Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Alerji Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Alerji Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde alerji yaygın bir durumdur. İnsanlarla olan geçmişi çok eskilere dayanan köpeklerin insanların hayatında önemli bir yeri vardır. Çoğu insan için ailenin bir parçası ve sadık bir dost olan köpeklerin sağlığı da bu nedenle çok önemsenir. İnsanlar gibi köpeklerde de görülen bazı sağlık sorunları mevcuttur. Alerjik sorunlar, bu sağlık sorunlarından biridir. Köpekler de çeşitli nedenlerle alerji geliştirilebilir. Alerjik reaksiyonları tedavi etmek için bazı yöntemler uygulanması gerekir. Bu yöntemler ise alerjinin nedenine göre değişiklik gösterir.

Köpeklerde Alerji Nedir?

Köpeklerde Alerji

Bağışıklık sisteminin yoğun tepkiler verdiği maddelere alerjen denir. Besinlerde ve bitki, böcek, hayvan gibi canlılarda bulunan proteinler köpeklerde alerjiye sebep olan başlıca alerjenlerdir. Bu alerjenlere bağışıklık sistemi hassas tepkiler verebilir. Bu alerjenlere aşırı duyarlılık gözlenir. Bu nedenle köpeğin bağışıklık sistemi kimi alerjenlere maruz kaldığında normale göre daha fazla tepki gösterir. Bağışıklık sistemin alerjenlere bu şekilde aşırı tepki verme durumuna alerji denir. Köpeklerde alerji de aynı şekilde gerçekleşir.

Alerjenlerle ilk temasta daha az tepki gözlenir. Ancak aynı alerjene tekrar maruz kaldıkça bağışıklık sistemi bu alerjene karşı daha duyarlı olur ve daha çok tepki gerçekleşir. Köpeklerde de bağışıklık sisteminin amacı eşitli enfeksiyonlara ve bakterilere karşı savaşmaktır. Alerjenler ile bu şekilde savaşılması ise durum tekrar ettikçe daha çok hassasiyete yol açar.

Köpeklerde Alerji Nedenleri

Köpeklerde Alerji

Köpeklerde alerjiye sebep olacak farklı alerjenler ve çeşitli durumlar bulunur. Besin alerjisi, parazit alerjisi, mevsimsel ve çevresel alerjiler köpeklerdeki alerjik durumlardır.

Besin alerjisi, tüketilen gıdalardan kaynaklı gerçekleşen alerjik reaksiyonlardır. Bu alerjiler doğuştan olabileceği gibi sonradan gelişmeleri de mümkündür. Bu sebeple köpeklerin önceden normal bir şekilde tükettikleri bir besine karşı da alerji geliştirmesi mümkündür. Örneğin, genelde tükettikleri mamaya karşı alerji geliştirebilirler. Bu alerji çoğunlukla mamanın içerisindeki bir bileşene karşıdır. Alerjiye neden olan bileşen mamada yer alan bir protein olabilir. Ayrıca çeşitli tahıllar da alerjiye sebep olabilir. Gıda alerjisi yaşayan köpeklerde çoğunlukla kusma ve ishal gibi durumlar yaşanır. Köpeğinizde alerji problemi var ise özel köpek mamaları satın almanız çok önemli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler İçin Önemli Malzemeler

Parazit alerjisi, başta pire olmak üzere çeşitli böcek ısırıkları ve tükürükleri köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu durum köpeklerde çok sık görülen bir deri hastalığına yol açar. Genelde yoğun bir kaşıntıya sebep olur. Ayrıca vücudun çeşitli bölgelerinde lezyonlar meydana gelir.

Mevsimsel ve çevresel alerjiler ise çevredeki herhangi bir maddeden kaynaklanabilen alerjik reaksiyonlardır. Köpeklerin sıklıkla bulundukları bir ortamda bile alerji geliştirmeleri mümkündür. Mevsimsel ve çevresel alerjilere genellikle çeşitli kimyasal ürünler ve bitki polenleri neden olur. Bu ürünler, temas veya soluma yoluyla bile alerjiye sebep olabilir. Küfler ve tozlar da mevsimsel ve çevresel alerjiye yol açabilir.

Mevsimsel ve çevresel alerjinin cilt ve tüy üzerinde pek çok etkisi bulunur. Yoğun kaşıntı nedeniyle köpeklerin vücutlarını yaladıkları gözlenir. Deride kızarma, tüylerde koyulaşma ve dökülme gerçekleşir. Ayrıca sürekli tekrar eden deri ve kulak enfeksiyonları oluşmasına sebebiyet verebilir.

Köpeklerde Alerji Belirtileri

Köpeklerin sağlığını ve yaşam konforunu ciddi oranda etkileyen alerjilerin bazı belirtileri vardır. Köpeklerde alerji belirtileri şu şekildedir:

Köpeklerde alerjik reaksiyonlarda en çok gözlenen belirtilerden biri kaşıntıdır. Vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı gerçekleşir. Kaşıntı nedeniyle köpeklerin vücutlarını yaladığı ve ovaladığı görülür. Deride kızarıklıklar oluşur ve tüy dökülmesi gerçekleşir. Bazı alerjik reaksiyonlarda solunum sisteminin de etkilenmesi nedeniyle hırıltılı nefes alıp verme ve öksürme gibi durumlar meydana gelir. Sindirim sistemi de alerjenlere tepki verir. Bu nedenle ishal ve kusma gibi durumlar gerçekleşebilir. Deri ve kulak enfeksiyonları ile göz ve burun akıntısı yaşanabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.