığına çok dikkat etmeliyiz.  Kedilerde en çok görülen hastalıklardan biri üst solunum yolu enfeksiyonu yani kedi nezlesidir. Bu hastalığa nezle deyip geçmemek gerekiyor. Son derece tehlikeli olan kedi nezlesi sevimli dostumuzu kaybetmemize bile neden olabilir.

Kedi gribi, insanlarda olan grip hastalığı ile hemen hemen aynı semptomları gösterir. Burun akması, boğaz acıması, kas ve eklemlerde şiddetli ağrı, ağızda aft oluşumu ve ateş kedi nezlesinin en bilinen belirtileridir. Yetişkin kediler kedi nezlesini kolay atlatabilirler. Yine de bir veteriner hekime danışmalı, gerekiyorsa ilaç kullanmaya başlamalısınız. Ancak yavru kedilerde bu hastalık bu kadar hafife alınmamalı. Çünkü yavru kedilerin daha bağışık sistemi güçlenmemiş, bedenleri güçsüz ve zayıftır. Bilinenin aksine basit bir üşütme hastalığı olmayan nezle virüsü yavru kedilerimizi kaybetmemize neden olabilir.

Kedi Nezlesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte nasıl ki insanlarda hastalıklar daha çok görülüyorsa evcil dostlarımızda da durum aynıdır.  Her burun akması hastalık ya da nezle olmayacağı gibi çok daha ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir.  Bu yüzden de kedilerimizin veteriner kontrollerini atlamamalıyız ve gereken müdahaleleri zamanında yaptırmalıyız.

İki virüs çeşidinden birinden veya bazı zararlı bakterilerden oluşan kedi nezlesi birçok yönden insan nezlesi ile benzerlik gösterir. Yetişkin ve sağlıklı kedilerde kolay atlatıldığı görülen bu hastalık, yaşlı, yavru veya kronik hastalıkları olan kedilerde çok daha ağır görülür. Hatta sevimli dostlarımızı bu hastalık yüzünden hayatlarını kaybedebilirler. Kedi gribinde veteriner kontrolü çok önemlidir. Çünkü bu hastalığın etkili antiviral bir ilacı yoktur. Bu yüzden de tedavi sürece iyi yönetilmelidir.

Kedi Gribi Neden Olur?

Kedi gribinin başlıca nedenleri, kedilerin aşılarının tam olmaması, çok stresli bir ortamda yaşama, kedinin yaşının büyük olması, dışarıda barınmak, kronik rahatsızlıklar, bağışıklık sisteminin güçsüz olması olarak sıralanabilir. Kedi vitaminleri ve takviyeleri ile kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Küçük Boyutlu Kedi Cinsleri

Son derece bulaşıcı bir hastalık olan kedi nezlesi, sokakta ve barınaktaki kedilerde evde yaşayan kedilere göre çok daha fazla görülür.  Kedi gribi virüs kaynaklı bir nezledir. Ancak bakterilerin de zaman zaman bu hastalığa yol açtığı görülmüştür. Aynı evin içinde birden fazla kedi yaşıyorsa kedi nezlesi riski yüksektir.

Kedi gribi, Feline Herpesvirus, Chlamydia, Bordetalla, Feline Calicivirus gibi mantarların neden olduğu enfoksiyonel semptomlarla ortaya çıkabilir. Kedi nezlesine neden olan virüsler, tükürük, göz ve burun mukozalarında bulunur. Bu salgılar bu organlardan hapşırma, gözyaşı gibi sıvılarla çok rahat atıldıkları için virüsler kolaylıkla yayılır.

Kedi Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Sevimli dostlarımızda görülen solunum yolu enfeksiyonu yani Feline respiratory disease diye de bilinen bu hastalık, daha önce de bahsettiğimiz gibi insanda görülen nezle ile benzer belirtiler taşır.  Belirtiler kediden kediye değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak belirtiler şu şekildedir; burun tıkanıklığı, akıntı, öksürük, gözlerde sulanma, salyayı tutamama, yüksek ateş, iştahta azalma, burunda veya ağızda yaralar, miyavlama sesinde gariplik.

Kedi Nezlesi Tedavisi Nasıl Olur?

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin en az birini gösteren minik dostlarımız zaman kaybetmeden bir veteriner hekime götürülmelidir.  Rutin kontrollerinin yanı sıra, kan testi, salya ve dışkı örnekleri de alınmalıdır. Hastalığa ne kadar erken müdahale edilirse, bağışıklık sistemine verilen zarar o kadar az olur.  Virüs nedeniyle oluşan kedi nezlesinin kesin bir tedavisi yoktur. Çünkü kedi nezlesi için henüz etkili bir antiviral ilaç bulunmamıştır. Ancak bakteri yoluyla ulaşan kedi nezlesine antibiyotik tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinin dışında, sevimli dostlarımız nezleyken bolca dinlenmeli ve beslenmelerine dikkat edilmelidir.

Kedi Nezlesine Ne İyi Gelir?

Oldukça iştahsızla neden olan kedi nezlesine yakalanan sevimli dostlarımızın her zamankinden daha az su içtikleri gözlemlenebilir.  Sıvı kaybını önlemek için kedinizin sık sık su içmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde halsiz ve bitkin düşecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Kaç Ayda Doğurur? Kediler Kaç Ay Hamile Kalır?

Nezleyken koku alma duyuları körelen kedilerimiz, kuru mama yemek için pek iştahlı olmayacaktır. Bu nedenle onların iştahını bir nebze olsun açmayı başarabilecek olan kedi yaş mamaları tercih edilmelidir. Nezle olan kediler, soğuk yerde yatmamalıdırlar. Mümkünse sevimli dostunuza sıcak bir ev ortamı sağlamalısınız. Stres bu hastalığın en önemli nedenlerinden biri olduğu için kedinizin strese girmesini engellemeli, göz ve burun akıntılarını ılık bir bezle silmelisiniz. Eğer kedinize veterineri tarafından bir ilaç verildiyse bu ilacın dozu ve saati konusunda hassas olmalısınız.

Nezleye yakalanan kedilerin ağzında bazı yaralar oluşabilir. Bu yaraların iyileşmesi için çeşitli antiseptikler, solüsyonlar ve vitaminler kullanılabilir. Vitaminler, bu dönemde iştahsız olan kedinizin iştahını açmaya yardımcı olacaktır. Tüm bu çabalara rağmen kedinizin iştahı açılmıyorsa veterinerinizin önereceği mineralli bir serum ile sıvı alımı sağlanması gerekebilir.

Kedilerimizi Nezleden Nasıl Koruyabiliriz?

Biz nasıl nezle oluyorsak hayvanların da nezle olması son derece doğal bir şeydir. Ancak nasıl ki genç bir insan nezleyi daha kolay atlatabilirken yaşlı veya kronik hastalığı olan insanlar çok daha ağır geçiriyorsa kedilerde de durum bu şekildedir.

Kedi nezlesinden korunmak için, kedinizin rutin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Bununla beraber, nasılsa evde yaşıyor diye son derece yanlış bir düşünceye kapılıp, aşılarını da aksatmamalısınız. Aşılar hayvan dostlarımız için her şeyden önemlidir.

Bunların dışında bağışıklık sisteminin güçlü olması da nezleye yakalanmasını önleyecek unsurlardan biridir. Bunun için, kedinize verdiğiniz kedi kuru mama ve yaş mamalar besin değeri bakımından kaliteli olmalıdır. Ayrıca veteriner hekiminizin önerdiği, bağışıklık güçlendirici besin takviyeleri de minik dostunuzun, hastalıklara yakalanma riskini düşürür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.