Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşan Beslenmesinde Lifin Önemi Nedir?

08.02.2023
1.144
Abone Ol 
Tavşan Beslenmesinde Lifin Önemi Nedir?

Tavşan beslenmesinde lifin önemi oldukça fazladır. Evcil hayvan olarak bakılan tavşanlar pelet bazlı yemler tüketir. Bu yemler yüksek miktarda protein, vitamin ve mineral içerirler. Yine de tavşanların sadece yemlerle beslenmesi yetersiz kalır. Bununla beraber tavşan dostlarımıza sebze ve meyve de sunmalıyız ki, yeterince lif alabilsinler.

Tavşan Beslenmesinde Lifin Önemi

Tavşan Beslenmesinde Lifin Önemi

Yalnızca yemlerle beslenen tavşanlarda çeşitli sağlık sorunları oluşabilir. Tavşanlarda kabızlık ve ruh hali düşüşleri, yanlış beslenmeden kaynaklanabilir. Bu yüzden tavşan beslenmesinde lifin önemi bilinmeli ve tavşana lif bakımından zengin olan tavşan yemleri, kemirgen otları, meyve ve sebzeler sunulmalıdır.

Tavşanınızda yavaş bağırsak geçişi belirtileri görürseniz nasıl davranacağınızı bilmek önemlidir. Tavşan dostunuzun sağlıklı beslenmesine ek olarak; aynı zamanda yeteri oranda su tüketmelidir. Böylece sindirim sistemi teşvik edilir. Bu yüzden kemirgen suluğu içinde her daim yeterli oranda su tutmaya özen göstermelisiniz.

Tavşanların Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır?

Tavşan beslenmesinde lifin önemi anlaşılması için tavşanın sindirim sistemine dair bilgili olmak gerekir. Tavşanlar yiyecekleri yuttukları zaman çok asidik bir PH ile mide sularının etkisine maruz kalırlar. Ardından gıdalar, besinlerin çoğunun emildiği ince bağırsaktan geçer. İnce bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği yerde, çekum ismi verilen, çıkışı olmayan büyük bir kese bulunur.

Otçul hayvanlarda bu organ oldukça gelişmiştir. Fermente edilmesi gereken sindirilebilir lifler ve gıdanın diğer kısımları, hayvana faydalı besinlerin salınması için burada biriktirilir. Burada aynı zamanda lifleri parçalayan ve yağ asitlerini, vitaminleri ve amino asitleri emilim için hazır hale getiren bir dizi mikroorganizma yaşar.

Yiyeceklerin bağırsaklarda dolaşım hızı değişirse, midede ve çekumda kalma süresi değişir. Bağırsak ritmini sabit tutan ana unsurlardan biri sindirilmeyen liflerdir. Tavşanın beslenmesinde lif kıt olduğunda hareket yavaşlar ve daha az dışkı maddesi elimine edilir. Tavşan beslenmesinde lifin önemi burada devreye girer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar Domates Yiyebilir Mi?

Öte yandan, vücudun suya ihtiyacı vardır. Su sayesinde çekum ve mide içindeki yiyeceklerde bulunan bileşenler daha kolay emilir. Tavşan ne kadar az yerse ve az su tüketirse, mide ve çekumun içeriği o kadar fazla kurur ve durgunlaşır. Bu da kabızlık ve sindirim problemlerine yol açar.

Tavşanınız sadece peletlerle besleniyorsa, yavaş geçişi önlemek için beslenme düzenlerinde değişiklik yapmak iyi bir fikir olacaktır. Tavşan dostunuzun her gün bol miktarda saman, kemirgen otu, sebze ve meyve tükettiğinden emin olun. Çoğu tavşan meyve ve sebzeleri isteyerek tüketecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.