Van Kedisi Özellikleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Bugünkü konumuz; Van kedisi özellikleri hakkında olacak. Sevimli dostlarımızı daha da yakından tanımaya ne dersiniz? O halde lafı uzatmadan detaylara geçelim. Türkiye’nin dağlık alanlarında uzun ve beyaz tüylere sahip olan kedilerin varlığı uzun bir süredir bilinmektedir.
Fakat ilk olarak 50’li senelerin ortasında ülkemize seyahat eden iki İngiliz kadın, baş ve kuyruk bölgelerinde kırmızı imgeler bulunan, Ankara kedisi olarak da bilinen bütün kedilerden daha güçlü bir duruş sergileyen beyaz renkli kediler gördü. Ardından İngiltere’ye bu ırktan tam iki tane kedi götürüldü ve üretildi.
Sevgi dolu, nazik ve tamamen sadık olan karakteri ile dikkat çeken Van kedileri, son derece keskin bir zekaya sahiptir. Aktif bir kedidir. Hareketi sever. Komik kedilerdir, herkesi eğlendirirler. Egzersize her zaman gereksinimleri vardır. Kedi oyuncaklarına bayılırlar.
Van Kedilerinin Yaşam Alanları Nasıl Olmalıdır?
Van kedileri, yaşamlarını sürdürebilmek adına daha büyük bir alana gereksinim duyacaklardır. Sahipleriyle bir arada yaşamayı çok sevmelerine karşın, kucak kedisi değildir. Van kedisi özellikleri arasında kucak kedisi olması özelliği hiçbir zaman yoktur. Onlar daha özgür ruhlu, başına buyruk kedilerdir.
Fakat sizinle iletişim halinde olmaktan çok hoşlanırlar. Araştırmacı bir yapıları vardır. Çeneleri ise son derece düşüktür, ama çok ses çıkarmazlar. Suyla oynamaktan keyif alırlar. Hatta öyle ki, diğer kediler sudan ne denli hazzetmiyorlarsa Van kedileri de bir o kadar suyu sever.
Van Kedilerinin Genel Özellikleri Nelerdir?
Van kedileri, son derece kuvvetli bir vücuda sahip olur. Orta ve büyük arasında bir boyutu vardır. Tüyleri yarı uzundur. Sadece kuyruklarında ve başlarında renkli türde yamalar vardır. Temelde ise bembeyaz rengi ile bilinir. Postu, kediyi özel kılar. Su geçirmez bir yapısı vardır. Bu da Van kedilerinin suyu neden sevdiğini kanıtlar niteliktedir.
Van kedisi özellikleri arasında gözlerinin renklerinin kehribar ve mavi renginde olduğu bilgisi de yer alıyor. Gözleri biçim olarak cevize benzer ve çok güzel bakarlar. Kulakları, yuvarlak biçimlidir. Kulakları, başlarının son derece yükseğinde yer alır. Bu nedenle de fazlasıyla dikkat çeken kulaklara sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Van Kedilerini Diğer Beyaz Kedilerden Nasıl Ayırt Ederiz?
Bu ırka mensup olan kedilere, orijinal açıdan Van Gölü’nün yakınında yer almaları sebebi ile Van kedisi ismi verilmiştir. Bunun sonucunda da diğer tüm beyaz renkteki dostlarımızdan ayırt etmemiz kolaylaşmıştır. Van kedisi, yalnızca yerlisi olduğu ülkemiz topraklarında değil, 60’lı senelerin son kısımlarından bu yana tanındıkları her yerde nadir bir kedi ırkı olmayı başardılar.
Safkan Bir Kedi Irkı Olarak Van Kedileri
Kedilerin en dikkat çeken ırklarından biri olan Van kedileri, yalnızca Van Denizi Havzası’nda yaşam süren bir kedi ırkıdır. Safkan oldukları söylenmektedir. En önemli özellikleri ise genetik bozukluk neticesinde iki farklı göz rengine sahip olmalarıdır.
Van kedisi özellikleri arasında en çok sevilen özellik de zaten bu olmaktadır. Bazı Van kedilerinin iki gözü de kehribar ya da mavi olabilir. En çok alaka görenleri ise bir gözü mavi, diğer gözü kehribar renginde olanlardır. Bu kedilerin tüyleri Kış mevsiminde artar, Yaz mevsiminde azalır.
Kabarık yapıda olan kusursuz görünümlü kuyrukları, birçok kişi tarafından tilki kuyruğuna benzetilir. İpeksi yapıda tüyleri vardır, yumuşacık olurlar. Van kedileri; temizlikte diğer kedilere göre daha önde olmaktadır. Karpuz ve kavun gibi meyveleri bayıla bayıla tüketir. Bazı zamanlar dondurma bile yediği olur.
Yüzmeye bayılır. Suya aşıktır. Avcılık içgüdüleri tamamen gelişmiş olan bir kedidir. Bakımlarını yapmak ise kolay gerçekleştirilen bir işlem olarak dikkat çekmektedir. Hareketli bir yapıları vardır. Oyun kedisidir. Sevilmeyi sever. Sahibine karşı sadık olur. Yemek öncesinde patileriyle yemeğin sıcaklığını kontrol eder, çok zekidir.
Dişiler daha uyumlu bir tutum sergiler. Dişi Van kedilerinin çiftleşme konusunda erkeği seçtiği görülmüştür. Bir batında tam tamına dört tane yavru dünyaya getirir. Yaşam bölgelerinde hakimiyeti ellerinde tutmayı severler. Diğer kedilerin kendi yaşam alanına girmesi onu kızdırır. Buna müsaade etmez.
Van Kedisi Van Şehrinin En Önemli Unsurlarından Biridir
Van kedilerinin genetik, fizyolojik ve morfolojik kökenli fonksiyonlarını koruyabilmek gayesi ile Van 100. Yıl Üniversitesi, 1992 senesinde yani tam 29 sene önce Van Kedisi Araştırma Merkezi (VKAM) adlı yeri kurmuştur. Bahsi geçen bu merkez, yetiştirilmiş olan kedilerin yanında Van şehri dışında yaşayan aileler tarafından büyütülen kedilerin de takibini aktif olarak sağlamaktadır.
Bunun yanı sıra popülasyonun da artması gayesiyle Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nde Van Kedisi Evi adı altında bir proje gerçekleştirilmiştir. Van kedisi sahiplenmek isteyen kişiler, Van Kedisi Araştırma Merkezi ile irtibata geçebilirler. Van kedisinin Van’a ait olan kusursuz bir kedi olduğu ise 22 Nisan 2006 tarihinde resmi olarak tescillenmiştir diyebiliriz. Van kedisi özellikleri konulu yazımızın sonuna geldik, şimdilik hoşça kalın!