Kedilerden Bulaşan Hastalıklar
1285.85₺
N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg
Ürünü İnceleKedilerden bulaşan hastalıklar merak ediliyor. Dünya genelinde insanlar tarafından en çok beslenen canlı türlerinden biri kedilerdir. Sevimli görünüşleri ve davranışları ile insanların gönlünü fetheden kedilerin bakımı oldukça kolaydır. Ancak çeşitli hastalıklar gibi kedi bakımının zor yanları da mevcuttur.
Çeşitli etkenler nedeniyle kediler bazı hastalıklara yakalanabilir. Bu hastalıkların bazıları bulaşıcıdır ve kediler arasında yayılım gösterir. Bazı hastalıkların ise kedilerden insanlara bulaşması mümkündür. Bu hastalıkların etkisi hafif ya da şiddetli olabilir.
Hapşıran Kediden İnsanlara Hastalık Bulaşır Mı?
Kedilerin de insanlar gibi hapşırması mümkündür. Kedilerde hapşırığa bakteriler hastalıklar, viral hastalıklar, alerjiler veya tozlar neden olabilir. Tozlar nedeniyle meydana gelen kedi hapşırığı nedeniyle insanlara herhangi bir hastalık bulaşmaz. Ancak hayvansal hastalık sahibi bir kedinin hapşırığı nedeniyle hastalık bulaşması mümkündür.
Kedilerden Bulaşan Hastalıklar
Kedilerden ve diğer hayvanlardan insanlara bulaşabilen bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklara zoonoz hastalık adı verilir. Kedilerden insanlara bulaşabilen bazı hastalıklar şu şekildedir:
Bakteri Enfeksiyonları
Kedilerden bulaşan hastalıklar arasındadır. Bakteriler hem insanları hem de hayvanları etkileyen mikroorganizmalardır. Bakteriler nedeniyle birçok hastalık meydana gelebilir. Bakterilerin birçok farklı türü vardır. Kedilerde bakteriler nedeniyle enfeksiyon meydana gelmesi mümkündür.
Bu bakteri enfeksiyonları salya, tırmalama, ısırık, tüy teması ve dışkı gibi farklı yollarla kedilerden insanlara bulaşabilir. Kedilerden insanlara geçebilen birçok bakteriyel hastalık vardır. Kedi tırmık hastalığı, pastörellosiz hastalığı ve Salmonella zehirlenmesi bu hastalıklara örnek olarak verilebilir.
Kedi tırmık hastalığı, Bartonella henselae adlı bakteri nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Genellikle tırmalama yoluyla insanlara bulaşır. Ağrı, kızarıklık, şişkinlik ve lenf düğümlerinde şişme gibi durumlara neden olabilir. Pasteurella multocida adlı bakterinin neden olduğu pastörellosiz hastalığında da şişkinlik, ağrı ve kızarıklık semptomları gözlenebilir. Salmonella zehirlenmesi sonucunda ise karın ağrısı, ateş ve ishal belirtileri görülür.
Paraziter Enfeksiyonlar
Kedilerden bulaşan hastalıklar söz konusu olduğunda öne çıkar. Kedilerin çoğunda bir dönem paraziter hastalık meydana gelmiştir. Paraziter hastalıkların başlıca nedeni parazit kontrolünün düzenli olarak yapılmaması ve hijyen koşullarının sağlanmamasıdır. Bu paraziter hastalıklardan insanlarda etkilenebilir.
Pireler, uyuz, toksokariazis ve ankilostomiasis paraziter hastalıklardan bazılarıdır. Pireler, kedilerde en çok görülen parazitler arasında yer alır. Konak canlıdan kan emerek yaşamlarını sürdürürler. İnsanlarda da pire ısırığı olan bölgelerde kaşıntı hissi ve kızarıklık olur. Uyuz, enfekte kedi ile temas kurulduğunda insanlara geçebilir. Toksokariazis ve ankilostomiasis hastalıkları, iç parazit kaynaklı hastalıklardır. İnsanlara bulaştığında iç organları etkileyerek ciddi sorunlara neden olabilirler.
Mantar Enfeksiyonları
Kedilerden bulaşan hastalıklar arasında mantar enfeksiyonları da var. Kedilerde en çok rastlanan hastalıklar arasında mantar enfeksiyonları yer alır. Kedilerden insanlara bulaşma riski olan hastalıklar arasındadır. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde mantar enfeksiyonlarının ciddi anlamda olumsuz etkileri görülebilir. Ciddi deri lezyonları gözlenebilir.
Protozoon Enfeksiyonları
Kedilerden bulaşan hastalıklar listesindedir. Tek hücreli mikroorganizmalara protozoon denir. Protozoonlar nedeniyle kedilerde Kriptosporidiyoz, Giardiasis ve Toksoplazmoz gibi hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkların insanlara buluşma riski de vardır.