Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Afghan Hound (Afgan Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Afghan Hound (Afgan Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Uzun ve ince görünümü ile zarif bir edaya sahip olan Afghan Hound köpekleri cana yakın evcil dostlardan biridir. Görünüşü ile dikkat çeken bu köpekler herkes ile iyi geçinebilen bir karakter sergiler. Afgan Tazısı şeklinde de bilinir.

Afghan Hound

Afghan Hound Köpeklerinin Karakter Özellikleri

Samimiyeti ve oyunculukları ile öne çıkan Afghan Hound köpekleri özellikle de diğer hayvanlar ve köpekler ile çok iyi anlaşabilir. Eğitimi sırasında benimsenen tavra göre bu köpeklerin başına buyruk bir karaktere sahip olması mümkündür. Bu durumda sahibine uyum sağlamada, eğitimleri gerçekleştirmede ve uslu durmada zorluk çekebilir. Eğer bir Afghan Hound köpeğiniz varsa onunla iletişiminizin ve eğitim tarzınızın doğru olması çok önemlidir.

Her ne kadar koruma özelliği pek ön planda olmasa da bu köpekler bekçi köpeği olarak tercih edilebilmektedir. Çocuklar ve aile üyelerine karşı sempatik ve ilgili tavırları yalnızca oyun oynamak için değildir. Onlara duyduğu saygıyı da koruma ve bekçilik görevleri ile gösterebilir.

Çocuklar ve hayvanlar ile iyi iletişim kurabilen Afghan Hound köpekleri son derece oyuncu bir karaktere sahiptir. Bu nedenle de her durumu bir oyuna çevirmek için hevesli olabilir. Özellikle de evde yer alan diğer köpekler ya da evcil hayvanlar ile oynama konusunda çok aceleci ve hevesli olmaları onların kolaylıkla dost edinmesine yardımcı olduğu gibi gün içinde sıkılmasını da önler.

Bu köpekler yabancılar ile iyi anlaşabilir ancak yabancıların davranışı da çok önemlidir. Eğer tehditkar bir hava sezerse köpeğinizin yabancılar ile anlaşması güçleşebilir. Özellikle de köpeğinizin eşyaları ya da alanı konusunda bir tehditkar hava mevcutsa bu durumda köpeğinizin yabancıdan rahatsız olması mümkündür.

Dominant karakterli Afghan Hound köpeklerinin eğitimi sırasında ciddi davranmanız ve onun karşısında dominant olanın siz olacağını göstermeniz gerekir. Aksi takdirde eğitimler sonuç vermeyecektir ve köpeğiniz başına buyruk bir karaktere sahip olacaktır. Bu sebeple de köpeğinizin karakterinin yanlış gelişmesini istemiyorsanız ve eğitimleri iyi şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız eğitimler sırasında ona karşı ciddi bir öğretmen gibi davranmanız daha doğru olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Sahiplenmenin Avantajları Nelerdir?

Afghan Hound Köpeklerinin Tarihçesi

Antik Mısır’da papirüslere resmedilen, yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen Afghan Hound köpekleri pek çok işlevde kullanılan oldukça eski ırklardan biridir. Zamanında av ve bekçi köpeği olarak kullanılmış, çoban köpekliği yapmış ve yarışlarda hızı dolayısıyla yer almıştır. Farklı özellikleri ile öne çıkan Afghan Hound köpekleri, görünümü sebebiyle Amerika ve Avrupa’da lüks köpek sınıfına girse de aslında geçmişine bakıldığında bu köpekler çoban ve av köpeği olarak kullanıldığından lüks bir köpek olarak tercih edilmemiş çoban köpekleridir.

Afghan Hound Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri

Oldukça uzun tüylere sahip olan Afghan Hound ırkına mensup köpekler ayrıca 26 – 34 kilogram ağılığına kadar ulaşabilmektedir. Büyük ırk köpeklere dahil olan bu ırk, sık, düz ve ipeksi tüylere sahiptir. Kum rengi, kırmızı, gri, siyah ya da siyah ve beyaz lekeli olacak şekilde farklı kürk renklerine sahip olabilir. Uzun ve ince gövdeli Afghan Hound ırkı köpekler güçlü çene ve püsküllü tüyleri ile öne çıkar.

