Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Abone Ol 
Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Köpekler kaç günde doğurur sorusunun yanıtı evcil köpek sahipleri tarafından sıklıkla araştırılır. Köpeklerin gebelik süresi ve doğum süreci hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Dişi köpekler için hassas bir süreç olan gebelik döneminde onların bakımlarına ekstra özen göstermek gerekir. Bu süreç sonunda sevimli küçük yavruları dünyaya getirecek olan dişi köpeklerin yavrularının da besin ihtiyacını karşılaması gerekir. Bu nedenle bu noktada köpek sahiplerine büyük bir görev düşer.

Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Gebelik sürecindeki dişi köpeklerin uygun besinlerle beslenmesi gerekir. Bunun dışında egzersiz ve hijyen gibi bakımları da doğru şekilde karşılanmalıdır. Ayrıca köpek sahiplerinin doğuma daha iyi hazırlanabilmesi için doğumun ne zaman olacağını bilmeleri de önemlidir. Bu nedenle pek çok hayvansever tarafından köpeklerin kaç günde doğurduğu araştırılır. Peki, köpekler kaç günde doğurur? İşte detaylar…

Köpeklerde Gebelik Süresi: Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Köpekler kaç günde doğurur? Köpeklerin gebelik süresi için net bir tarih vermek mümkün olmaz. Gebeliğin ne kadar süreceğini etkileyen pek çok faktör bulunur. Ancak köpeklerde ortalama gebelik süresi 63 gün olarak kabul edilir. Çeşitli etkenlere göre ise bu süre 56 ve 70 gün arasında değişiklik gösterir.

Köpeklerde Gebelik Süresini Etkileyen Faktörler

Köpekler kaç günde doğurur açıkladık. Şimdi de diğer önemli hususlardan söz edelim. Köpeklerde gebelik süresini etkileyen birtakım faktörler vardır. Bu faktörler şu şekildedir:

  • Yaş ve Sağlık: Köpeklerin büyüme süreleri değişiklik gösterse de cinsel olgunluk yaşları ortalama olarak 6 aylık olduklarındadır. Bundan sonra köpekler ilk kızgınlık dönemine girerler. Çoğunlukla bu ilk dönemde köpeklerin çiftleştirilmemesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Bu dönem sonrasında gebe olan köpeklerin doğum süresi ise yaklaşık 63 gün olur. Ancak bu süre sağlık durumuna ve köpeğin yaşına göre değişir. Köpeklerin yaşları ilerledikçe sağlıkları da olumsuz yönde etkilenir.
  • Genetik: Köpekler de ailelerinin genlerini taşırlar ve bunu sonraki nesillere aktarmaya devam ederler. Bu genler onların çeşitli fizyolojik fonksiyonlarını da etkiler. Doğum süresi de bu genlerden etkilenebilecek bir durumdur.
  • Beslenme: Köpeklerde gebelik sürecini etkileyen en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Bu durum köpeğin ve yavrularının sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir. Gebe olan köpeğin bu süreçte gerekli besin içeriğine sahip olan mamalar ile beslenmesi gerekir. Ayrıca mama seçiminde ırk, yaş, boy ve aktivite gibi faktörler de değerlendirilmelidir. Gebelik sürecinde olan köpek için doğru mamayı seçerken veteriner hekimlere danışmak iyi olacaktır.
  • Yavru Sayısı: Köpeğin rahminde bulunan yavru sayısı da gebelik süresini etkiler. Bunun nedeni ise artan yavru sayısı nedeniyle yavrular büyüdükçe rahimde daha fazla yer kalmadığı için daha erken doğmalarıdır. Yavru sayısı da yine çeşitli genetik faktörlere, yaşa, ırka ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.
  • Duygusal Durum: Köpekler de bu süreçte hormonsal değişiklikler yaşar. Bu yüzden daha fazla duygu değişimleri olur. Bu duygu değişimleri, yaşanan stres ve kaygı gibi durumlar da gebelik süresini etkiler.
  • Boyut: Köpeklerin vücudu küçük, orta veya büyük boyutta olabilir. Farklı boyutlarda olan köpeklerin yavru sayısı ve doğum süresi değişir. Küçük köpeklerin yavru sayısı daha fazla olur ve doğum daha kısa sürede gerçekleşir. Orta ve büyük köpeklerde ise yavru sayısı azken gebelik daha uzun sürer.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Bakımı Zor Köpek Irkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.