Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Shih Tzu Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Shih Tzu Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Bugünkü yazımızın konusu Shih Tzu köpek ırkı oluyor. Bu harika köpekleri biraz daha yakından tanımanın vakti geldi, haydi o zaman başlangıcı yapmış olalım!

Karakter Özellikleri

Shih Tzu köpek ırkı son derece cesur ve uyanık bir köpektir. İnatçı ve zeki bir üslubu olduğun daha ilk bakıştan itibaren anlayabilirsiniz, o derecedir. Neşelidir, dayanıklı bir köpektir. Kimi zaman kibirli bir köpek haline gelebilir. Genel olarak çocuklarla iyi anlaşır. Sinirlendirir ya da şaşırtırsanız sizi ısırabilir. İyi bir bekçidir.

Canlı, enerjik ve oyun sever bir köpek ırkıdır. Yabancı kişilere karşı çabuk ısınır. Her zaman insanlarla zaman geçirmek isteyen bir köpek olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak öteki petlerle iyi anlaşır. Ev içerisinde tuvalet eğitimini vermek biraz zaman alacaktır fakat bu köpekler sabırlı bir eğitime her zaman karşılık verir. Yüksek ses ile havlamaktan hoşlanan bir ırk olması ile dikkat çeker.

Tarihçesi

Shih Tzu

Çiçekler Arasında Shih Tzu köpek Irkı

On yedinci yüzyıl zamanlarında Tibet’ten Pekin yönüne doğru getirilen bir köpek ırkı ile Pekingese köpeklerinin çaprazlanmasının sonucunda Shih Tzu köpekleri ortaya çıkmaya başlamıştır diyebiliriz. Çin’de yer alan imparatorluk çağında Shih Tzu son derece popüler bir köpek haline gelmiştir.

Çin dolaylarından Avrupa’ya doğru ticaretin ilk başlangıcını yaptığı senelerde bile bu köpeğin satılması ya da ülkenin dışına götürülmesi kati suret ile yasaklanmış olmaktadır. 1930 senesi geldiği zaman İngiltere’ye ilk çift Shih Tzu köpekleri götürülmüştür.

Günümüze bakıldığı zaman son derece popüler bir pet haline gelen ve şov köpeği olarak görevlendirilen Shih Tzu köpekleri İngiltere dolaylarında 1946 senesinde ırk olarak kabul edilmiş olmaktadır. American Kennel Club tarafından ise 1969 senesinde kayıtlara geçmeye başlamış olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Giant Schnauzer (Dev Schnauzer) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Fiziksel Özellikleri

Ufak ve her daim dayanıklı olan bir köpek ırkıdır. Çift katmanlı ve uzun denebilecek bir kürk yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Her zaman ilgi çekici bir görünüme sahip olmuş bir köpek ırkıdır. Burnunun üst kısmından yukarı doğru irileşen tüyleri bu ırka has olan yüz ifadesi ve saç biçimini oluşturmaktadır.

Yüzün orta kısmından başlayarak her bir yöne doğru uzamakta olan bu tüyler sebebi ile kasımpatı suratlı köpek olarak bilinir. Kafatası yuvarlak biçimlidir. Belirgin bir bıyık ve sakalı vardır denebilir, uzun tüylere sahip olan kısa yapılı bir burnu vardır. Burnunun ucu minicik ve siyahtır.

Kızıl renkli olanlarda burun ucu genelde kahverengi olur. Gözleri iri, yuvarlak ve birbirine göre ayrıktır. Ufak ve düşük olan kulakları uzun tüylerle çevrelenmiştir. Bu sebeple de bedeninin arta kalan kısmındaki tüylerle iç içe geçerek kulakların gizlenmesine zemin hazırlar. Sırt kısmı düz, bedeni de yüksekliğine göre uzundur.

