Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Havlaması Nasıl Durdurulur?

Abone Ol 
Köpek Havlaması Nasıl Durdurulur?

Köpek havlaması, köpeklerin olduğu birçok evde tekrar eden bir sorundur. Köpekler çok uzun ve güçlü bir şekilde havladıklarında buna dayanması zor olabilir. Peki, köpeklerin havlaması nasıl durdurulur?

Her köpeğin karakteri, genlerindeki baskınlık, nasıl havladığını ve ne sıklıkla havlama davranışı gösterebileceğini direkt olarak etkiler. Köpeklerin havlaması bir dereceye kadar normaldir ancak bu durumun aşırı olması, komşuları ve çevredeki insanları da rahatsız edebilir. Köpeklerin havlaması nasıl durdurulur açıklayalım.

Köpekler Neden Çok Havlar?

köpek havlaması

Köpek havlaması kimi zaman aşırı olabilir. Köpeğinizin havlamasını durdurmak için öncelikli olarak bu durumun nedenlerini tespit etmelisiniz. Böylece durumu daha iyi analiz edebilir ve uygun çözüm yolları bulabilirsiniz.

Bir köpeğin havlamasının pek çok nedeni vardır. Bunlar:

Ayrılık kaygısı: Köpek dostunuz evde yalnız kaldığında ve evde kimse olmadan uzun saatler geçirdiğinde kaygı hissedebilir ve aşırı havlayabilir. Çünkü aile üyelerinden birine çok bağımlı ise o kişi olmadan uzun süreler geçirmek, stres yaşamasına yol açabilir.

Ek olarak bu kaygıyı dindirmek için çeşitli eşyaları ve mobilyaları ısırabilir. Bu yüzden bir süre eve gelmeyecekseniz, köpek dostunuzun sıkılmaması için gerekli ortamı hazırlamalı, ona siz yokken eğlenebileceği köpek oyuncakları sunmalı ya da köpeğinizi bir yakınıza emanet etmelisiniz.

Yalnızlık: Köpek havlaması nedenleri arasında bir diğeri de yalnızlık oluyor. Uzun saatler boyunca çalışmanız ve günün çoğunluğunu evden uzakta geçirmeniz sebebi ile köpeğiniz evde bir süre yalnız kalabilir. Bu aşamada köpek, yalnızlıktan sıkılabilir ve güçlü bir şekilde havlama davranışı sergileyebilir.

Stres: Köpek dostunuzun bütün gereksinimlerini karşılamak önemlidir. Bu bağlamda onun fiziksel gereksinimlerini yerine getirmek, her gün yürümesini sağlamak, ona kaliteli köpek mamaları sunmak ve sosyalleşmesi için ortam yaratmak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pyometra Nedir?

Ona ifade özgürlüğü vermek adına bu tarz temel gereksinimlerinin yerine getirilmesi önem arz eder. Köpeğinizin çeşitli ihtiyaçlarından biri veya birkaçı eksik ise bu noktada köpeğiniz havlama davranışına girişebilir.

Sosyalleşme sorunları: Köpek havlaması sosyalleşme problemlerinden de kaynaklanabilir. Köpeğinizin insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla iletişime girmesini sağlamak, dostunuzun sosyal beceriler kazanması açısından oldukça önemli. Sosyalleşmeyen köpekler, başka insanlarla ve hayvanlarla karşılaştıkları zaman aşırı havlayabilirler.

Diğer faktörler: Aşırı bastırılmış enerji, hayal kırıklığı, genetik faktörler, çeşitli rahatsızlıklar, korkular gibi durumlar, köpeğinizin havlamasına neden olabilir. Hatta bazı köpekler, kapı zili çaldığında bile aşırı havlayabilirler.

Köpek Havlaması Durdurma Yolları

köpek havlaması

Köpek havlamasını durdurmak için aşağıdakilere odaklanabilirsiniz:

  • Havlamasını durdurmak için köpeğe dokunmayın ve vurmayın. Bu tarz hareketler köpekte korku ve stres yaratabilir. Böyle bir durumda kendinizi onun yerine koyun ve bir düşünün.
  • Sevimli dostunuzla egzersiz yapın ve oyunlar oynayın. Bu şekilde köpeğiniz yorulacak ve sahip olduğu enerjiyi serbest bırakacak. Aynı zamanda havlama ve gürültü yapma isteği de kaybolacaktır.
  • Köpeğinizin havlamaya niyetli olduğunu anladığınızda ona dikkat edin. Ona çeşitli numaralar yaptırmaya çalışın ve sonrasında köpek ödül maması ile ödüllendirin.
  • Diğer köpeklere havlıyorsa ve bu noktada köpek tasması çekilmemelidir. Çünkü havlama anında tasmanın çekilmesi, köpeğin ses tellerine zarar verebilir. Böyle bir durumda ortamdan uzaklaşmaya çalışın ve köpeğinizi sakinleştirmek için onunla ilgilenin.
  • Rahatlamasını sağlamak için onun odağını değiştirin. Örneğin köpek konserve maması sunarak, köpeğinizin dikkatini çekebilirsiniz.
  • Köpeğinizin diğer evcil hayvanlar ve insanlarla etkileşime girmesi için ona zaman tanıyın.
  • Çok stres yaratan durumlardan kaçının.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.