Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Ani Ölüm Neden Olur?

Abone Ol 
Kedilerde Ani Ölüm Neden Olur?
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde ani ölüm meydana gelebilir. Çok yaygın olmasa da kediler aniden ölebilir. Bu, genel olarak fark edilmeyen kalp-solunum sorunları ve beyin hastalıkları durumunda ortaya çıkar. Hatta bazı tiroit sorunları da ani ölüme yol açabilir.

Kedilerde Ani Ölüm Nedir?

Kedilerde Ani Ölüm

Kedilerde ani ölüm, görünürde bir sebep olmadan kedinin yaşamını yitirmesidir. Kazalardan kaynaklanan ölümler, ani ölüm grubuna girmemektedir. Çünkü bu tür vakalarda bariz bir sebep vardır. Ancak ani ölümde bilinen bir neden bulunmaz. Ani ölümde görünürde bir şey yoktur, kedinin kalbi durur ve kedi ölür… Beklenmedik bir gelişmedir. Çünkü daha önce kedinin sağlık sorunu yaşadığını düşündürecek bir bulguya rastlanmamıştır.

Kedilerde Ani Ölüm Nedenleri Nelerdir?

Kedilerin aniden ölmesi yaygın bir durum değildir. Normalde kediler bir hastalıktan etkilendiklerinde birden fazla belirti gösterirler. Bu da onların hasta olduklarını anlamamızı kolaylaştırır. Her halükârda, kedilerin rahatsızlıklarını gizleme konusunda usta olduklarını bilmelisiniz. Bu yüzden onları dikkatli izlemezsek, hastalıklardan kaynaklanan bazı anormallikler gözden kaçabilir.

Kedilerde ani ölüm nedenleri şunları içerir:

  • Kalp-damar hastalıkları: Kalp kasının kalınlaşması ve sertleşmesi ile beraber kalbin düzgün işleyememesi sonucunda çeşitli kalp-damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu da ölüm ile sonuçlanabilir.
  • Obezite: Kedilerde obezite ciddi bir sağlık sorunudur. Aniden kedinin ölmesine sebebiyet verebilir. Kilo sorunu olan kedilerin beslenmelerine çok dikkat edilmeli, kalorisi azaltılmış kedi mamaları tüketmeleri sağlanmalıdır.
  • Kalp kurdu hastalığı: Bir parazitin yol açtığı hastalık, genel olarak klinik bir belirti göstermez. Kediyi hızlı bir şekilde etkileyerek, ölmesine neden olur.
  • Tiroit bozuklukları: Hipertiroidizm gibi hastalıklardan etkilenen kedilerde farklı tiroit bozuklukları meydana gelebilir. Bu da kedinin tiroit bezinin zarar görmesine, taşikardi gibi farklı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Tüm bunlar ani ölüm nedeni olabilir.
  • Yenidoğan hemolizi: Yeni doğan kedilerde kan uyuşmazlığı probleminin olması sonucunda kedi ölebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin İhtiyaç Duyduğu Malzemeler

Kedilerde Ani Ölüm Nasıl Önlenir?

Kedilerde ani ölüm önlenebilir. Bunun için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kedinizi gözlemleyin ve size ne kadar küçük görünse de herhangi bir anormallik tespit ettiğinizde veterinere gidin.
  • Kedinizi düzenli olarak bakıma tabi tutun. Parazit ve bakterilerden etkilenmesini önleyin. Rutin olarak kedi tarağı ile tüy bakımı gerçekleştirin. Tırnaklarını kesin, göz ve kulaklarını temizleyin, ağız ve diş bakımını aksatmayın.
  • Kaliteli kedi mamaları tüketmesini sağlayın.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı benimsememesi adına gün içinde fiziksel olarak aktif kalmasına yardımcı olun. Dış mekân etkinliklerine kediyi dahil edin, kedi oyuncakları ile oynamasını sağlayın.
  • Rutin veteriner kontrollerini aksatmayın.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.