Uzun biçimli olan tüylerle kaplanmış olan kuyruğu bedeni üzerine geriye doğru düzgün bir biçimde katlanır. Bu köpekler için kabul edilen birçok renk seçeneği vardır. Alın ve kuyruktaki renkler beyaz olursa daha iyi olur. Peki bu köpeklerin bakımı nasıl olmalıdır? İşte detaylar…

Bakımı

Bu köpeklerin günlük en az 30 dakika kadar tüy bakımı görmesi gerekir. Baş kısmının üzerinde yer alan tüyler kesinlikle etrafını iyi görebilmesi amacıyla bir toka ile bağlanmalıdır. Ama asla sıkı lastik tokalarla bağlamayın, canı yanabilir. Aynı zamanda kıl diplerinde de sorunlar meydana gelmeye başlayabilir, dikkat.

Bu köpeğe sahip olan kişilerin bazıları kürk bakımını daha kolay gerçekleştirebilmek adına tüyleri tıraş ettirir. Kulağın giriş yeri ve gözlerin etrafı bakımlı ve temiz olmalıdır. En çok da gözlerinde hassasiyet oluşanlarında düzenli olarak veterinere götürülmesi lazım gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Senbernar Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Bu köpekler neredeyse hiç tüy dökmez ve yeteri kadar bakımını sağlarsanız alerji sorununuz varsa sizin için önerebileceğimiz bir köpek türüdür. Peki bu köpeklerin besleme konusunda nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte birbirinden önemli ve çarpıcı detaylar…

Beslenme

Bu köpekler ufak bedeni ve fit duruşu ile çoğu zaman herkese sağlıklı görünür. Fakat böyle görünebilmesi için ona her zaman iyi bir bakım uygulamanız gerektiğini unutmayın. Bu bakımın ilk şartı ise onu kaliteli kuru köpek mamaları ile beslemektir. Mama ve su kabını da her gün düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Ona taze su verin, içme suyu vermeniz gerektiğini de unutmayın. Çeşme suyu sağlığını tehlikeye atabilir. Dikkatli olmakta fayda var diye düşünüyoruz. Ona sevginizi her zaman hissettirin.

Sağlık

Bu köpeklerin ufak bir bedeni vardır. Her zaman rahat yaşaması için kişisel bakım gereksinimlerini düzenli bir biçimde gerçekleştirmeye dikkat etmelisiniz. Diğer bir yandan bu Shih Tzu köpek ırkının yaşamsal aktivitelerini en üst seviyede tutabilmek adına her zaman kaliteli bir köpek maması vermelisiniz. Bu gerçekten çok önemlidir. Kesinlikle dikkate almanız gerekiyor diyebiliriz.

Mama tüketiminin de aynı esnada yaşına uygun olması gerektiği bilgisini unutmamalısınız. Bunun yanı sıra kilo ve vücut endeksine göre diyet maması da kullanmanız lazımdır. Gerçekleştirilen birçok araştırmanın sonucu babında bu özel köpeklerin ortalama yaşam süresinin on ila on beş sene kadar olduğu söylenir. Düzenli bir şekilde veteriner kontrolüne götürmeyi de unutmayın deriz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Aile köpeği olarak harika bir seçim olduğunu belirtmek isteriz. Çocuklara karşı sabırlı olan bir köpek ırkı olmaktadır. Ailenin bir üyesi olmayı sever. Her yaşta olan çocukla iyi anlaşır. Zarar vermeye tenezzül dahi etmeyen bir köpek ırkı olmasıyla bilinir. Yine de çok ufak çocuklarla baş başa bırakılmaması gerekir. Çünkü ufak çocuklar bu köpeğin bile sabrını taşırabilecek seviyede olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saint Bernard Irkı Hakkında 23 Önemli Bilgi

Beraber büyümüş olduğu öteki evcil hayvanlar ile son derece iyi anlaşabilen Shih Tzu köpekleri, en çok da köpeklerle harika bir iletişim kurmasıyla bilinir. Fakat kedilerle aynı yerde olunca haylaz davranır. Bu sebeple küçük evcillerle bir araya getirirseniz dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü küçük evcillere istem dışı bile olsa zarar verebilir. Böyle tatsız durumların yaşanmamasına özen gösterin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.