Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Selkirk Rex Kedi Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Selkirk Rex Kedi Özellikleri ve Bakımı
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Selkirk Rex kedi ırkı, bugünkü yazımızın konusunu oluşturuyor. Her zaman kıvırcık tüyleri ile dikkat çeken bu güzel kedileri daha da yakından tanımanın keyfini çıkarma zamanı!

https://www.youtube.com/watch?v=1utLzQfxoxc

Karakter Özellikleri

Selkirk Rex

Selkirk Rex Kedisi

Bu kediler karakter gereği İran kedileri ile benzerlik barındırırlar. Sakin bir kedi ırkıdır ama sakin olması eğlenceli yapısının önüne set çekmez.

  • Selkirk Rex kedi ırkı son derece sevecen ve dost canlısıdır.
  • Her yere kolay şekilde adapte olabilirler.
  • Sosyal ve nazik bir kedi ırkıdır. Çocuklarla kusursuz anlaşabilir. Kendine her zaman kibar ve iyi davranan çocuklarla vakit geçirmeyi severler. Bu durumları nedeniyle bu kediler çocuklu aileler bakımından son derece mantıklı bir karar olacaktır.
  • Her zaman için sosyal olan bu güzel kedi ırkı yabancı insanlarla da sorunsuz anlaşabilir.
  • Tahmin edeceğiniz gibi bu kediler köpeklerle de çok iyi anlaşabilmektedir.

Ama şunu da unutmamak gerekir: Her kedinin karakteri aynı olmaz, her kedi farklı bir dünyadır. Az evvel anlattığımız her şey bu kedi cinsinin genel özellikleridir. Hepsi aynı olacak diye bir kaide yoktur. Buna lütfen dikkat edin.

Tarihçesi

Kedi cinslerinin büyük bir kısmına kıyasla daha yeni bir tür olan bu kedilerin meydana geldiği yer Amerika Birleşik Devletleri, Montana Sheridan olmaktadır. 1987 senesinde normal tüylere sahip olmasıyla dikkat çeken bir kediden kıvırcık tüylere sahip olan bir yavru kedi doğmuştur.

Anne kedi, yavrularıyla beraber Wyoming’de yer alan bir hayvan barınağına gönderilmişti. Qurly-Q adı verilen yavru kedi hemen bir yuva buldu ama çok fazla miyavladığından ötürü barınağa tekrar gönderildi. Bu defa Wyoming taraflarından Peggy Voorhes adlı bir kişi yavru kediyi bir yetiştiriciye götürdü.

Bu yetiştirici bir kedi uzmanı olan Jeri Newman olmaktaydı. Newman, İran kedisi yetiştiriciliği yapıyordu. Newman, kedinin adını Bayan De Pesto şeklinde değiştirdi. 14 aylık olduğunda ise Photo Finish adlı siyah renge sahip olan bir İran kedisi ile bir süre boyunca çiftleştirdi. Bu durum biraz uzun sürdü ama sonuç verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kashmir (Keşmir) Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Bayan De Pesto tam olarak altı tane güzel minik yavru doğurdu. Yavruların üç tanesi kıvırcık tüylüydü, diğerleri ise düz tüylere sahip doğmuştu. Kıvırcık olan üç yavru kediden bir tanesi siyah beyaz olan bir erkek kediydi ve Noface Oscar Kowalski adını aldı. Öteki yavrularsa dişilerdi. Bir tanesi siyah beyaz diğerleri ise üç farklı renkteydi.

Ertesi sene Oscar annesiyle çiftleştirildi ve bunun sonucunda dört yavru doğdu. Bu yavru kedilerin iki tanesi kıvırcık tüylü olmuştu. Bunun sonucunda ırk da kendini gösterdi. Bu kedi cinsinin isminin Wyoming’deki Selkirk Dağları’ndan geldiği söyleniyor olsa bile bu doğru değil, çünkü böyle bir dağ bulunmuyor. Bu kediler adlarını Jeri’nin üvey babasının soyadından almaktadır. Gerçek bilgi bu!

Fiziksel Özellikleri

Selkirk Rex kedi ırkı orta büyüklükte olan bir ırktır. Güçlü ve kaslı bir bedeni vardır. İşte detaylar…

