Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kulak Uyuzu Nedir? Kedilerde Kulak Uyuzu Rahatsızlığı

24.04.2021
4.818
Abone Ol 
Kulak Uyuzu Nedir? Kedilerde Kulak Uyuzu Rahatsızlığı
1545.00₺

1230.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.00₺

1230.65₺

Mystic Az Tahıllı Tavuklu Yavru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3499.00₺

2729.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1399.00₺

811.65₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda kedilerde ve köpeklerde kulak uyuzu rahatsızlığı hakkında bilgiler veriyor olacağız. Birçok kedi ve köpek sahibinin paniğe kapıldığı bu rahatsızlık, tedavisi mümkün olmayan bir hastalık değildir. O halde detaylara beraber göz atalım…

Bu hastalığın diğer adı Otodectes Cynotis ismi verilen, derinin alt bölgesine yerleşmek suretiyle akıntılı ve kaşıntılı durumlara neden olan bir kulak hastalığı olarak bilinmektedir. Köpeğiniz ya da kediniz, durmadan başını sallıyorsa ve kulağından kahve telvesine benzer parçalar düşüyorsa kulak uyuzu olabilir.

Eziyete dönüşen bu son derece üzücü olan temel rahatsızlık, kedinizin ve köpeğinizin canını uzun bir süre boyunca yakabilir. Bu rahatsızlığa birçok kedi ve köpekte sık sık rastlanmaktadır.

Sevimli dostlarınızda bu tarz semptomlar görürseniz hiç vakit kaybetmeden onu bir veteriner hekime götürün. Daha fazla acı çekmesine engel olmaya çalışın. Aksi takdirde hastalık ilerleme göstererek dostunuzun canını daha da fazla yakmaya başlayacak, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Rahatsızlığının Bulaşma Yolları Nelerdir?

kulak uyuzu

Kedinin Kulağında Oluşan Uyuz

Genel manada hasta olan kedi ve köpeklerle temas sonucunda kulak uyuzu bulaşıcı bir hale gelerek kedinizin sağlığı açısından tehdit oluşturabilir. En çok da dar alan içerisinde hasta olan bir hayvanın diğerleri ile temas etmemesi imkansız olmaktadır. Bunun sonucunda da kulak uyuzunun bulaşmama ihtimali neredeyse yoktur diyebiliriz.

Hasta olan köpekse ve köpeğin tarağı ya da herhangi bir aksesuarı kedi için de kullanılıyorsa uyuz, kediye anında bulaşacaktır. Genel olarak hızlı bir biçimde hastalık semptomları kendini göstermez fakat bunun etkeni kesinlikle fırsatçı bir etkendir. Kulağa yerleştiği andan itibaren canlıyı stres altında bırakarak yaşam kalitesini düşürür.

Kedilerde Kulak Uyuzu Hastalığının Semptomları Nelerdir?

Kediler başlarını sağa ve sola doğru sallar ve ani bir biçimde kulak kısımlarını kaşımakla meşgul olurlarsa kulak uyuzu belirtileri ortaya çıkmaya başlamış demektir. Bu durumda sizin dikkatli olmanızda fayda vardır. Kısa bir süre onu gözlemleyin, ardından veteriner hekime götürün.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Japonya Köpek Irkları

Uyuzun tesiri, kaşınma şeklinde kulak etrafında kıllar seyrekleşmeye başlar. Hatta dökülmeler de görülür. Birçok durumda kulak kanalı içerisinden kötü kokulu ve kahverengi tonlarında akıntı meydana gelir. Şüphe edilen hastanın kulağı içerisinden alınan akıntı incelenerek teşhis edilir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Hastalığının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Bu hastalığın tedavisi konusunda temizlik en önemli şartların başında yer almaktadır. Kediler için üretilen kulak temizleme solüsyonları aracılığı ile kedinizin kulaklarını her gün düzenli olarak temizlemelisiniz. Bunu yapamayacaksanız bir veterinerden yardım alınız.

Veteriner hekim tarafından tavsiye edilen losyon ya da pomat biçimindeki ilaçlar kulağa uygulanmaktadır. Kulak kanalında kronik hale gelmiş kulak uyuzu olan kedilerde ise nadiren de olsa antibiyotiklere gereksinim duyulabilmektedir. Bu hastalık, iyi bakılmayan kedilerde de sık sık görülür. Düzgün bir şekilde beslenen ve temiz ortamda bakılan kedilerde bu rahatsızlığın görülme olasılığı son derece düşüktür.

Kulak uyuzunun temel belirtilerini ise bir liste olarak şu şekilde anlatabiliriz:

  • Başı sürekli olarak sallama
  • Aşırı derecede kaşınma hali
  • Kulakları sert olan zeminlere sürtme eğilimi
  • Kulak içinde meydana gelen yaralar
  • Deri hastalıkları
  • Tüy dökülmesi
  • Kulak iltihabı
  • Dış kulak üzerinde siyah ya da kahverengi hatta bazen kırmızı renkte kabukların oluşması
  • Kulak kanalı içerisinde meydana gelen kahverengi akıntı

Kulak uyuzu etkeni, epidermal olan döküntüler ve doku sıvılarıyla düzenli olarak beslenmektedir. Hastalık genel olarak göz ve boyun çevresinden ilerleyişini sürdürür. İlerleyen zamanlarda ise hastalık iç ve orta kulağa dek ilerleme gösterirse kedinizde denge sorunları ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu nedenle fazla geç kalmadan herhangi bir belirti gördüğünüz takdirde veteriner hekime danışın. Kedinizin sağlığını riske atmayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.