Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur? Muhabbet Kuşları Hakkında Çarpıcı Bilgiler
Bugünkü yazımızda muhabbet kuşu çiftleşmesi hakkında bilgiler veriyor olacağız. Tabii bunun yanı sıra muhabbet kuşlarını daha detaylı bir şekilde tanıyacağız. Bu kuşların anavatanı Avustralya olmaktadır. Papağan familyasından gelirler. Gösterişli bir fiziksel yapıya sahip olmalarıyla her daim dikkat çekerler.
Muhabbet Kuşlarının Genel Özellikleri Nelerdir?
Papağanlardan daha ufak olurlar. Birçok renkte olabilirler. Evcil hayvan olarak bakılırlar. Bu kuşlar her ne kadar papağanlar kadar konuşamasa bile taklit yöntemi ile birkaç sözcük söyleyebilirler. Özellikle kendi adlarını ve bazen de sizin adınızı söyleyebilirler. Bu kuşlar hemen hemen bir serçe kadar olurlar.
Papağan ailesinden oldukları için kuyruk kısımları normal kuşlara binaen biraz daha uzun olur. Renkleri de göze her daim hoş gelir. Genel olarak mavi, yeşil ve sarı renklerde olurlar. Fakat bu renkler üzerine farklı renk kombinasyonları da görebilirsiniz. İlla sadece bu renklerde olacak diye bir şey yok.
Bu kuşların ortalama boyu ise on sekiz santimetre olur. Kiloları ise maksimum kırk gram kadardır. Bu kuşların ana renkleri genel olarak but ve karın kısımlarında toplanır. Geri kalan bölgeleri farklı renk ve desenlerde olur. Bu kuşların büyük bir bölümünün kuyruk tüyünün uç kısımları mavi renktedir. Gagaları da yeşil olur.
Muhabbet kuşlarının renk yapısı ise yaşadığı alana, kalıtsal türdeki değişiklik ve bozukluklara göre değişir. Evcil şekilde yetiştirilen muhabbet kuşu türlerinde menekşe rengi, mavi, alaca ve gri gibi renkler görmeniz gayet normal bir durumdur.
Muhabbet kuşu çiftleşmesi kadar tüylerinin özel bir yapıya sahip olması da merak edilen bir konudur. Bu tüyler kendine has olan yapısı sebebiyle mor ötesi ışıkların altında florasan özelliği gösterir. Birçok uzman bu durumu muhabbet kuşunun cins özellikleri ile beraber yorumluyor. Cidden çok dikkat çekici bir şey.
Muhabbet Kuşlarının Yaşam Alanları Nasıldır?
Bu kuşlar göçmen kuşlar sınıfına mensuptur. Avustralya dolaylarında görülmelerinin temel nedeni de budur. Fakat genel olarak çimenlikler, çalılıklar ve açık yapıdaki ormanlık bölgelerde görülürler. Muhabbet kuşları çoğu zaman sürü halinde gezmeyi sever. Bu kuşların göçlerini de sürü olarak yaptığı görülür.
Bu kuşlar fiziksel olarak yetersiz kalır. Bu nedenle de çoğu zaman serçe ve sığırcık gibi kuş türlerine yenik düşebilir. Bu kuşlar, muhabbet kuşlarını usta ve kurnaz bir şekilde avlar. Bu nedenle muhabbet kuşu sahiplendiğiniz zaman aslında onu vahşi doğadan kurtarmış olursunuz.
Muhabbet Kuşlarının Evcil Hale Getirilmesi Nasıl Yapılır?
Muhabbet kuşu çiftleşmesi konumuzun en önemli başlıklarından biri ile devam ediyoruz. Bu kuşların evcilleştirilmesi konusunda yapılan tarihi türdeki araştırmalar 1850’li senelere kadar dayanır. Bu kuşlar, uzun bir süre boyunca cennet papağanı ile beraber evcilleştirilmiştir.
İlk evrelerde muhabbet kuşları ile alakalı birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaları bizzat yürüten yetiştiriciler, muhabbet kuşlarından bambaşka renklerde kombinasyonlar üretmenin yollarını aramışlardır. Bu çalışmalar neticesinde gri, albino, mavi, mor, tarçın rengi ve alaca renkte kuşlar doğmuştur.
