Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Chihuahua (Çivava) Irkı, Özellikleri ve Karakter Yapısı

Abone Ol 
Chihuahua (Çivava) Irkı, Özellikleri ve Karakter Yapısı

Chihuahua ya da diğer adıyla Çivava, dünya genelinde nesli devam eden en ufak köpek ırklarından biridir. İsmini Aztek Eyaleti olan Chihuahua’dan aldığı bilinmektedir. Bu köpek ırkı, 19. Yüzyıl sonrasında Avrupa taraflarına götürülen kutsal bir köpektir. Ona bu kutsallığı veren kişiler ise Güney Amerika’da yaşayan yerliler olmuştur.

Chihuahua (Çivava) Irkı, Fiziksel Özellikleri

Chihuahua köpek ırkının en dikkat çekici özelliği ufacık bir boya sahip olmasıdır. Genel ağırlıkları ise 2,8 kilo olmaktadır. Omuz kısımlarından itibaren yerden yükseklikleri ise maksimum 13 cm’dir. İri kulakları vardır. Birçok renkten oluşabilirler. Meksika’daki en değerli Chihuahua rengi ise kahverengi ve beyaz renk karışımına sahip olanlarıdır.

Chihuahua her zaman soğuk havadan nefret eder. Anında titremeye başlar. Soğuk havalarda bu köpek ırkına muhakkak bir kazak giydirmelisiniz. Apartman yaşamına kolay adapte olur. Kucakta taşınması her ne kadar kolay olsa da düzenli biçimde egzersiz ve yürüyüş yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde sağlıklarını koruyabilir, onları zinde tutabilirsiniz.

Kısa ve düz tüylü olan Chihuahua haftalık bir bakım dahilinde temiz kalacaktır. Uzun kürklü olan türü ise yumuşak bir köpek tarama tarağı ile her gün güzel güzel fırçalanmalıdır. Her iki tipte de göz ve kulaklara su kaçırmamak gerekir. Fakat ayda bir kez kaçırmadan yıkanmalıdırlar.

Kulaklar düzenli bir biçimde kontrol edilerek tırnakların her daim kısa tutulması gerekir. Chihuahua ırkına mensup olan köpekler, orta seviyede tüy dökmektedir. Bu ırk hemen hemen 14-18 sene arasında yaşam sürer. Evde sürekli kapalı tutulursa sosyal yönü gelişemez ve yabanileşebilir. Bu yüzden onu düzenli olarak dışarı çıkarmalısınız.

Chihuahua (Çivava) Irkı, Karakteri

chihuahua

Köpüklü Bir Chihuahua

Chihuahua son derece sadık bir eşlik köpeği olmaktadır. Cesur ve yaşam enerjisi yüksektir. Atılgan hareketleri vardır. Size sevgi verir ve her daim bu sevginin karşılığını görmek için çabalar. Çeviktir. Seri hareketleri ile gönüllerde taht kurmuştur. İnatçı bir yapısı olduğunu reddedemeyiz. İstediğini yaptırana dek inat eder.

Ailesine kıskançlık seviyesinde bağlı bir köpektir. Chihuahua, sahibinin yüzünü yalamaya bayılır. Sahibi haricindeki kişilere tedirgin bir biçimde yaklaştıkları görülmüştür. Yabancı kişiler varken sahibini gözleri ile takip ederek ona her zaman yakın olmayı amaçlar. Cüssesi küçüktür ama sahibini her daim korumaya çalışacak kadar büyük bir kalbi vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Kızarıklığı Nedenleri Nelerdir?

Chihuahua köpeklerinin eğitilmesi ise son derece zordur. Fakat kesinlikle öğrenmeye açık ve zeki köpeklerdir. Kibar şekilde verilen eğitimlere daha fazla yanıt verdikleri kanıtlanmıştır. Eğer Chihuahua cinsi köpeğinizi kızdıracak olursanız ısırma davranışı gösterebilir. Buna dikkat etmekte fayda var diye düşünüyoruz.

Chihuahua ırkına ait olan köpekler, savunma yaparken keskin dişlerinden güç alır. Asla bir çocuk köpeği olamazlar. Gürültücüdürler. Özellikle tuvalet eğitimi vermeniz son derece zordur. Gazete kağıdı eğitimini tercih eden birçok kişi vardır. 2 ila 4 aylıkken bu köpek ırkını muhakkak sosyalleştirmelisiniz. Ancak bu şekilde uyumlu bir köpek haline gelecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.