Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akbaş Çoban Köpeği Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

Abone Ol 
Akbaş Çoban Köpeği Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

Akbaş çoban köpeği, ülkemize has, geçmişi de son derece eski zamanlara dek dayanmakta olan bir köpek ırkı olarak dikkat çekmektedir. Anadolu ise anavatanı olarak ifade edilir. 3 bin seneden fazla bir tarihe sahiptir.

Bu köpek, Türkiye’de Batı taraflarında görülen bir köpek ırkıdır. Uzmanların görüşleri doğrultusunda, bu özel köpeklerin dünya genelinde yer alan birçok çoban köpeğinin yakın dereceden akrabası olduğunu ifade edebiliriz.

Akbaş çoban köpeği genel olarak koruma amaçlı yetiştirilirdi. Çiftliklerde bakılan bir köpek olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra çobanların sürülerini de korumakla görevlendirilirler. Sayı olarak az olan bu köpekler gerçekten de nadir görülür.

Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Akbaç Çoban Köpeği

Yavrularını Emziren Akbaş Çoban Köpeği

Bu köpeğin tamamen ülkemize özgü bir köpek olduğunu söyleyebiliriz. Akbaş çoban köpeği, genel olarak çoban köpeği olarak beslenir. Çoğu zaman beyaz renkte olan bu köpekler, güçlü ağız yapıları ve kuvvetli vücut biçimleri ile ayı ve kurtlara karşı saldırı yapabilirler.

Bekçi köpeği biçiminde de görevlendirilen bu cana yakın dostlarımız, ev ortamında beslenemez. Genleri nedeniyle son derece sağlıklıdırlar. Sağlıklı bir beslenme programı ile daha uzun yaşayabilirler. Çevrelerine uyum sağlamaları ise çok önemli bir konu olarak görülmektedir.

Akbaş Çoban Köpeği Kişilik Yapısı

Bu köpekler, her zaman sahibi tarafından sahiplenilmek isteyen bir köpek ırkına mensuptur. Koruyucu oldukları için, çevrelerinde yaşanan her şeye karşı büyük bir dikkate sahip olurlar. Ayı, kurt ve diğer yabani hayvan türlerine karşı koyabilirler.

Akbaş çoban köpeği her zaman ödüllendirilmek ve sevilmek ister. Onlar için bu iki durum son derece önem arz eder. İçgüdüsel şekilde ara sıra agresif davranabilirler. Bu durumda kesinlikle dikkatli olmalısınız. Çünkü aşırı derecede güçlü köpeklerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  English Foxhound (İngiliz Tilki Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bu köpeklerin en değişik özellikleri içerisinde ise ebeveyn hissiyatında hareket etmeleri vardır. Diğer köpeklere nazaran aile duyguları daha da gelişmiş bir haldedir. Duygusal bir kişiliğe sahip olurlar. Yeni doğan kuzu, buzağı ve koyunlara karşı sahiplenici bir tavır takınırlar.

Hatta bu şefkat öyle bir boyuttadır ki bazı sürü koruyan Akbaş çoban köpeği ırkları, yeni doğan yavruları yalayıp temizler. Sevgi dolu ama sert bir köpek dersek, hiç de yanılmış olmayız. Ama pamuk gibi de bir kalbi vardır. Bunu da göz ardı etmemek gerekir

Kars Çoban Köpeği ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.