Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Pitbull Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Abone Ol 
Pitbull Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Bugünkü yazımızda pitbull staff yani American Staffordshire Terrier köpek ırkı ile ilgili bilgiler veriyor olacağız. Bu köpekler, İngiliz kökenli olmaktadır. 19. yüzyıl zamanlarında Terrier ve Bulldog türlerinin birbirleri ile melezlenmeleri neticesinde yeni bir ırk olarak ortaya çıkmışlardır.

Sonraki zamanlarda ise Amerika taraflarına giden bu köpek ırkı, Amerikalılar aracılığıyla geliştirilerek 1936 senesinde AKC tarafından American Staffordshire Terrier adı ile anılmaya başlanmıştır. İngiltere’deki ilk melezleme aşamasından daha farklı karakter özellikleri ve fiziksel özellikleri olan bu köpeklere İngiltere’de Stafford Terrier deniyor.

Pitbull Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Pitbull staff

Pitbull staff köpek ırkı, 43 ila 48 santimetre arasında bir boya sahip olması ile dikkat çeker. Kilosu ise 15 ila 20 kg arasında olmaktadır. Kulakları dik yapıdadır. Bacakları kaslı ve yağsızdır. Atletik bir görünümü vardır. Tüyleri ince bir yapıda ve kısa olur. Çok bakıma gereksinme duymaz.

Agresif bir görünüme sahip olması için estetik kulak operasyonuna müsaade eden ülkelerde sahipleri aracılığıyla kulak kesimi yaptırılır. Karakter bakımından sadık olan, sevgi dolu ve koruma içgüdüsü gelişkin bir köpektir. Tehditlere ve saldırgan hayvanlara karşı güçlü olmaktadır.

Yüksek bir ağrı eşiğine sahip olurlar. Görev köpeğidirler. Kendilerine söylenenleri yerine getirme konusunda başarılıdırlar. Bu karakter yapılarından ötürü dövüş köpeği olarak da kullanıldıkları olur. Peki bu köpek ırkının eğitimi nasıldır?

Pittbul Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Kıvrak bir zekaya sahip olmaları, bu köpeklerin eğitim sürecini kolay hale getirir. Bu eğitim en çok da aile yaşantısı içerisinde sosyalleşmesi adına yapılması gerekenleri içermelidir. Otorite boşluğu esnasında bu köpekleri zapt etmek güçleşir. Onlara emanet ettiğiniz her şeye gözleri gibi bakarlar. İhanet etmezler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İngiliz Bull Terrier Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu nedenle çocuk bakıcısı olarak çoğu zaman kullanılmaktadır. Yüksek enerjisi ile dikkat çeken bu köpekler, uzun yürüyüşler yapmaya ihtiyaç duyar. Egzersiz ve antrenmansız sağlıklı olamazlar. Bu sevimli dostlarımız, sahiplendikleri alanı ve ailelerini korurlar.

Amerika Birleşik Devletleri dolaylarında üretildiği senelerde ağrı hissi yaşamamaları, pes etme özelliklerinin olmaması, mücadele etmeyi seven yapılarıyla dövüş köpeği biçiminde kullanıldılar. Son zamanlarda polis köpeği şeklinde de kullanılıyorlar. Ama daha çok aile köpeği oldukları aşikardır.

Ailelerine karşı gerçekleşen tehdit durumlarına tahammülleri sıfırdır. Aile fertlerine karşı son derece sevecen bir tutum içerisine girmekten asla geri kalmazlar. Pitbull staff köpek ırkı her zaman kusursuz bir bekçi köpeği olmayı başarmış olan bir dostumuzdur.

Pittbul Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpeklerin beslenme durumları son derece mühim olmaktadır. Protein ağırlıklı bir şekilde beslenmelidirler. Protein açısından tahıldan düşük, etten zengin biçimde beslenmeleri büyük önem taşır. Çünkü kaslarının güçlenmesi gerekmektedir.

Yüksek tahıllı olan kuru köpek mamaları, deri sorunları ve alerjilere neden olabilir. Besinlerle alınmakta olan enerjiyi muhakkak egzersiz yaparak atmaları gerekir. Aksi halde kilo alırlar ve kötü bir görünüm elde ederler. Sağlıksız bir hal almaya başlarlar.

Pittbul Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Çocuklarla ve Hayvanlarla Anlaşabilir mi?

Bu köpekleri sokakta görürseniz yanına bir çocuğu yaklaştırma isteğinde bulunmazsınız. Bunun nedeni ise dış görünüşlerinin Pitbull köpeklerine benzemesi ile alakalıdır. Fakat bu köpekler çocuklarla kusursuz bir şekilde anlaşabilir. Çocuklara asla zarar vermezler. Aile köpeğidir. Kendi halinde yaşar.

Gerekli egzersiz gereksinimi karşılanırsa, problem yaratmaz ve apartmanda yaşayabilir. Eğer çocuklarınız henüz ufak yaşlarda ise Pitbull staff köpek ırkını rahat bir şekilde çocuğunuza bakıcı olarak görevlendirebilirsiniz. Korumacı yönleri gelişen bu köpekler, çocuğunuzu korumak amacıyla elinden geleni yapar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Bu sevimli köpekler diğer hayvanlarla ortalama biçimde anlaşır. Genel manada saldırgan bir tavrı olmasa da karşısında yer alan köpek onun için bir tehdit haline geliyorsa saldırma davranışı gösterebilir. Bu da aslında tamamen karşısında bulunan hayvanın hareketlerine bağlı olmaktadır.

Bu durum dışında bu köpekleri yavruyken sahiplenerek evcil hayvanlar ile birlikte sosyal bir biçimde yetiştirebilirsiniz. Bu en sağlıklısı olacaktır. Aksi takdirde agresif bir köpek olarak gelişimini tamamlayabilir. Bu da uzun vadede sizi zorlayan bir durum olarak karşınıza çıkmaya devam eder.

Pittbul Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Sağlık Durumu Hakkında Bilgiler

Pitbull staff cinsi köpekler, sağlık bakımından maalesef diğer köpek ırkları kadar birçok rahatsızlık yaşayabilirler. Bu hastalıkların en çok karşımıza çıkanları ise kalça çıkığı ve katarakt olmaktadır. eğer beslenme programına özen gösterilmezse deri hastalıkları da kapabilirler.

Bu durumlar haricinde tiroid, tümör ve alerji türünde birçok hastalıkla burun buruna gelebilme olasılıkları vardır. Ama veteriner hekim kontrolü bu ve bunun gibi birçok hastalığın engellenmesini sağlar. Bu köpek ırkının genetik açıdan yatkın olduğu bir hastalık bulunmaktadır. O da ataksi adlı hastalıktır.

Genel olarak baba ve anneden geçen bu hastalık, direkt olarak sinir sistemine tesir eden rahatsız edici bir durumdur. Bu köpekler, sallantılı yürüme ve titrek hareketler hatta ayaklarının dengesizleşmesi gibi birçok sorunla baş başa kalabilmektedir.

Ama genetik bir hastalık olmasından mütevellit, görülmeme olasılığı da bulunmaktadır. Pitbull staff köpekler, bağışıklık sistemi konusunda hassas dostlarımızdır. Bu nedenle bakımlarına, beslenme rutinlerine ve veteriner hekim kontrollerine her daim özen gösterilmelidir. Bu şekilde sağlıklı olurlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.