Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bitkili Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı?

30.10.2024
96
Abone Ol 
Bitkili Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı?

Bitkili akvaryum bakımı titizlik ve dikkat gerektirir. Peki bitkili akvaryumlarınıza nasıl bakmalısınız? İşte yanıtları…

Günümüzde akvaryum hobisine sahip birçok kişi vardır. Akvaryumlar ile balıklara doğal yaşam ortamlarına benzer bir ortam sağlanmaya çalışır. Bunu sağlamak için yapılanlardan biri de bitkili akvaryum kurmaktır.

Balıkların ve bitkilerin bir arada olduğu akvaryumlar ile bu canlılar için daha dengeli bir ekosistem kurulması mümkün olur. Akvaryumda yer alan bitkiler sayesinde balıklara besin ve oksijen temin edilir. Bitkilerde balıkların biyolojik atıklarından faydalanır. Peki bitkili akvaryum bakımı nasıl yapılır? İşte detaylar!

Bitkili Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılır?

Bitkili Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı?

Bitkili akvaryum bakımı söz konusu olduğunda bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bitkili akvaryum, balıklar ve bitkiler için dengeli bir ekosistem sağlamanın yollarından biridir. Bu canlıların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için bitkili akvaryumların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bitkili akvaryum ilk kurulduğunda da dikkat edilmesi gereken bazı etkenler vardır.

Bitkili akvaryum ilk kurulduğunda akvaryumun dengesini bulması biraz zaman alır. Bu süre boyunca planlanmayan bazı şeyler gerçekleşebilir. Yosun salgını bunlardan biridir. Bitkili akvaryumlar yosunların da sevdiği bir ortama sahiptir.

İlk aşamalarda akvaryumdaki bitkiler henüz yosunlarla rekabet etmeye başlayacak durumda değildir. Bu nedenle yosunlardan kurtulmak için dış müdahale gerekebilir. Bunun için aydınlatma seviyesi veya süresi azaltılabilir. Akvaryuma eklenen CO2 ve sıvı gübre miktarı azaltılabilir. Yosun yiyen deniz canlılarının eklenmesi de mümkündür. Yeni ortamına alışamayan bitkiler strese girip kuruyabilir. Ancak genellikle akvaryuma alıştıktan sonra tekrardan yeşerirler. Bu gibi sorunlarla karşılaşıldığı taktirde sabırlı olunmalıdır.

Bitkili akvaryum bakımı için düzenli temizlik yapılır. Bu temizlikler günlük, haftalık ve aylık olarak ayrılır. Günlük temizlik sırasında görselliği bozan çeşitli şeylere müdahale yapılır. Su değişikliği yapmaya gerek yoktur. Örneğin camlarda kirli bir görünüme neden olan algea gibi oluşumlar günlük olarak temizlenmelidir. Bunun için süngerler, çeşitli aparatlar ve mıknatıslı cam temizleyicileri kullanılabilir. Akvaryumun içindeki çürümüş ve kopmuş bitki parçaları çıkarılmalıdır. Akvaryum dibinde başka kirlilikler varsa temizlenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Japon Balığı Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?

Haftalık temizlik, bitkili akvaryumdaki su değiştirilmeden hemen önce yapılır ve suyun değiştirilmesi ile tamamlanır. Haftalık değişime başlanmadan önce filtreler ve sirkülasyon motorları durdurulmalıdır. Böylece atıkların su değişimi ile akvaryumdan uzaklaştırılması sağlanabilir. Camlar gerekli malzemeler ile temizlenmeli, kopmuş bitki parçaları atılmalı, gerekirse dip çekimi yapılmalı, bitkilerde algea veya tortu varsa temizlenmeli ve hasarlı yapraklar kesilmelidir. Bu işlemlerden sonra su değişimi yapılır.

Aylık temizlik, günlük ve haftalık temizliğe göre daha detaylı yapılır. Bitkili akvaryumun durumuna göre 1-3 ayda bir yapılması yeterlidir. Aylık temizlik sırasında bitkili akvaryumun tüm ekipmanları güzelde temizlenir ve bakımı yapılır. Haftalık su değişimi ile aynı zamanda yapılmaması gerekir.

Aylık temizlik kapsamında bitkili akvaryumda kullanılan her türlü elektronik cihazın durumu kontrol edilir ve bakımı yapılır. Reaktörler, dekor malzemeler, filtreler ve filtre boruları, çeşitli ekipmanlar ve florasan kapakları da temizlenir. Bitkili akvaryum bakımı hakkında tüm önemli detaylar bu şekilde.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.