Badem şekilli gözleri siyah renktedir ve burunları da siyahtır. Uzun ve güçlü bir boyna sahip olan bu köpeklerin ayakları ve parmakları da uzun tüylerle kaplıdır. Tazı ırkına dahil olan Afghan Hound köpekleri, güçlü ve kaslı bir yapıdadır. Bu nedenle de bir çoban köpeği olarak tercih edilmeleri oldukça doğaldır.

Dişi Afghan Hound köpekleri ile erkekleri arasında ağırlık ya da boyut olarak bir fark bulunmaz. Her iki cinsiyet de benzer gelişim gösterir. Bu köpeklerin yükseklikleri 69 – 74 santimetre aralığında olabilir. Hem dişilerde hem de erkek köpeklerde boyut olarak büyük farklar görülmez.

Afghan Hound Köpeklerinin Bakımı

Bu köpeklerin tüy bakımı biraz zorlayıcı olabilir. Haftada birkaç kez Afghan Hound köpeklerin tüylerinin taranması gerekmektedir. Ayrıca ayda bir kez olacak şekilde banyo yaptırılması da bu köpeklerin temizliği için yeterli olacaktır. Yaz aylarında yıkama sıklığını arttırabilirsiniz. Köpeğinizin kirlendiğini ya da tüylerinin yıkanması gerektiğini düşündüğünüzde yıkamanız gerekebilir.

Genellikle az tüy döken Afghan Hound köpekleri, mevsimsel olarak tüy dökebilir. Köpeğinizin daha az tüy dökmesi için tüy sağlığını destekleyecek Omega 3 ve Omega 6 içeriklerine sahip mamaları ve takviye edici gıdaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin tüy bakımını düzenli yapmanız da tüy dökülmesini azaltmaya yardımcı olabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Arjantin Dogo Köpek Irkı Özellikleri

Köpeğinizin tırnaklarını yere değmeye ve uzamaya başladığı zaman kesmeniz gerekir. Buna ek olarak Afghan Hound köpeklerinin ayaklarının ve parmaklarının üzerinde olan tüyleri de kısaltmanız son derece önemlidir. Dışarıda gezen köpeğiniz ayaklarındaki tüyleri ile çok fazla toz ve kir toplar. Bu nedenle de ayak ve parmaklar üzerindeki tüyleri kıptırmanız onun sağlığı ve temizliği için daha iyi olacaktır.

Bu köpeklerin tüylerinin düzenli şekilde kesilmesi önerilir. Uzun tüyleri yere değip de tozları ve kirleri toplamaya başladığında sağlığı açısından bu tüylerin kırpılması önemlidir. Eğer kendiniz kesemiyorsanız köpek kuaförlerinden destek alabilir, tırnakların kesilmesi ve tüylerin kısaltılması konusunda yardım alabilirsiniz.

Bu köpekler çok fazla egzersize gereksinim duyar. Köpeğiniz ile sık sık ilgilenmeniz, onunla oyunlar oynamanız ve köpeğinizin aktif kalmasını sağlamanız son derece önemlidir. Ona köpek oyuncakları sunmayı da ihmal etmemelisiniz. Eğer köpeğinizin eğitimi sırasında yeteri kadar baskın olmazsanız bu Afghan Hound köpeklerinde bağımsızlığa neden olabilir. Köpeğinizin sağlıklı bir eğitim almasını istiyorsanız onunla ilgilenmeniz ve köpeğinizle olan iletişiminizi eğitimler sırasında baskın tutmanız gerekebilir.

Kaliteli köpek bakım ürünleri için TIKLAYINIZ!

