Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Malta Terrier Köpek Özellikleri, Bakımı ve Mizacı

Abone Ol 
Malta Terrier Köpek Özellikleri, Bakımı ve Mizacı

Maltiz ya da Malta köpeği olarak da tanınan Malta Terrier, ortalama 2800 sene önce Malta’da üretilen bir süs köpeğidir. Zengin, kültürlü ailelerin evcil hayvanı olarak geliştirilmiştir. Süs köpeklerinin en parlak, en tatlı ve en naziklerinden biri olan bu köpek, son derece eğlenceli ve zekidir. Şimdi, Malta köpeği özellikleri hakkında merak edilenlerden söz edelim.

Malta Terrier Köpek Genel Özellikleri

Malta köpeği, canlı bir kişiliğe sahip doğal bir köpektir. İnsan odaklıdır ve eğitime açıktır. Yemek ödülleri, övgü ve oyun gibi olumlu pekiştirmelere hemen cevap verir. Malta köpeği, vücudunu kaplayan ipeksi beyaz tüyleriyle de dikkat çeker. Düz ve kalın yapılı tüyleri, zemine kadar uzanır. Tek kat astarları olduğundan dolayı çok az tüy döker ve birçok insan bu cinsin hipoalerjenik olduğunu düşünür. Hafif yuvarlak bir kafatası, siyah burnu, düşük kulakları, koyu renkli ve açık gözleri, kısa, düz bacakları ve zarif bir kuyruğu vardır. Hassas ve aristokrat görünmesine rağmen Malta köpeği, yüksek enerjiye sahip olabilir. Çok fazla insan ilgisine ihtiyaç duyar ve ayrılık kaygısından muzadariptir. Her gün saatlerce yalnız bırakılırsa havlayabilir ve bu durum onun psikolojisinde yıkıcı olabilir.

Malta Terrier Köpek Mizacı

Hiçbir cins mükemmel değildir ve Malta köpekleri bazen, özellikle de sahipleri tarafından çok şımartılmışlarsa, küçük çocuklara ya da diğer köpeklere karşı hoşgörüsüz olabilir. Bir tehdit algılarsa havlayabilir ve ısırmak isteyebilir. Mizaç; kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi mizaçlara sahip köpekler meraklı ve eğlencelidir, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir.

malta terrier

Bu meraklı ve hızlı hareket eden ırk, çok fazla açık hava egzersizine ihtiyaç duymaz. Ancak bahçenizde koşturmaktan ve yürüyüşlerinizde size eşlik etmekten zevk alır. Malta köpeği, nazik ve korkusuz bir köpek türüdür. Herkesi arkadaş olarak selamlar. Göz alıcı beyaz tüyleri onlara kibirli bir asalet görünümü verir, fakat görünüm aldatıcı olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Köpek Bakımı İpuçları

Malta Terrier Köpek Bakımı

Maltizler düzenli bir yürüyüşün veya dışarıda oyun oynamanın tadını çıkarırlar. Genellikle yaşlılığa kadar oyun oynamaktan hoşlanırlar. İç mekanlarda aktif olduklarından ve çok fazla egzersiz gerektirmediklerinden, onları iyi durumda tutmak çok fazla çaba gerektirmez. Genel bir kural olarak, Malta köpeğinizle çok uzağa yürümek için 8 aylık olana kadar bekleyin. Çünkü bu dönemlerde kemikleri hala gelişmektedir. Yavru köpeğinizin, olgunlaşana kadar çitlerle çevrili bahçenizde kendi hızında oynamasına izin verin ve daha sonra düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce onu bir kontrol için veterinerinize götürün. Ayrıca, Maltizler kesinlikle evcil köpeklerdir ve aşırı sıcağa ya da soğuğa tolerans göstermezler. Köpeğinizin mamasını ölçerek ve her zaman yiyecekleri dışarıda bırakmak yerine günde iki kez besleyerek, aşırı kilo almasını önleyin.

Malta Terrier Köpek Sağlığı

Malta köpeğinin pek çok avantajından biri, ortalama 12-15 yıl olan uzun ömürleridir. Küçük bir süs köpeği cinsi olarak bu köpekler kırılgandır. Bu nedenle sahipleri, onun yüksekten atlamasına veya zıplamasına izin vermemelidir. Aksi takdirde yaralanabilir. Hem Malta yavruları hem de yetişkin köpekler genellikle sağlıklıdır. Fakat birçok küçük ırk gibi diş problemlerine yatkın olabilirler. Bu sebeple köpeğinizin diş bakımına önem vermelisiniz. Köpek diş fırçası ve macunu ile dişlerini düzenli şekilde fırçalamalısınız. Bununla birlikte Malta Terrier köpekler kalça displazisi, hipotiroidizm ve göz sağlığı problemlerine meyilli olabilir.

Malta Terrier Köpek Tarihçesi

Adından da anlaşılacağı gibi Malta köpeği, Sicilya’nın altında bulunan ve bir takımada olan Malta’da ortaya çıktı. Köpeğin oraya nasıl gittiği tam olarak belli olmasa da, eski zamanlarda bölgeyi işgal eden Yunanlılar ve Romalıların küçük, beyaz köpeğe saygı duyarak statü-sembol seviyelerine yükselttikleri biliniyor. Yunanlılar bu köpeği o kadar sevdiler ki, onun için mezarlar inşa ettiler ve MS 5’nci yüzyıla kadar uzanan Yunan çanak çömleği, Malta’ya benzeyen köpek resimleri ile süslendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En İyi Bekçi ve Koruma Köpekleri
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.