Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Dişleri, Diş Anatomisi ve Diş Sağlığı Üzerine 5 Bilgi

Abone Ol 
Kedi Dişleri, Diş Anatomisi ve Diş Sağlığı Üzerine 5 Bilgi
1989.00₺

1286.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1353.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2749.90₺

1865.55₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele

Kedi dişleri üzerine bilgiler edinmeniz minik dostunuza daha sağlıklı bir yaşam standarttı sunmanız açısından önemlidir.  Bu durumdan ötürü “Kediler ne zaman diş ağrısı çekerler, kedilerde diş dökülmesi neden olur?” gibi farklı sorulara yazımızda yer verdik.

Kedi Dişleri Üzerine Bilgiler

Kedi Dişleri

Kedi Ağız ve Dişleri

Kedi dişleri üzerine ilginç ve belki de hiç duymadığınız 5 bilginin yanı sıra, kediler hakkında da farklı bilgilere listemizde yer verdik.  Bu bilgiler ışığında kedilerin diş anatomisi hakkında da bilgi sahibi olacaksınız.

1-   Kedilerin Yaşı İçin Dişler Önemli Bir İpucudur

Kedilerin yaşlarının belirlenmesi için birçok faktör değerlendirilirken, bunlardan en önemlilerinden biri de dişleridir. Sonradan sahiplenilen veya bakımı üstlenilen sokak kedilerinde yaş kesin olarak belli değildir. Ancak kedinizin dişine bakarak, yaşı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Özellikle yavru kedilerin yaşının belirlenmesinde önemli rol oynayan dişleri, bu konuda size biraz daha net bilgi verecektir. Yavru kedilerin diş değişim süreçleri, 3 ila 3,5 aylıkken başlamaktadır. Yavru kedilerin diş oluşumları gerçekleştiğinde, ağızlarında 25 diş bulunur. Yetişkin kedilerde ise bu durum daha farklı olup, 30 civarındadır.

Kedinizde herhangi bir diş kaybı olmadığına eminseniz ve 26 ya da daha az dişi bulunuyorsa, onun 3 aydan daha küçük olduğuna emin olabilirsiniz. 30 dişi bulunan kedilerin ise diş değişim süreçlerini yeni tamamlamaları halinde, takriben 6 aylık olduklarını söylemek mümkündür. Ancak diş değişim süreçlerini tamamlayıp tamamlamadığına emin değilseniz, kedinizin yetişkin yaşı üzerinde daha fazla fikir yürütmek mümkün olmayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Kedileri Serin Tutmanın Yolları

2- Tüy Bakımlarında Ön Dişler Önemlidir

Kedilerin diş anatomisi incelendiğinde, içgüdü olarak kendi tüy bakımlarını yapmaya çalışma nedenleri daha iyi anlaşılmaktadır. Yapılan incelemeler, kedi dişleri arasında özellikle ön dişlerin doğal tüy bakımları için son derece ideal yapıda olduklarını göstermektedir.

Kediler içgüdüsel şekilde tüy bakımlarını yaparken sadece dillerinden faydalandıkları bir yanılgıdır. Genellikle dillerini de bunun için kullanıyor olsalar da asıl olan, ön dişlerinden de aktif olarak yararlandıklarıdır. Yapılan birçok araştırma ve gözlem, kedilerin ön dişlerini bu amaçla kullandıklarını göstermektedir.

3- Kedi Dişleri Kökten Başlayarak Çürür

İnsanların ve kimi hayvanların diş sağlıkları ile kıyaslandığında, kedi dişleri daha farklı bir yapıya sahiptir. İnsanların aksine, kedilerin dişlerinin çürümeye kökten başladığı görülmüştür. İnsanların dişleri daha çok dişin uç ve sivri kısımları veya ortalardan başlayarak çürür. Ancak kedilerin dişleri bu yapıdan tamamen farklı bir şekilde kökten uca doğru olmaktadır. Bu yüzden birçok kedi sahibi, kedisinin dişlerinin çürüdüğünün farkına bile varmayabilir.

