Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavisi

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavisi

Kuş besleyecekseniz; muhabbet kuşu hastalıkları ve tedavisi hakkında bilgili olmalısınız. Tüm canlılar hastalanma ve onları az ya da çok etkileyen patolojilere maruz kalma riski altındadır. Çeşitli hastalıklardan etkilenen muhabbet kuşları için de durum böyledir.

Evcil kuşunuzda herhangi bir hastalık belirtisi gördüğünüzde onu veterinere götürmeniz önemlidir. Bu sayede hastalığın teşhis ve tedavi süreci hızlanacaktır. Peki, muhabbet kuşu hastalıkları ve tedavisi nedir? Gelin hep birlikte muhabbet kuşlarını yakından etkileyen hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisini inceleyelim.

Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavisi Nedir?

Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavisi

Muhabbet kuşlarını en sık etkileyen hastalıklar ve tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Muhabbet Kuşlarında Astım

Solunum güçlüğü ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Tedavisi bazen zor ve hatta imkansız olabilir. Genellikle muhabbet kuşlarının ölümüne yol açmaz. Muhabbet kuşunu yormamak ve daha rahat nefes almasını sağlamak çok önemlidir.

2. Muhabbet Kuşlarında Bronşit

İnsanlarda olduğu gibi kuşlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Solunum yollarında bulunan mukoza zarlarının ve bronşların iltihaplanması ile ortaya çıkar. Mikroplardan ve tozlardan dolayı oluşabilir.

Diğer kuşlara bulaşmasını önlemek için hasta olan kuşu ayrı bir kuş kafesi içine almak önemlidir. Kafesi ise rüzgar görmeyen ılık bir yerde tutmak şarttır. Veterinerin sunduğu ilaçlar ile tedavi edilir. Kuş vitaminleri gibi takviyeler de muhabbet kuşunun iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

3. Muhabbet Kuşlarında Epilepsi

Muhabbet kuşu hastalıkları ve tedavisi söz konusu olduğunda epilepsi hastalığı da yaygın görülen rahatsızlıklar arasında sayılır. Özellikle genç muhabbet kuşlarını yakından etkiler. Bu rahatsızlıktan muzdarip olan kuşlar kendilerini mutsuz hissederler, kafesin alt bölümünde saklanmayı tercih ederler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Vitamin Kullanımı Gerekli mi?

Epilepsi nöbeti geçiren kuşun hızlı bir şekilde kanat çırptığını görebilirsiniz. Nöbetlerden dolayı felç kalma riski vardır. Felç olan kuşlar kanatlarını hareket ettiremez ve uçamazlar. Bu da onların ölümlerine neden olabilir. Tedavisi bulunmayan bir rahatsızlıktır.

4. Muhabbet Kuşlarında Kemik ve Kanat Kırılması

Muhabbet kuşu hastalıkları ve tedavisi arasında kırıklar da oldukça yaygındır. Genellikle kanatlarda ya da bacaklarda kemik kırılmaları görülebilir. Çoğunlukla herhangi bir komplikasyon göstermez. Ancak kemiğin kötü bir şekilde kaynaması, muhabbet kuşunun topallamasına yol açabilir. Kemik kırıklarını önlemek için kuşlara, kalsiyum ve vitaminler yönünden zengin olan muhabbet kuşu yemleri sunulmalıdır.

5. Muhabbet Kuşlarında Parazit

Kötü hijyen koşulları nedeniyle ortaya çıkar. Kuşların tüylerinin altına giren parazitler onları ciddi anlamda etkiler. Başlıca belirtileri tüylerin kabarması ve kuşların kendilerini rahatsız hissetmeleridir. Veterinerin vereceği ilaçlar ve takviyeler ile tedavi edilebilir.

6. Muhabbet Kuşlarında İyot Eksikliği

Muhabbet kuşu hastalıkları ve tedavisi arasında bir diğeri de iyot eksikliği. Bu rahatsızlık, tek tip beslenen kuşlarda sıklıkla görülür. Tiroid hormonlarının üretiminin devam etmesi için yeterli oranda iyot alımı kuşlar için de geçerlidir. Bu nedenle zengin bileşenlere sahip kuş yemleri ve kuş krakerleri sevimli canlıya düzenli olarak sunulmalıdır. Tedavisi için içme suyuna eklenen çeşitli damlalar verilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.