Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Ainu Dog Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Ainu Dog Irkı Özellikleri ve Bakımı

Sempatik görünümleri ile ilgi odağı olan Ainu Dog köpek ırkı bu yazımızın konusunu oluşturuyor. Haydi gelin bu özel köpek ırkını beraber tanımış olalım!

Karakter Özellikleri

Bu köpek ırkı diğer köpeklere göre biraz daha fazla sevilen bir karakter barındıran ırktır. Korkusuz olurlar. Azimli bir avcı karakterleri vardır. Bekçi köpeği olabilirler. Aynı esnada iyi huylu, sadık ve sahibine bağlı olan bir köpektir. Bu köpek ırkı geçmiş yıllarda kızaklarla seyahat esnasında da görevlendirilmiştir.

Bu sebeple tehlikelerden korunabilmek amacıyla eğitilen önemli bir ırktır. Akıllı olduklarından ötürü bilgileri çabuk kaparlar. Av esnasında cesur olurlar ve hücum etme konusunda her daim istekli olan bir köpektir. Yön duyguları hayli gelişkindir. İtaatkar ve nazik köpeklerdir. Sahibi izin vermeden başka yere gitmez.

Tarihçesi

 Ainu Dog

Kırmızı Atkılı Bir Ainu Dog

Bu köpekler, Japanese Spitz ile beraber 3 bin sene evvel Japonya dolayların geldiği için ilk önce Spitz ırkından olduğu sanılmış idi. Fakat farklı bir köpek cinsinden olduğu farke dilen ve kökenleri net şekilde bilinmeyen bu köpek ırkı daha sonrasında Ainu Dog adıyla bilinir hale geldi diyebiliriz.

Genel manada kırsal yerlerde yaşam sürmüş olan, fakat insanlarla yaşamayı da seven bu köpekler zamanla Japon olan bireylerin yoğun halde yaşadığı Hokkaido Adası’na yaygın biçimde yayılmaya başlamıştır. Yörede yer alan insanlar da bu köpekleri sevmiş ve benimsemiştir.

Bu köpeğin Ainu Inu, Hokkaido Dog, Hokkaido, Hokkaidoken olarak birçok ismi vardır. Fakat hala bilinen en iyi isim Ainu Dog olmaktadır. FCI da bu köpekleri bu isimle bilmektedir. Shar Pei ve Chow Chow köpek ırkı ile karakter bakımından birbirlerine benzerler. Bu köpekler NKC, CKC, APRI ve FCI tarafından tanınır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Kalp Krizi Nedir ve Neden Olur?

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler çok güçlüdür. Orta bir büyüklüktedirler. Genel manada köpeği sıcak tutması amacıyla var olan kalın kürk, açık renge sahiptir. Beyaz ve gri bu renklerdendir. Açık kahverengi olanına da rastlayabilirsiniz. Ufak ve kahverengi olan gözleri, büyük başları ve siyah burun uç kısımları ile ciddi bir ifadeleri vardır.

Bu köpeklerin kulakları keskin ve ufak biçimde sivri olur. Bu ırk daha uyanık görünmektedir. Ainu köpek ırkının genel olarak Çin dolaylarında yer alan ve daha ufak bir yerli köpek cinsi olan Chow Chow köpek ırkı ile benzer yönleri de görülebilmektedir.

Bakımı

Bu köpeklerin tüylerini hemen hemen her gün fırçalamanız gerekmektedir. Ayda en az bir defa ılık suyla banyo ettirmelisiniz. Parlak ve gergin olan derisinin her daim iyi görünmesi için ayda bir kez tüy kesimi yaptırmanız büyük önem taşımaktadır. Tırnaklarının çok uzaması, aylık tırnak kesimi ihtiyacını oluşturur.

Dişlerini düzenli olarak fırçalamalısınız. Bu önemlidir. Her gün yarım saat kadar düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapmaları gerekir, elbette ona eşlik etmelisiniz. Bu köpekleri tamamen korunaklı bir yerde yetiştirmeniz gerekmektedir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Ainu Dog köpek ırkı, genel manada çocukları seven bir köpek türüdür. En çok da ufak yaşlarından itibaren çocuklarla birlikte büyürse onlara karşı kusursuz bir köpek haline gelecektir. Fakat yabancı insanlara karşı mesafeli bir duruşu olur. Bu köpek ırkı çocuklarla anlaşır ama diğer köpeklere karşı serttir. Bunun yanı sıra öteki hayvanlara karşı da agresif olabilirler. Ufak yaşlardan itibaren sosyalleştirilmeleri son derece önemli bir konu olarak dikkat çeker.

Beslenme

Bu köpeklerin beslenmesi; kalsiyum içeriği ile diş sağlığını birebir koruyan ve protein içeriği ile de tüy sağlığını her daim destekleyen kuru mamalar ile yapılmak zorundadır. D, E ve A vitaminleri, lif bakımından denge içeren mamalar verilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Marul Yiyebilir Mi?

Sıkça Sorulan Sorular

Ainu Dog köpek ırkı ile alakalı en çok sorulan soruları ve cevaplarını sizler için listeledik. Bakalım şimdi neler öğreneceğiz…

Bu Köpeklerin Tüy Uzunluğu Nedir?

Bu sempatik canlıların tüyleri tamamen orta uzunluktadır. Aşırı bir tüyleri yoktur.

Hangi Renklerde Görülebilirler?

Bu güzel arkadaşlarımız genel manada kurt grisi, susam, gri, kahverengi, kızıl, kırmızı ya da beyaz renkte görülebilirler. Tabii her zaman için istisnai durumlar da söz konusu olabilir, asla olamaz diyemeyiz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.