  • Selkirk Rex kedi ırkının ortalama olan ağırlığı dişi olanlarda 3 ila 6 kg kadadır. Erkeklerde ise 5 ila 7 kilo arasında değişir.
  • Kafa bölgesi yuvarlak, ağızları ise küçük olur.
  • Gözleri iri olur. Badem şeklinde ve ovaldir. Mavi, altın, yeşil, bakır veyahut sarı renklerde olabilir.
  • Genel olarak uzun tüylere sahiptir fakat bazıları kısa tüylü de doğabilir diyebiliriz.
  • Bu kedilerin büyük bir kısmının tüyleri kıvırcık olur. Bıyıkları da bu minvalde kıvırcık olur.
  • Tüyleri beyaz, krem, siyah, lavanta, çikolata, tekir, duman ve lavanta gibi değişik renklerde olabilmektedir. Her renkte görmeniz mümkündür.
  • Kıvırcık tüylü olan bu kedilerin yavruları son derece yoğun ve kıvırcık yapıda tüylerle doğarlar. Fakat 16 haftalık olunca tüyleri düz hale gelmeye başlayacaktır.
  • Kediler 8 ila 10 aylık olduklarında ise tüyleri tekrardan kıvırcık hale gelmeye başlayacaktır.
  • Kedi 2 yaşına geldiği zaman ise komple kıvırcık bir forma gelir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Kedileri Serin Tutmanın Yolları

Bakımı

Bu kedilerin bakımını yapmak diğer kedilerden çok da değişik olmaz. Bütün kediler gibi bu kediler de kaliteli mamalar ile beslenmeli, taze su içmelidir. Temiz bir mama kabı ve su kabı isterler. Bu güzel kedilerin bakıma gereksinim duyan kısımları ise kıvırcık yapıda olan tüyleridir.

Selkirk Rex kedi ırkının tüy bakımı için uygun olan tarak ile tüylerini haftada iki defa düzenli şekilde taramanız lazımdır. Bunlar haricinde diş ve kulak bakımlarına da önem vermelisiniz. Periyodik biçimde veteriner kontrollerini sağlamalısınız. Bu kedilerin rutin bakımı ihmal edilmemelidir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Dost canlısı hareketleri ve uyumlu yapısıyla çocuk sahibi olan ailelerin vazgeçilmezi olan bu kediler, ilgi görmeyi sevdiği için çocuklarla süper bir biçimde anlaşabilen bir kedi ırkıdır. Sürekli oyun oynamak isterler ve çocuklarla oynamaya aşıktırlar. Çocuklara saldıran bir kedi değildir. Evcil hayvanlarla da sorunsuz anlaşabilir. Bu kedinin yanına tek kalmayı sevmediğinden ötürü bir dost sahiplenmek gerekebilir, bunu düşünebilirsiniz. Yalnız kalmaması iyi bir şeydir.

Beslenme

Bu kedilerin beslenmesi çok önemlidir. Sağlıklı mamalar kullanmanız gerekir. Gıdası kesinlikle her daim taze olmalıdır. Ev yemeği yedirmeyin. İyi bir bakım yapmanın temel şartı bir kedinin beslenmesine dikkat etmek olmalıdır. Bu kesinlikle en önemli şeydir.

Üreme

Bu güzel canlılar hemen hemen altıncı ayları itibarıyla kızgınlığa gireceklerdir. Erkek olanlarında bu süreç sekizinci ay olarak değişir. Şayet üreme yaşanacaksa bunu yine de beden gelişimleri kesin şekilde sonlandığı zaman düşünmelisiniz. İlk kızgınlık zamanında çiftleşirlerse çocukları ölü ya da hasta biçimde doğabilir.

Bunun nedeni ise annenin rahmi ya da babanın sperminin kalite durumunun yetersiz olmasıyla yakından alakalıdır. Şayet kediniz size anormal gelen hareketler yapmaya başlamışsa artık daha hırçın bir kedi olmuşsa ilk erişkin olma sürecine girdiğini bu kısımdan anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Kalp Kurdu Nedir?

Sene içerisinde bu evreye iki ya da üç defa denk gelmeniz mümkündür. Genel manada iki hafta gibi bir süreçte onun yaşamı ve sizin aceleniz normal seyrine dönmeye başlayacak demektir. Bu kediler etraflarındaki en sevimli kedilerden biridir. Bu kedileri sizlere en güzel şekilde tanıtmaya çalıştık. Harika değiller mi?

Sıkça Sorulan Sorular

Yazımızı bu güzel kedi ırkıyla alakalı sık sorulan sorularla tamamlamak istedik. Birbirinden ilgi çekici cevaplar sizlerle.

Selkirk Rex Kedi Irkında Denk Gelinen Sağlık Sorunları Nelerdir?

Bu kedilerde her kedide olduğu üzere sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu kedilerde denk gelinebilecek sağlık sorunları ise diş ve diş eti sorunları, göz kapağı iltihaplanması, hipertrofik kardiyomiyopati adlı kalp hastalığı, bağırsak ve mide sorunları, pankreatit yani pankreas iltihabı bulunur.

Bu Kediler Eğitilebilir mi?

Son derece zeki olan bu tatlı kediler eğitim konusunda çok iyi değildir. Nasılsa sakin bir hayvan olduğundan ötürü aslında eğitim vermeniz de gerekmemektedir. Yine de tercih sizin. Evde ona kendi kendinize at getir oyunları öğretmeye çalışabilirsiniz. Böylece güzel oyunlar oynamaya başlamış olursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.