Çürümenin genellikle diş eti hizasından başlaması nedeniyle, çürükleri fark etmek için çok dikkat etmeniz gerekebilir. Dişlerin küçük ve ince olması, kısa sürede çürüklere bağlı olarak kırılmalarına neden olabilir. Diş etinin biraz daha altından başlayacak çürükleri fark etmek mümkün olmadığından, kedinizi düzenli olarak veterinere götürüp rutin diş kontrolü ve bakımı yaptırmanız faydalı olacaktır.

4- Kediler de Diş Ağrısı Çeker

Yapılan bilimsel tüm araştırmalar, kedilerin de insanlar kadar şiddetli diş ağrısı çektiğini göstermektedir. Ancak kedilerin dişlerinin çürüğe bağlı olarak ağrıması, dişlerin kısa sürede çürüyüp dökülmesi nedeniyle uzun sürmemektedir.

Bazen üreme dönemleri olduğu zannedilse de aslında kediniz üreme zamanında olduğuna dair belirtiler verdiğinde, şiddetli bir diş ağrısı çekiyor olabilir. Yaşadığı anormalliğin diş ağrısı olup olmadığını anlamak için, salyasının olup olmadığına bakabilirsiniz. Her ne kadar sıklıkla salya akıtabilecek yapıda hayvanlar olsalar da özellikle diş ağrısı yaşadıklarında, salya sorunlarında ciddi artışların olduğunu söylenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evde Kedi Beslemek Hakkında Detaylı Bilgi

Kediniz huysuzlaşmış ve ciddi derecede salya sorunu yaşıyor ve bununla birlikte ağzı sürekli açık kalıyorsa, diş problemi ihtimaline karşı veterinere götürerek kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Çünkü dişlerde yaşanacak enfeksiyonlar, başta ağız içerisinde olmak üzere genel sağlık üzerinde de ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

5- Et Yemek İçin Diş Yapıları Fazlasıyla İdealdir

Birçok etçil hayvan ve hatta insanlara kıyasla, kedilerin et yemek için diş yapılarının daha ideal ve sağlam yapıda oldukları görülmüştür. Yapılan araştırmalar kedi çenesinin yüksek basınç uygulamasına rağmen, et yerken diş yapıları sayesinde birçok hayvana göre rahat olduklarını gösteriyor. Aynı diş yapısının yüksek çene basıncına sahip bir hayvanda olması halinde, öldürücü etkisinin mevcut durumundan 4 kat daha fazla olacağı bilimsel olarak açıklanmaktadır.

Yavru Kedilerde Diş Kaşıntısı Ne Zaman Geçer?

Yavru kedilerin dişleri elbette ki erişkin kedilere oranla daha hassastır. Diş değişimi ve oluşumunu tam olarak, 3,5 aya kadar tamamlamış olurlar. Bazı kedilerde bu süreç 4 ayı bulabilmektedir. Maksimum bir aralık verilecek olursa 3 ile 4,5 ay arasında, yavru kedilerin diş kaşıntısı geçmektedir.

Yetişkin Kedilerde Diş Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Yetişkin kedilerde diş dökülmesi nedenleri arasında, sağlık problemleri, yaşlılık ve ağız ve diş eti enfeksiyonları ilk sıralarda yer alır. Bunlara bağlı olarak diş etlerinin ciddi anlamda zayıflamasıyla çene kemik yapısının yetersiz kalması, dişlerin dökülmesine etki etmektedir. Ayrıca diş çürüklerinin kökten başlaması, yetişkin kedilerde diş dökülmesine neden olan faktörler arasındadır.

Kedinin Kırılan Dişi Yeniden Çıkar mı?

Kedilerin kırılan dişlerinin yeniden çıkıp çıkmayacağı kedinin yaşına ve sağlık duruma bağlı bir durumdur.

Kedinin kırılan dişinin yeniden çıkması için, hayvanın yaşı önemli bir etkendir. Tam olarak yetişkinliğe ulaşmamış yavru kedilerde dişlerin düşmesi ve yeniden çıkması mümkündür. Kediler ilk 4 ay içerisinde diş dökerek, diş değişimi süreci yaşarlar. Bu süreçten sonra kedinin yaşının ilerlemesi sonrasında dökülen dişlerin, yeniden çıkması söz konusu değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.