Meydana gelen bu kuşlar yabani yaşamdaki kuşlara binaen daha iri bir boyut ve yapıda olur. Bu kuşlara yetiştirici kişiler arasında İngiliz muhabbet kuşu adı verilmiştir diyebiliriz. Bu kuşlar sektörde daha çok fiyatlarının yüksek olmasıyla biliniyor. Fakat bu kuşlar diğerlerine göre daha az yaşıyor.
Bu kuşlar güçlü ve çevik olmasalar bile her zaman zeki olan kuşlardır. Ayrıca sosyal bir kişilikleri olması nedeniyle kuşlarla ve bizlerle konuşmayı öğrenirler. Islık çalarlar, sevgi dolu olurlar. Ama bunun için ona kusursuz bir bakım sağlamanız önemlidir.
Fakat erkek olan muhabbet kuşları konuşma konusunda dişi muhabbet kuşlarına göre daha yetenekli olurlar. Erkek olan muhabbet kuşunu iyi yetiştirirseniz 100’den çok kelime öğrenebilir. Evcil olan muhabbet kuşları 20 seneye dek yaşayabilirler. Fakat bu tabii ki ona nasıl baktığınıza bağlı olarak değişmektedir.
Muhabbet Kuşları Kafese Gereksinim Duyar mı?
Bu kuşlar ufak olsa bile kafese ihtiyaçları elbette vardır. Kafesleri her daim geniş olmalıdır. Çünkü bu kuş türü hareketli ve enerjiktir. Bu sebeple bir muhabbet kuşu için kafes boyu en azından elli cm olmalıdır. Bu uzunluğa göre kırk cm bir yükseklik de idealdir. Eni ise otuz cm olmalıdır.
Bu söylediğimiz alan içerisinde iki muhabbet kuşu bile rahatça yaşar. Bu biçimde geniş bir kafes almak kuşunuzun sağlık durumunun iyi olması bakımından da önem taşır. Bu kuşları birlikte beslerken uyumlu olmalarına özen göstermelisiniz. Dişi kuşlar genelde birbirleri ile kavga eder. Muhabbet kuşu çiftleşmesi konumuza başka bir başlıkla devam ediyoruz…
Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Bu kuşlar genelde doğal alanlarında tohumlarla karınlarını doyururlar. Fakat bunlar dışında bazı meyve ve çiçekleri de yiyorlar. Ayrıntılı şekilde bakıldığı zaman bu kuşların geniş bir gıda yelpazesi olduğunu söyleyebiliriz.
Horoz ibiği çiçeği, pirinç, kuskus, arpa, leylak, keten, yulaf, hanımeli, gül, makarna, buğday, papatya, lale, yosun, karanfil, okaliptüs, tere, ayçiçeği, menekşe, brokoli hardal yaprağı, karnabahar gibi birçok besini tüketebilirler.
Tüm bu besinler muhabbet kuşları tarafından doğal ortamda sevilerek tüketilir. Beslenme mevzusunda problem yaşamayan bu kuşların bu gıdalara bakılarak ev ortamında beslenmeleri ise her zaman için kolay bir durum olarak karşımıza çıkar.
Muhabbet Kuşlarında Üreme Nedir? Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıldır?
Bu kuşlar doğal alanlarında genel olarak Haziran ila Eylül ayları içerisinde üremeye başlarlar. Muhabbet kuşu çiftleşmesi tam bu dönemler arasında meydana gelir. Tabii bu süreç haricinde de bazı muhabbet kuşları çiftleşebilir.
Bu normal bir durum olarak görülmesi gereken bir şeydir. Çiftleşme süreci aslında kuşların iyi bakılması ve beslenmesi ile şekillenir. Bu kuşlar eşlerine karşı düşkün olurlar. İlgili olurlar. Eşlerinin tüy kısımlarını gagaları ile düzenlerler.
Yedikleri tohumları eşlerinin ağzına aktararak onu beslemeye çalışırlar. Bu kuşların yuvaları genel olarak kafeslerdir. Kuşlar burada ortalama olarak yirmi gün kadar kuluçkaya yatarlar.
Bu süre neticesinde ise en fazla beş tane yavru kuş doğar. Yavrular bir ay sonunda kendilerini idame ettirebilecek seviyeye gelmiş olurlar. Bu süreç boyunca yavru kuşlar babaları tarafından beslenir.
Yeni doğan muhabbet kuşlarının on günde gözleri açılır. Üçüncü haftanın son kısmında ise tüyleri artık kendini belli eder. Öyle sevimli olurlar ki inanamazsınız!