Afghan Hound Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar İle İletişimi

Başka köpekler ve evcil hayvanlar ile çok iyi anlaşabilen Afghan Hound köpekleri oyuncu karakterleri sayesinde diğer hayvanlar ile iyi geçinebilen ırklardandır. Evde bakılan kediler, köpekler ve diğer evcil hayvanlar ile oyun oynayabilen ve iyi geçinebilen Afghan Hound köpekleri ayrıca çocuklar ile de iyi şekilde anlaşabilmektedir.

Çocuklar ile arası iyi olan bu köpekler, hareketli ve neşeli karakterleri sayesinde ev halkı ile iyi anlaşabilir. Yabancılar ile tanışma konusunda dikkatli davranırsanız ve yabancının bir tehlike olmadığını gösterirseniz köpeğiniz bu kişilere karşı da sempati duyabilir.

Afghan Hound Köpeklerinde Beslenme

Ciddi sindirim problemleri yaşayabilecek olan Afgan Tazısı köpeklerinin düşük kaliteli mamalar ile beslenmesi onlarda hazımsızlık ve benzeri problemlere sebep olabilir. Bu yüzden de köpeğinizi yüksek protein içeriğine sahip, vitamin ve mineral oranları yüksek olan kaliteli mamalar ile beslemeniz iyi olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Hangi Meyveleri Yiyebilir?

Köpeklerin yavruluk döneminden itibaren iyi şekilde beslenmesi son derece önemlidir. Gelişimin sağlıklı olması için köpeğinizin her besin grubundan yeteri kadar alması, vitamin desteğinin ise sürekli sağlanması gereklidir. Gelişim döneminde köpeğinizin tüy sağlığını, kas gelişimini ve zihinsel gelişimini en iyi şekilde desteklemeniz gerekir.

Bu köpekler çok hareketli olduklarından dolayı yüksek enerjili mamalara ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple de köpeğinizin sağlıklı şekilde beslenmesi ve kaliteli besin bileşeni alması için yüksek protein içeriğine sahip mamaları tercih etmeniz, aşırı kilo alımını önlemek içinse köpeğinizin az tahıllı ve karbonhidratlı beslenmesini sağlamanız gerekir. Ara sıra köpeğinize onun tüketimine uygun olan meyve ve sebzeleri verebilir, dilerseniz alerji testlerinin yardımıyla köpeğinize uygun olmayan yiyecekleri öğrenebilirsiniz.

En sağlıklı ve besleyici köpek maması çeşitleri için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Afghan Hound Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uzun tüyleri, asil duruşları ve samimi karakterleri ile dikkat çeken Afghan Hound köpekleri hakkında merak edilen pek çok konu mevcuttur. Bunlar:

Afghan Hound Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Bu köpek ırkı özellikle de katarakt göz problemine eğilimi olan ırklardan biridir. Bu nedenle de göz sağlığını destekleyecek mamaların ve besinlerin tüketimi oldukça önemlidir. A, B, C ve E vitaminlerinin tüketimi gereklidir. Köpeğinizin göz sağlığını desteklemek için ona farklı vitamin içeriklerini barındıran mamaları vermeniz onun göz sağlığını destekleyecektir.

Afghan Hound köpekleri ayrıca koroner kalp hastalığına da yatkın ırklardan biridir. Köpeğinizin kalp sağlığını destekleyecek kaliteli köpek mamaları yedirmeniz, sebze ve meyveler ile ona evde mamalar hazırlamanız iyi olacaktır. Ayrıca köpeğinizin yatkın olduğu olası rahatsızlıklar için kontrollerini düzenli sağlamanız da farklı hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi için yardımcıdır.

Afghan Hound Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Bu köpek ırkı ortalama 12 – 14 yıl kadar ömre sahiptir. Yine de düzenli bakım, sürekli egzersiz, yapılan kontroller ve iyi yaşam koşulları ile 14 yıldan uzun süre yaşamaları mümkündür. Köpeğinize en iyi bakımı sağlamanız, kontrollerini düzenli tutmanız ve olası hastalıklardan uzak kalması için beslenmesi ile sağlığını koruyacak etkinliklere özen göstermeniz onun uzun yıllar boyu sizinle neşeli bir hayat geçirmesine katkı sağlayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.