Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Abyssinian (Habeş Kedisi) Irkı Özellikleri ve Karakter Yapısı

Abone Ol 
Abyssinian (Habeş Kedisi) Irkı Özellikleri ve Karakter Yapısı
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

694.55₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Abyssinian (Habeş Kedisi) kendine özgü işaretli diyebileceğimiz tekir kürklü ve kısa tüylü bir kedi ırkıdır. Bu kediler sadece Abys adıyla da bilinir. Kökeninin ise Etiyopya olduğu söyleniyor.

Karakter Özellikleri

Absyssinian

Absyssinian Kedi Irkı

Bu kediler son derece akıllıdır. En çok da tuvalet eğitimini anında öğrenebilirler. Öteki canlılarla da sağlam ilişkiler kurarlar. Çocuklarla iyi anlaştıkları bilinir. Ailesine sadıktır. Oyuncudur ve dost canlısı bir kedidir. Bu harika özellikleriyle Abyssinian ırkı kediler her zaman gözdedir.

Tarihi

Bu kediler ilk kez İngiltere’de görülmüştür. 19. yüzyıl dönemlerinde Kuzey Afrika dolaylarında görevini sürdüren bir İngiliz askerinin yerel kökenli satıcılardan bu kediyi sahiplenerek, ardından İngiltere’ye götürüldüğü biliniyor. Yani Abyssinian kediler Afrika kökenlidir. Dünya geneline yayılmaları ise İngiltere ile başlamıştır. 1919 senesinde de resmi şekilde kayıt altına girmiştir.

2008 senesinde yapılmış olan bir genetik araştırma neticesinde Abyssinian kedilerin Güneydoğu Asya, Avrupa ve Batı ırkı kedilerle bir şekilde ortak genler taşıdığı öğrenilmiştir. Bu gerçekten de işe yarar bir bilgi olmuştur. Böylece bu kedilerin ne kadar popüler olduğunu daha iyi anlamış oluyoruz. Peki bu güzel kedilerin fiziksel özellikleri neler? Gelin beraber bakalım.

Fiziksel Özellikleri

Fiziksel fonksiyonlarıyla her daim ilgi çeken bu kedilerin kafa kısmı üçgen biçimindedir. Kulakları ise diğer kedilere nazaran çok daha büyük bir boyuttadır. Göz kısımları ayrık ve büyüktür.

Habeş kedisinin karakteristik özelliklerinden en çok dikkat çekeni ise gözlerinin altında yer alan çizgiler olmaktadır. Bahsi geçen bu çizgiler Habeş kedisine değişik bir görünüm verir. Gözleri de altın sarısı ve yeşil tonlarında seyreder.

Bakımı

Abyssinian kedi ırkının bakımı her zaman için kolay olmaktadır. Haftada 1 defa olacak şekilde kedi tarağı yardımı ile ölü tüyleri toplamalısınız. Diş ve ağız bakımlarını yapabilmek için kedi diş fırçası ya da parmaklarınıza geçirerek kullanacağınız diş fırçası çubukları da kullanmanız mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Maddede Nadir Kedi Cinsleri

Evcil olan hayvanınızın kulaklarını her daim kontrol etmelisiniz, bunu unutmayın. Şayet kulakları kirlenmişse veteriner hekime gitmenizi tavsiye ederiz. Kulak çubuğuyla temizlemeniz kediniz açısından korkutucu bir durum haline gelebilir. Peki bu kedilerin hayvanlarla ve çocuklarla olan ilişkisi nasıldır? İşte detaylar…

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar ile İletişimi

Bu tamamen kedinizi nasıl yetiştirdiğinizle alakalıdır. Kedinizi bebeklikten sahiplendiyseniz ve onu sosyal bir biçimde yetiştirdiyseniz hiçbir sorun olmayacaktır. Fakat onu yabani bir hayvan gibi yetiştirdiyseniz de hayvanlarla ve çocuklarla sorunsuz anlaşmasını beklemeyin. Muhtemelen kaçacaktır. Abyssinian kedi ırkı genel manada sevgi doludur. Ama bu durum, nasıl yetiştirildiğine bağlı olarak değişir.

Üreme

Dişi olan Habeş kedisi, 7-8 ayını doldurunca kızgınlık dönemine giriş yapar. Erkek olanlarında ise bu durum hemen hemen 1 yaşını bulabilir. Uzmanlar ilk kızışma zamanında çiftleşmeyi pek de uygun bulmuyor. Tabii bu durumun gerekçeleri var.

Bunun nedeni ise rahmin gelişmesi ve erkek kedi için de sperm hücrelerinin gelişmesi için biraz daha çok zaman gerekiyor. Şayet çiftleşmesini istemiyorsanız ve kısırlaştırmak da istemiyorsanız anormal hareketlerin 15 gün boyunca devam edeceğini bilin.

Beslenme

Bu kedilerin büyük bir kısmı genetik böbrek problemleriyle savaşmaktadır. İnek sütüne karşı alerjik reaksiyon gösterebiliyorlar. Bu kedilerin hemen hemen hepsi de genetik böbrek rahatsızlığıyla mücadele ediyor. İnek sütüne karşı alerjik reaksiyon da gösterdikleri oluyor.

Salam ve peynir gibi besinlere resmen aşık oluyorlar. Fakat onlara kedi maması haricinde bir besin vermemelisiniz. Mama elinizde o günlük yok ise ona inek sütünü yine de vermemelisiniz. Bu bir telafi şekli olamaz. Böbrek sorunlarından dolayı şanssız olan bu kedilerin mamasını seçerken bir uzmana danışmalısınız.

Muhakkak sağlık durumunun kontrolünü yapan veteriner hekimden bilgi almalısınız. Dışkı içerisinde değişik birtakım renkler varsa ya da kedinizin hareketlerinde anormal bir durum görülüyorsa hemen bir veteriner hekime gidin. Kusma, ishal, halsizlik ve hareketsizlik bu tür ekstrem hareketlere örnek olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kulak Uyuzu Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Sıkça Sorulan Sorular

Abyssinian ırkı olan kediler hakkında sorulan birçok soru var. Sıkça sorulan soruları ve cevaplarını sizler için derledik.

1.     Abyssinian Irkı Kedilerin Ömrü  Kadardır?

Bu kediler 20 yıl kadar yaşayabiliyor. Tabii bunun gerçekleşmesi için onu iyi beslemelisiniz. Düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmelisiniz. Elbette unutmamanız gereken bir şey daha var; ona her daim ilgili davranmalı ve sevginizi güzel kedinize hissettirmelisiniz. Böylece herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz tamamen azalmış olur.

2.     Bu Kedilerde Hangi Sağlık Sorunları Görülür?

Habeş kedisinin birçok sağlık sorunu olmaktadır. Bunları birer birer sıralayabiliriz: Diz kapağı çıkması, diş ve diş eti sorunları, hiperestezi yani tüy dökülme hastalığı, böbrek yetersizliği, retina sorunları ve eklem rahatsızlıkları bu kedilerde sıkça görülür. Kontrollerine her daim dikkat etmelisiniz. Abyssinian ırkı olan kediler her zaman ilgi bekler, diğer kediler gibi başına buyruk yaşamazlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.