Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde İç Parazit Nedir?

Abone Ol 
Köpeklerde İç Parazit Nedir?

Köpeklerde iç parazit ciddi bir problemdir. Bu nedenle köpeklerin sağlığını tehdit eder. Peki, köpeklerden iç parazitin nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Canlıların vücudunda yaşayıp onlardan besin alan ve bu sırada canlılara zarar veren organizmalara parazit denir. Parazitler, canlıların yaşam konforunun ciddi oranda düşmesine sebep oluyor. Yaşam konforunun yanı sıra hayati anlamda da ciddi riskler oluşturabiliyor. Bu sebeple parazit tedavisinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Parazit hastalıkları köpeklerde görülen başlıca rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Köpeklerde görülen parazit hastalıkları, iç ve dış parazit olarak ayrılıyor. Öyleyse, köpeklerde iç parazit nedir? Köpek sağlığının ve yaşam konforunun korunması için bu sorunun cevabını bilmek gerekiyor. Ayrıca köpeklerde iç parazit belirtileri, nedenleri ve tedavisi de bilinmelidir.

Köpeklerde İç Parazit Ne Demek?

Köpeklerde İç Parazit

Köpeklerde görülen iç parazitler kurt, tenya ve protozoa gibi organizmalardır. Bu organizmaların farklı türleri vardır. Bunlar köpeklerin vücudunun içerisinde yaşar ve onların vücutlarından beslenirler. Bu şekilde onların vücuduna büyük zararlar verebilirler. İç parazite yol açan farklı sebepler bulunur. Köpeklerde iç parazit hastalığı fark edildiği durumda tedavi edilmelidir. Ayrıca köpekler iç parazitlere karşı korunmak için aşılanmalıdır. Bu aşılar kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde İç Parazit

Köpeklerde iç parazit belirtileri şu şekildedir:

  • Köpeklerde iç parazitin başlıca belirtilerinden biri karın şişliğidir. Çoğu zaman karın şişliği durumunda ilk akla gelen iç parazit hastalıkları olmaz. Pek çok sağlık sorunu nedeniyle karın şişliği meydana gelebilir. Ancak iç parazit nedeniyle de karın şişliği olabileceğini bilmek gerekir. Bu nedenle karın şişliği gözlenmesi durumunda ciddiye alınmalıdır.
  • Mide şişkinliği ile beraber gaz sorunu da yaşanır. İç parazit nedeniyle köpeklerin sık sık gaz çıkardığı gözlenir.
  • İç parazit nedeniyle hem yetişkin köpeklerde hem de yavru köpeklerde ishal gerçekleşir. İç parazitler köpeklerin özellikle bağırsaklarına büyük zararlar verir. Bu nedenle ishal de ortaya çıkabilir.
  • Anemi de iç parazitlerin belirtilerinden biridir. Köpeklerin anemi olup olmadıklarına bakmak için diş etlerinin incelenmesi yeterlidir. Diş etleri sağlıklı bir pembe rengi yerine soluk beyaz bir renge sahipse anemi olabilir. Testler sayesinde köpeğin sağlık durumunu tam olarak anlamak için veteriner hekimlerden destek almak gerekir.
  • Köpeklerin organlarını rahatsız eden iç parazitler, köpeklerin iştahını kaybetmesine neden olur. Köpeklerin vücudundan beslenen parazitler ile tükettikleri besinlerden aldıkları içerikler de azalır. Bu nedenle kilo kaybı yaşanır. Hatta köpekler mama yemeyi de reddedebilir.
  • İç parazitler, köpeklerin vücutlarının ihtiyacı olan bileşenleri almasını engeller. Bu yüzden parazit, köpek dostlarımızın ciltlerine ve tüylerine de zarar verir. İç paraziti olan köpeklerin tüylerinde dökülme olur. Tüyleri sağlıklı ve parlak görünümlerini kaybeder.
  • Rahatsızlık hissinden dolayı köpeklerde kusma görülür. Ayrıca köpekler halsiz ve huysuz olurlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri,Bakımı Ve Karakteri

Köpeklerde İç Parazit Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerin bağırsaklarında konaklayarak onların vücuduna zarar veren iç parazitlerin oluşma nedeni değişiklik gösterir. Ancak temel olarak parazit bulunan ortamlarda yer almaları veya parazit bulunan nesnelere dokunmaları ile oluşur. Köpeklerde iç parazit nedenleri şu şekildedir:

  • Köpeklerde dışkı yeme davranışı vardır. Bu dışkıların içerisinde bağırsaklardan atılan parazit yumurtası gibi parazitin bulaşmasına neden olan maddeler bulunabilir. Bu nedenle bu dışkıları ya da bunlarla temas eden besinleri yiyen köpeklerde iç parazit görülebilir.
  • Hijyensiz durumlar: Köpeklerin yaşam alanında dışkı gibi maddeler olması, birden çok köpek olması, su ve mama kaplarının ortak kullanılması, köpeğe temiz su ve yiyecek verilmemesi gibi nedenlerden dolayı köpeklere iç parazit bulaşabilir.
  • İç parazitlere kene, sivrisinek ve pire gibi dış parazitler de neden olabilir.

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi Nasıldır?

İç parazit hastalığının tedavisi ile ilgili süreç, iç parazitin türüne ve sebep olduğu enfeksiyonun boyutuna göre değişiklik gösterir. Ciddi enfeksiyon durumu olmadığı zamanlarda ağızdan verilen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ile bağırsaktaki iç parazitlerin ölmesi ve vücuttan atılması sağlanır. İç parazit nedeniyle ciddi bakteriyel enfeksiyonlar da meydana gelebilir. Bu durumlarda antibakteriyel ilaçlar da tedaviye eklenir. Bunlar dışında kremler ve damar içi ilaçlar da iç parazit tedavisinde tercih edilir.

İç parazit sorununun tedavisi olmakla beraber tekrar edebilecek bir durum olduğunu da bilmek gerekir. Bu sebeple kalıcı bir iyileşme için çeşitli hijyen durumlarına dikkat edilmelidir. Bu aşamada temiz yaşam alanı, besin ve su çok önemli olur. Ayrıca köpeklerin iç parazitlere karşı olan dirençlerini arttırmak için aşıları da ihmal edilmemelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.