Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpekler Rüya Görür Mü? Uyurken neden hareket ederler?

Abone Ol 
Köpekler Rüya Görür Mü? Uyurken neden hareket ederler?

Köpeklerin uykularında hareket etmeleri veya tuhaf sayılabilecek sesler çıkarmaları, Köpekler rüya görür mü?” sorusunun sorulmasına neden olmaktadır. Bazen uyku esnasında ağlamaları gibi sebepler de köpek bakımını üstlenen kişilerde köpeklerin rüya görüp görmedikleri hakkında merak uyandırmaktadır.

Köpekler Rüya Görüyor Mu?

“Köpekler rüya görür mü?”

Uyuyan Yavru Köpekler

Evet, köpekler de rüya görürler. Yapılan araştırmalar köpeklerin rüya gördüklerini ve hatta bazen bu rüyaların kâbus niteliğinde olduğunu ortaya koymuştur. Ancak köpeklerin uyurken ağlamaları veya ses çıkarmalarını, her defasında rüya görmelerine bağlamak doğru değildir. Bazen sağlık sorunları nedeniyle sesler çıkarabilecekleri gibi, bazen de uyurken bile bilinçaltlarında bu hastalıklardan kaynaklı huzursuzluk yaşamalarından dolayı ses çıkarabilirler.

Vücut yorgunluğunun artması da insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yorgunluk ve kâbus görülmesine neden olabilir. Uzun süre uykusuz kalmaları ve yorgunluk, köpeklerin rüya gördükleri sırada huzursuz sesler çıkarmalarındaki önemli faktörler olarak sıralanabilir.

Köpekler Uyurken Neden Hareket Eder?

Köpeklerin uyurken hareket etme sebepleri birbirinden farklı olabilmektedir. Hastalık, psikolojik rahatsızlıklar, yaşadıkları çeşitli travmalar veya gördükleri rüyalar, bu hareketliliğin başlıca sebepleri olabilmektedir.

Bozuk gıdalarla beslenme: Bol miktarda bozuk ve zararlı gıdalar tüketmeleri, sindirim sistemlerinde önemli rahatsızlıklara neden olabileceği için bundan sıkıntı duyarak hareket edebilirler.

Genel sağlık sorunları: Sindirim sistemi dışında oluşan herhangi bir sağlık sorunu uyku esnasında dostunuza rahatsızlık vererek, uyurken hareket etmesine neden olabilir.  Sağlık sorunları ile ilgili belirtiler görmeniz ve şüphe duymanız durumunda, bir veterinerden profesyonel yardım alabilirsiniz.

Travma: Köpekler yaşadıkları bir travmanın bilinçaltı etkisiyle, uyku halinde sürekli hareket edebilirler. Özellikle kafa ve kuyruk sallamaları sık görülebilir. Daha çok şiddete maruz kalan köpeklerde bu durum yaygın olarak görülmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Hairless Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Doğuştan gelen rahatsızlıklar: Nadiren olarak görülen bir durum olmakla birlikte, doğuştan görülen bazı rahatsızlıkların uyku esnasında titreme gibi sorunlara neden olabileceği bilinmektedir. Özellikle kas veya kemiklerde görülen problemler ve merkezi sinir sistemi problemleri buna örnektir.

Köpek Uyurken Neden Ses Çıkarır?

Köpeklerin uyurken ses çıkarma nedenleri arasında, yukarıda sayılan tüm faktörler sayılabilir. Bunlarla birlikte köpeklerin rüya görmesi veya rüyanın kâbus niteliğinde olması, uyurken ses çıkarmalarındaki önemli sebepler arasında yer alır.

Köpekler Rüyalarında Neden Ağlar?

Köpeklerin rüyalarında ağlama nedenleri üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Ancak hangi sebeplerle ağladıklarını kanıtlayacak net bir görüş ortaya konulamamıştır. Yapılan araştırmalardan bazılarının, köpeklerin rüyalarında kendilerinin bakımını üstlenen kişilere zarar gelmiş şekilde gördüklerinde ağladıklarını işaret edilmiştir.

Herhangi bir travmatik durum yaşamışlarsa veya varsa yavrularına zarar gelmiş şekilde gördükleri rüyalarda ağlayabildikleri, yine yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlarda bilimsel açıdan paylaşılmaktadır.

Özellikle travma yaşayan, yavrusunu veya kendi ailesinden olan başka köpekleri kaybedenlerin ağlamaya daha meyilli oldukları tahmin edilmektedir. Yalnız hisseden ve bilinçaltında sürekli korku yaşayan köpeklerin, rüyalarında da ağladıkları tahmin edilmektedir.

Köpeklerin uyku veya rüya esnasında gözlerinden yaş gelmesi, bu sebeplerin dışında da olabilmektedir. Örneğin; köpeğinizde bir göz hastalığı, çapaklanma veya bu tür bir sorun varsa uyku esnasında gözleri yaşarabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.