Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Anne Kediler Yavrularını Ne Zaman Bırakır?

07.04.2021
1.804
Abone Ol 
Anne Kediler Yavrularını Ne Zaman Bırakır?

Bugünkü konumuzda, anne kediler yavrularını ne zaman bırakır sorusunun türlü yanıtlarını sizlere sunuyor olacağız. Anne kedilerin yavrularını bırakması iki ila üç arasında değişiklik gösterebilir. Kediler iki aylık olduklarında bağımsız hareketlerinde artış görülür. Bu durum, kediden kediye de fark edecek bir olaydır.

Yavru kedinin anne kediden bağımsız olma döneminin dört aya dek çıktığı da rastlanan bir durumdur. Yavru kediler, doğdukları ilk ayda anne sütüyle beslenerek birçok davranışı annelerinden öğrenirler. Süt kesilme sürecinin başlamasını takip eden dönemde yavrular artık tek başına hareket etmeye başlar.

Anne Kediler Yavru Kedileri Sütten Ne Zaman Keser?

anne kediler yavrularını ne zaman bırakır

Yatan Kedi ve Yavrusu

Anne olan kedilerin yavrularını sütten kesme vakti, yavru kedilerin fiziksel gelişim sürecinin hızlanması sonucunda gelmiş olur. Sütten kesilme vakti, anne kediler yavrularını ne zaman bırakır sorusunun yanıtını da içerisinde barındırır.

Yavru kedilerin gelişiminde en etkili olan durum da sütten kesilme vakti olmaktadır. Bu dönem yaşanırken yavrular, annelerinden ve kardeşlerinden temel şeyleri öğrenerek gelişim süreçlerini daha da hızlandırmaya başlarlar. Genel olarak dört ila sekiz hafta arasında olan süreç, sütten kesilme olarak bilinir.

Bu dönem boyunca yavru olan kedilerin bağışıklığı önceki döneme nazaran daha az olacağı için yeteri kadar uyumaları büyük önem taşır. Uykusuz kalırlarsa bağışıklık sistemleri düzgün çalışmamaya başlar. Bu tür durumlar, yavru kedileri ölüme kadar götürebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bilicra Feed Me Akıllı Mama Kabı Nedir?

Yavru Kediler Anne Kedilerden Ne Zaman Ayrılmaktadır?

Yavru kedilerin anne kedilerden ayrılma sürecinin başlaması için önerilen vakit üç ay olmaktadır. Bebek kediler henüz iki aylık oldukları zaman, anne kediyle beraber vakit geçirmeyi çok ister. Erken zamanlarda annesinden ayrılmış olan yavru kedilerde, güven hissinin az olduğu bilinmektedir.

Bebek kediler, iki aylık oldukları zaman azar azar katı gıda tüketimine başlasa bile anneleri ile olan iletişimleri devam eder. Bu sürece yaklaşıldığı vakit, bebek kediler kendi görevlerini anlamaya başlar. Yavru kediler anne sevgisine doyduklarını anladıklarında olgun hareket etmeye başlarlar.

Oyun oynamaları, tek başlarına uyuyabilmeleri gibi davranışlardan da bu rahatlıkla ortaya çıkar. Hemen hemen üç aylık dönem geçince yavru kediler, özgürlüklerini kazanarak annelerinden ayrılmaya hazır hissederler. Annesinden zamanından önce ayrılan ve yeteri kadar süt tüketmeyen yavru kediler, ilerleyen zamanlarda sevgi eksikliği yaşayabilir.

Anne Kedilerin Yavru Kedileri Bırakma Nedenleri

Anne kediler yavrularını ne zaman bırakır konulu yazımıza farklı bir başlıkla devam ediyoruz. Anne kedilerin yavrularını bırakma nedeni doğal durumların zıddı olarak farklı şeylerden kaynaklı bir biçimde de gerçekleşebilir. Kediler, anne olduklarında biyolojik farklılıkların getirmiş olduğu davranışlar ortaya koyarlar.

