Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Persian Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Persian Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
621.50₺

535.90₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Persian kedi ırkı ile ilgili bilmediğiniz her şeyi bu yazıdan öğrenebilirsiniz! Bu güzeller güzeli kediler hakkında çok önemli detayları sizlerle paylaşmaya çalıştık. İşte ayrıntılı bilgiler…

Karakter Özellikleri

Şayet hareketli ve sürekli olarak ortalıkta koşup duran bir kedi evlat edinmeyi istiyorsanız bu kediler pek sizlik değildir demektir. Çünkü bu dostlarımız her daim sakindir. Hayatlarının büyük bir kısmı oturma eylemi ile geçip gider diyebiliriz.

  • Uyumlu kedilerdir. Beraber yaşaması en kolay olan kedi ırkları içerisinde yer alırlar.
  • Bu güzel kediler çocuklarla ve evcil hayvanlarla sıkı dostluk kurabilir.
  • Gürültü barındıran ortamlar bu kediler için sağlıklı değildir. Bu kediler genel manada sakin yerleri tercih etmeye çalışır.
  • Son derece zeki kedilerdir fakat bunu gösterebilme mevzusunda çok da başarılı olamazlar. Çünkü fazla hareket etmezler, bu da zekalarını kanıtlamalarına engel olan önemli bir durum olmaktadır.
  • Evde tek kalmaktan dert yanmazlar. Tek başlarına kalmaktan hoşlandıkları bile söylenebilir. Çünkü sakin mizaçlı kediler olmaktadır.

Tarihçesi

Persian Kedi

Bir İran Kedisi

Persian yani İran kedileri uzun bir zamandır saltanatlarının sefasını sürüyorlar. Londra Crystal Palace yani ilk modern kedi şovunun olduğu yerde 1871 senesinden beri görünür bir biçimde kendilerini öne çıkarmıştırlar. Bu kedilerin ısrarlı şekilde yetiştirilmesi neticesinde İngiliz ve Amerikan Shorthair kedileri bile popülaritelerini yitirdi dersek yanılmayız.

Bu kediler 125 sene kadardır etrafımızdalar. Modern Persian ve Angora kedi ırkını içermekte olan uzun tüylü kediler ilk kez 1500’lü senelerin orta kısımlarında Avrupa dolaylarında görülmeye başlanmıştır diyebiliriz. Tarihi birçok kaynağa göre Fenikeliler ve Romanların karavanlarında şu anki Türkiye ve İran taraflarında insanların her birine özen ile tanıtılmışlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Nefes Kokusu Nedenleri

Fiziksel Özellikleri

Bu kediler ilgi çekici tüy yapısı nedeniyle olduğundan daha iri görünmektedir diyebiliriz. Aslında çok da iri bir kedi ırkı değildir. Hatta bazıları son derece zayıftır. Duruş bozukluğu olanları genelde kambur durur. Orta büyüklükte bir kedidir dersek pek de yanılmış olmayız diye düşünüyoruz.

  • Kısa ve kalın bacaklı bir kedi olmaktadır.
  • Sağlıklı ve erkek olan bir Persian kedi 4 ila 6 kg kadardır.
  • Dişi olan ise 3 ila 4 kg kadardır.
  • Bu kedilerin boyu erkekte 24 ila 38 cm, dişilerde ise 24 ila 35 cm kadardır.
  • Bu kedi ırkının en önemli fiziksel fonksiyonlarından biri ise kalkık ve basık bir buruna sahip olmasıdır. Bu burun türü bu kedilere ayrı bir görünüm verse de sağlıksızlığın da temel göstergesidir diyebiliriz.
  • İri ve yuvarlak gözleri vardır. Gözleri yeşil, mavi yeşil ve parlak bakır renklerinde olur. Bazı zamanlar farklı göz rengine de sahip olabilen bir kedidir. Bu kedilerin başka bir özelliği ise tüyleridir. Uzun ve sık tüyleri vardır. Kulak içi ve patilerinin alt kısmı bile tüylü olmaktadır.
  • Tüyleri genelde siyah, krem, mavi, duman rengi, beyaz, mavi-krem ve sarı olabilmektedir. Çift renkli olanı da vardır.

Bakımı

Bu kedilerin bakımı öteki kedilere göre daha masraflı ve zahmetlidir. Bu kedileri polikistik böbrek hastalığı konusunda her sene ultrason muayenesinden geçirmeniz gerekir. Nefes alma problemleri nedeni ile kalbini de kontrol ettirmeniz önemlidir. Bu kedilerden sahiplendiğiniz zaman sürekli veteriner hekime gitmeniz gerektiğini göz önünde bulundurmanız gerekecek demektir.

Bu güzel kedilerin tüy kısımlarını hemen hemen her gün uygun bir kedi tarağı ile taramalısınız. Bu kedilerin kilo almasını engellemekte yarar var. Çünkü nefes sıkıntısı çeken bir kedi ırkıdır. Bu nedenle çok kilo alırsa solunum sorunları artar ve kediniz ölebilir. Bu sebeple bu kedilerin aşırı derecede yiyecek tüketmesini ve kilo almasını engellemek gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Nanesi Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Persian kedi ırkı köpekler ve çocuklarla iyi anlaşır. Ama hepsinin böyle olacağını düşünmek tamamen yanlış bir durumdur. Çünkü her kedinin karakteri birbirinden ayrıdır. Genele bakıldığında ise bu kedilerin sıkıştırılmaktan hiç hazzetmediğini görüyoruz. Bu nedenle çocuklarla baş başa bırakmak çok da iyi bir fikir değildir.

Beslenme

Bu kedi ırkı hastalıklara yatkın bir ırk olduğundan ötürü beslenmesine ekstra özen göstermek gerekiyor. Ona lütfen kaliteli bir kedi maması verin. Böylece hiçbir sorun olmadan beslenmesine yardım edebilirsiniz. Suyunu her daim içme suyu olarak verin ve suyun tazeliğini de önemseyin. Bayat su vermeyin, içirmeyin tabii.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu kedilerle alakalı birçok soru soruluyor bildiğiniz üzere. Bugün sizlerle bu soruları beraber yanıtlıyor olacağız. İşte tüm detaylarıyla o önemli sorular…

Persian Kedi Irkında Trikobezoar Hastalığı Görülür mü?

Evet, bu kedi ırkında Trikobezoar rahatsızlığı görülebilir ne yazık ki… Bu kediler çok uzun tüylüdür ve kendilerini yaladıkları zaman öteki kedilere binaen daha çok tüy yutmaktadırlar. Yutmakta oldukları bu tüyler bazı zamanlar bağırsak ve midede birikerek bu hastalığa neden olur.

Biriken tüy yumakları bazı zamanlar ciddi türde sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle bu kedi ırkının her gün evet her gün düzenli biçimde taranması gerekir. Yuttukları tüylerin çıkması için de kedi maltı kullanmak büyük önem taşımaktadır. Gerisi bir şekilde hallolur.

Ömürleri Ne Kadardır?

Birçok kişi bu kedilerin ömür süresini merak ediyor, o halde açıklayalım: Bu kediler hemen hemen 12 ila 17 sene arasında bir yaşam sürer. Tabii bu süre sizin ona nasıl bir bakım yaptığınıza göre değişiklik göstermektedir diyebiliriz. Eğer ona iyi bakarsanız her daim daha uzun bir yaşam sürecek demektir. Ona karşı ilgisiz olursanız durum değişir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Asya Kedi Irkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.