Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpekler Çikolata Yer Mi?

Abone Ol 
Köpekler Çikolata Yer Mi?

Köpekler çikolata yer mi sorusunun cevabı, evcil köpek sahipleri tarafından araştırılmaktadır. Çikolata, insanlar arasında favori bir besindir. Hem tadı hem de içeriği nedeniyle sıklıkta tüketilen yiyeceklerden biridir. Her yaştan insanın beğenerek tükettiği çikolata, köpekler için de uygun mu? Köpeklere çikolata verilip verilmeyeceğini açıkladık.

Köpekler Çikolata Yer Mi? Yiyemez Mi?

Köpekler Çikolata Yer Mi?

Köpekler çikolata yer mi açıklayalım. Köpeğinize çikolata vermeyi düşünüyorsanız; bu gıdayı köpeklerin daha yavaş metabolize ettiğini bilmelisiniz. Köpeklerin organlarında birikerek toksik hale gelen, kakao ağacından elde edilen teobromin bileşeni, çikolata içinde bolca bulunur. Kısacası köpeklere çikolata yedirilmemesi gerekir.

Çikolata, doğum günü, yılbaşı, özel gün kutlamalarında köpeklerin zehirlenme sebebi olabilmektedir. Çikolata tüketiminden sonra köpeğin kalp ritmi bozulabilir, vücudundaki kalsiyum miktarı artış gösterebilir. Peki, bir köpek çikolata tüketirse başka ne olur? Çikolatanın köpeklerde yol açabileceği pek çok rahatsızlık vardır. Çikolata tüketiminden 4-12 saat sonra köpekte kusma, ishal, sık idrara çıkma, hipertermi ve hipertansiyon görülebilir.

Köpekler çikolata yer mi diyenler için şu bilgilerden de söz edelim: Köpeğin ağırlığının kilogramı başına 250-300 miligram çikolata öldürücü olabilir. Ortalama 80 miligramlık bir çikolata dahi köpeğin zehirlenmesine sebebiyet verebilir. Bu gıdanın 20 miligram kadarı su alımının artış göstermesine, idrara çıkma isteğinin artmasına ve ishale yol açar.

Tüm bunlardan dolayı köpeğinize çikolata vermemelisiniz. Köpeğiniz çikolata tüketirse, onu hemen veterinere götürmelisiniz. Köpek dostunuzun temel beslenmesi köpek maması olmalıdır. Ayrıca evcil dostunuza köpek ödül mamaları sunarak, onun mutlu ve sağlıklı kalmasını mümkün hale getirebilirsiniz.

Çikolatada Yer Alan Teobromin Neden Köpeklere Zararlı?

Köpekler çikolata yer mi sorusunun cevabını sizler için açıkladık. Teobromin bileşeninden de bahsetmek gerekir. Teobromin, kakao ağacının fotosentezi esnasında üretilen bir bitki bileşeni olarak bilinmektedir. İnsanlarda metabolize edilmesi kolay olmasına karşın köpeklerde yavaştır ve köpekte yüksek toksisite düzeylerine ulaşana kadar sistemlerde birikebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Staff Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Çikolatanın köpeklerdeki zararlı etkisi, çikolatanın türüne göre değişmekle beraber hayvanın büyüklüğüne ve çikolatanın miktarına göre de değişiklik göstermektedir. Yine de köpeklere kesinlikle çikolata verilmemelidir.

Köpeğinizin çikolata yediğini düşünüyorsanız, kusma, ishal, ateş, titreme, sık idrara çıkma gibi semptomlar görüyorsanız; muhakkak evcil hayvanınızı veterinere muayene ettirmelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.