Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpekler Ne Kadar Sürede Doğurur ve Gebelik Süreçleri

Abone Ol 
Köpekler Ne Kadar Sürede Doğurur ve Gebelik Süreçleri

Bugünkü yazımızda köpekler ne kadar sürede doğurur sorusunun yanıtlarını arıyor olacağız. Eğer siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Dişi olan köpekler senede iki defa kanama ile karakterize hale gelen çiftleşme sürecine giriş yapmış olurlar.

Bazı zamanlar bu süreç, kanama olmadan da şekillenebiliyor. Zaten buna gizlik kızgınlık deniyor. Kanamanın başlangıcından kısacık bir zaman sonra yani dokuz ila on dördüncü günlerde dişi köpek çiftleşmeye hazır hale geliyor. Çiftleşmenin biçim almasını takip eden altmış ila altmış beş gün sonrasında da doğum başlar.

Köpeklerin Gebelik Sürecine Dair Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Gebelik zamanının ilk ayında dişi olan köpeklerde genel olarak gözle görülmekte olan fiziksel bir değişim var olmamakla beraber gebeliğin ikinci ayı itibarıyla kilo artışı, karın kısmında genişleme ve sarkma gibi durumların meydana gelmesi tipik olan semptomlar arasında yer almaktadır. Bu semptomlar görüldüğü zaman köpekler ne kadar sürede doğurur sorusu da sorulmaya başlanacak demektir.

Gebelik sürecinde anne olan köpeğin aynen bizlerde olduğu gibi çok fazla yememesi gerekir. Aksi halde yağlanma neticesinde zor doğum ve doğum sırasında yavru ve annelerin yaşamsal tehlikesi gelişebilmektedir. En çok da yavruların kemik gelişim sürecinin başlamış olduğu ikinci ayda anne köpeğin zengin olan protein kaynaklı gıdalarla beslenmesi gerekecektir. Bu çok önemlidir.

Köpeklerde Doğum Sürecine Dair Ekstra Bilgiler

köpekler ne kadar sürede doğurur

Hamile Köpek

Doğum süreci hemen hemen yaklaştığı zaman anne köpeğin artık karın kısmı geniş ve tamamen aşağı doğru sarkmış olacaktır. Hareketleri de doğal olarak yavaşlamış olur. Meme bezleri ise gözlerinizle görebileceğiniz kadar büyümüş ve sütle dolup taşmış olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Birman Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Doğuma 1 gün kala anne köpeğin vücut ısı seviyesi genel olarak 1 derece kadar düşecektir. Anne köpekte huzursuz hal ve tavırlar, kazma ve dönme hareketleri tamamen karakteristik olmaktadır. Anne köpeğin doğum yapacağı yerin her daim sessiz ve sakin olması gerekir. Bahsi geçen yer aydınlık olmamalıdır.

Tüm bunlar doğumun en konforlu biçimde geçirilmesi açısından son derece önemli kriterlerdir. Doğumun başlaması ile birlikte yavru köpekler tek tek yavru zarı ve kordonları ile dünyaya gelirler. Anne köpek, yavru köpeğin kordonunu dişleri ile beraber koparır. Plasentayı ise yer.

Plasenta besleyici bir özelliğe sahiptir. Bu aslında köpeğin içgüdüsel bir hareketidir. Böylece besin gereksinimini yavru köpeklerin yanından gitmeden iki ya da üç gün karşılayabilir bir hal alır. Doğum zamanı dişi köpeklerde içgüdüsel gelişir. Doğum genelde gece saatlerinde olur.

Ama evde beslenen köpekler hemen hemen her saat diliminde doğuma hazır hale gelebilir diyebiliriz. Çoklu olan gebelikte yavruların toplam sayısı sekiz ve üstü olur. Bazen ise doğum tam tamına otuz saat bile sürebilir. Köpekler genel olarak herhangi bir yardım almadan kendi başlarına doğurabilir.

Fakat fiziksel bakımdan engelleri olduğunu bildiğimiz pug ve İngiliz bulldog gibi kalça yapısı dar olan ve kafası büyük olan köpek ırklarında genel olarak sezaryen doğum gerçekleştirilir. Anne köpek zorlu geçen doğumu tamamladıktan sonra fazlasıyla yorulur ve uzanarak bebeklerini emzirir. Böylece dinlenir.

Köpekler ne kadar sürede doğurur sorusunun yanıtı ise değişiklik gösterebilir. Bahsi geçen ilk emzirme süreci yani kolostrum, yavru köpeklerin bağışıklık sistemi bakımından son derece mühim olmaktadır. Bunun yanı sıra anne köpek bu doğum süreci sonrasında annelik içgüdüsü de kazanır.

Yavru köpekler, kulakları ve gözleri kapalı bir biçimde dünyaya gelirler. Yalnızca emme ve sürünme refleksleri aktif haldedir. On altı ila on birinci günler arasında ilk olarak kulak yolları ardından da gözleri açılmaya başlayacak demektir. Hemen hemen otuzuncu gün sonrasında yavruların dışarıdan alınan besinlerle doyurulması lazımdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Kalp Kurdu Nedir?

Elbette doğumdan itibaren annenin zengin içeriğe sahip olan gıdalarla beslenmesi gerekir. Yavru köpeklerin ilk dönemlerini tamamlaması ve anne sütünden istifade edebilmeleri bakımından altmışıncı güne dek anne köpekle ve kardeş köpeklerle beraber yaşamaları gerekir. Bu zamanlarda yavru köpekleri sahiplendirmenizi asla önermiyoruz. İleriki zamanlarda ise köpek maması ile beslemeye başlayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.