Çoğu zaman yavru kediye karşı olumlu olarak görülen bu hareketler, bazı nedenlerden dolayı olumsuz da algılanabilir. Anne kedilerin doğumdan sonra bebeğini reddetmesi ve terk etmesi, rastlanan bir durum olmaktadır. Anne kedilerin bebeklerini reddetme ve terk etme davranışlarının altında birçok sebep olabilir. Bu önemli sebepleri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

Yavru Kedinin Hasta Olması

Anne olan kediler, içgüdüsel bakımdan güçlü hislere sahiptirler. Bu sebeple doğan yavrularında bir hastalık varsa bunu anlayabilirler. Birden çok bebek kedi doğurduysa, hasta olanı diğerlerinden uzaklaştırmak için yavrusunu bırakabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Çin Hamsterı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Büyük Yavru Doğumu

Kediler, daha büyük bir yavru doğurursa o yavruyu reddedebilirler. Bunun nedeni ise asla bilinmemektedir. Büyük olan kedinin diğer kedilere zarar vereceğini düşünüyor olmasından kaynaklı olabilir. Tabii bu sadece bir tahmin olmaktan öteye gidemiyor. Peki sizce neden olabilir?

Erken Anne Olmak

Anne kediler yavrularını ne zaman bırakır konumuza tüm hızıyla devam ediyoruz. Erken anne olmak, kedide annelik içgüdülerinin gelişmemesinden kaynaklı olarak yavrularını terk etmesine neden olabilir. Çünkü bu yavruların kendisine ait olduğunu anlamayabilir.

Anne Kedinin Mastitis Olması

Anne kedinin süt kanallarının bir nedenden ötürü tıkanarak enfeksiyon kapmış olması sonucunda mastitis hastalığı meydana gelir. Yavru olan kediler, süt içmeyi istedikleri takdirde bu durum anne kedinin canını yakar. En çok da enfeksiyonun yayılım gösterdiği kedilerde anne kedinin ağrısı artabilir. Bu acılı durum sonucunda yavrularını terk etmeyi seçebilmektedir.

Yavru Kediler Ne Zaman Yetişkin Sayılırlar?

Yavru kedilerin yetişkin olma süreçleri hemen hemen bir seneyi geçtikten sonra başlar. Bu zaman geçene dek bebek kediler, birçok aşamadan geçip gelişimlerini tamamlamaya odaklanırlar. Doğum itibarıyla ilk aylarda yavrularda aşırı derecede hızlı olan bir büyüme haline rastlanır. Bu dönem boyunca beslenme ve uyku düzeni son derece önemli bir durum olarak karşımıza çıkar.

Anne kedi, sütünün besleyiciliği sayesinde bebek kedilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamış olur. Dört ya da beş aylık bir zaman dilimi geçtiği an yavru kedilerin uyku sürelerinde azalmalar olur ve oyun oynama vakitleri de artmaya başlamış olur. Tek başlarına oyun oynamaya başlamaları da yetişkinlik sürecine gireceklerinin sinyallerini veren bir olaydır.

Yavru kediler, beslenmek için annelerinden ayrı düştükleri zaman birtakım yetenekleri daha da gelişir. Üç ila altı ay arasında geçen süreçte kaslarının güçlendiğini ve sosyal yeteneklerinin arttığını net bir şekilde görebilirsiniz. Çiğneyip sindirebilecekleri türde mamalar yemeliler. Yetişkin dişleri çıkana dek bu durum tamamen böyle sürmelidir. Bir senelik süre geçince de refleksleri kuvvetlenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Korkusu Nasıl Yenilir? Kedi Korkusu Nasıl Geçer?

Anne Kediden Ayrılan Yavru Kedinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Anne kediler yavrularını ne zaman bırakır konumuzun son başlığı ile devam ediyoruz. Anne kediden ayrılmış olan yavru kedinin bakımı bir hayli meşakkatli şekilde yapılmaktadır. Ama korkmanıza hiç gerek yok. Elinizden geleni yaptığınız sürece herhangi bir sorun yaşamamış olacaksınız.

Yavru kedilerin anne kediden ayrılmasının sağlanması için en iyi dönem, sekiz haftalık olduğu süreç olmaktadır. Bu dönem süresince anne kedi sütü, yavru kediyi ayakta tutar ve gereksinim duyduğu her gıdayı almasına yardımcı olur. Ama anne kedilerin yavrularını terk etmesi ya da annenin ölmesi durumunda bu kedilerin bakımını insanlar yapar.

Bebek kedilerin bakımı dört haftalık olduktan sonra çok daha basit olur. Daha ufak kediler için anne sütü önemlidir. Bu gibi olaylarda başka anne kediler de bu yavruları emzirebilir. Dört ila beş haftadan daha ufak olan kedilerin vücut ısısının korunması en önemli durumdur. Bu yüzden dikkat etmelisiniz. Aksi halde bebek kediler yaşamlarını bile kaybedebilirler. Anne kediler yavrularını ne zaman bırakır konulu yazımızın sonuna geldik.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.