Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Depresyonu Nedir?

Abone Ol 
Kedi Depresyonu Nedir?
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda kedi depresyonu ile ilgili birçok bilgi veriyor olacağız. Kediler, dünyanın her bir yerinde en fazla beslenen evcil hayvanların başında geliyor dersek pek de yanlış bir kanıya varmış olmayız. Evcil hayvan besleme konusunda kedilerin tercih edilmesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır.

En çok bilinen sebeplerden biri ise kedilerin köpekler gibi durmaksızın dışarı çıkma gereksinimi duymamalarıdır. Tuvalete gitmek gibi temel gereksinimlerini karşılamak için dışarı çıkmak zorunda olmazlar. Kedilerin dışarı çıkmak zorunda olmaması durumu da, hayat temposu fazla olan kişiler için bir avantaj olmaktadır.

Bu bahsettiğimiz bireyler, hem kedilere karşı sorumsuz davranmamış olurken hem de vicdanları rahat etmiş olur. Ama bazı zamanlar evcil hayvan sahibi olan kişilerin kedilerinin evde uzun bir zaman diliminde yalnız başına kalmasından ötürü acaba kedim depresyona girer mi, stres altında hisseder mi diye düşündükleri olmuştur. Haydi gelin, kedi depresyonuna yakından bakalım.

Kedilerde Depresyon Süreci Hakkında Bilgiler

kedi depresyonu

Yatan Bir Beyaz Kedi

Bizler gibi kediler de bazı zamanlar depresyona girebilir. Fakat kediler bizler gibi duygularını konuşma yoluyla ifade edemiyor. Ama buna rağmen farklı biçimlerde sorunlarını ifade etmek için çabaladıkları olmaktadır. Bu belirtileri incelediğimiz zaman kedilerin olağandışı hareketler yaptığını görürüz.

Sahibinden korkan kediler de genelde kedi depresyonu sorunu ile mücadele etmektedirler. Kediniz bir anda kendini daha sık yalamaya ya da asla temizlememeye başladıysa, durmadan evin bir yerlerine saklanıyorsa duygusal açıdan iyi hissetmiyor olabilir.

Kedinizin aşırı derecede kedi maması yemesi, kusması veyahut iştahsız olarak hiçbir şekilde mama tüketmemesi de depresyonda olduğunun ifadesidir. Bir anda etrafı yalarsa, aşırı derecede tüy dökerse ve tuvalet alışkanlıklarını bırakırsa da depresyona girdiğini anlayabilmeniz mümkündür.

Tabii ki bu semptomlar farklı kedi hastalıklarının da bir belirtisi olabilir. Ama bu semptomların biri ya da birden daha çoğunu göstermekte olan kedilerin direkt olarak depresyona girdiğini söylememiz imkansıza yakın bir durumdur. Buna en iyi kararı verecek olan kişi de zaten bir uzman olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Kediler İçin Hediye Önerileri

Kediler Niçin Depresyona Girerler?

Kedilerin depresyona girmelerinin nedenleri arasında mekan değişimi vardır. Mesela bir yerden başka bir yere taşınmanız sonucunda kediniz depresyona girebilir. Kedilerin olağan yaşamını değiştirmek genelde böyle şeylere neden olur. Ev içerisine farklı bir hayvanın girmesi, yaşam alanını paylaşıyor olmak da depresyon nedenidir.

Her kedide denk gelinebilen depresyonun nedenleri farklılık gösterecektir. Fakat bazı nedenleri kedilerde rastlanan depresyonlarda ortak faktörler içerisinde yer almaktadır. Mesela kedinin sahibinin vefatı, kedinin başka birine verilmesi, evde yaşarken sokağa atılması ya da sahibini aylarca görmemesi de depresyonu ortaya çıkaran durumlar arasında yer almaktadır.

Kedi Depresyonu Tam Olarak Nasıl Geçen Bir Durumdur?

Kedinizi depresyondan kurtarabilmenizin en önemli yolu ilk gideceğiniz yerin veteriner olmasıdır. Çünkü böyle önemli durumlarda en önemli tanıyı koyan kişi veteriner hekim olmaktadır diyebiliriz. Bizlerin sizlere verdiği bilgiler sadece bilgilendirme gayesiyle yapılmaktadır. Tanıyı bizler koyamayız elbette.

Kediler kedi depresyonu yaşadığında mutlaka daha çok ilgi ve sevgi beklerler. Onun rahatsız olduğunu bildiğiniz olanakları da bir an evvel değiştirmenizde büyük bir yarar var diye düşünüyoruz. Kedilerin beslenme alışkanlarını bir anda değiştirmek ya da bir hastalığa yakalandığında bunu size anlatamıyor olması, depresyona zemin hazırlayan durumlardan biridir.

En doğru tanı için muhakkak bir veterinerin düşüncelerini dinleyin. Kedinizle bu süreçte daha çok ilgilenmeye başlayın. Onunla oyunlar oynayın, huzurlu olmasını ve öyle hissetmesini sağlayacak şeyler yapmaya hep özen gösterin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.