Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Tırnak Kanaması Nasıl Durdurulur?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Tırnak Kanaması Nasıl Durdurulur?

Muhabbet kuşu tırnak kanaması nasıl durdurulur? Muhabbet kuşlarının özellikle de tırnaklarını keserken tırnaklarının kanaması mümkündür. Bu tip durumlarda ise öncelikli olarak sakin kalmak, her şeyden önemlidir. Muhabbet kuşunuzun sağlığı ve mutluluğu için sizin de sakin kalmanız ve doğru müdahale etmeniz gerekmektedir. Elbette evcil dostunuzun kazara canının yanması oldukça üzücü olabilir ancak müdahale gerçekleştirmeniz de onun iyileşmesi için gereklidir.

Muhabbet Kuşu Tırnak Kanaması Neden Olur?

Muhabbet kuşu tırnak kanaması nasıl durdurulur açıklamadan önce bu durumun nedenlerinden söz edelim. Genellikle muhabbet kuşu sahiplerinin muhabbet kuşlarının tırnaklarını keserken kanamaya neden olması mümkündür ancak bu durum, tamamen istemsiz şekilde ve kazara meydana gelebilir. Çok hareketli ve yaramaz bir kuşunuz varsa ya da kuşunuzu tutarken bir yandan tırnaklarını kesmede zorlanıyorsanız bu aşamada tırnaklarını keserken kanatmanız da olasıdır. Kuşunuzun tırnaklarını keserken kanattıysanız muhtemelen çok derin ve ciddi bir yara olmayacaktır ancak yine de büyük bir yara olduğunu düşünürseniz veterinere danışmanız da en iyisidir.

Kimi zaman muhabbet kuşlarının tırnaklarının çok fazla uzaması ya da tırnak kesme işlemi sırasında tırnakların uçlarının pürüzlü kalması sonucunda tırnakların farklı alanlara takılması mümkündür. Bununla beraber kuşunuzun gagasını ve tırnaklarını törpüleyebileceği alanların da kafes içerisinde yer almaması, kuşunuzun tırnaklarının sivri şekilde uzamasına neden olabilecektir. Bu durumda örtü, koltuk, kıyafet, perde ve benzeri pek çok alana kuşunuzun tırnaklarının takılması da olasıdır.

Eğer kuşunuzun tırnağının bir noktaya takıldığını görürseniz onun tırnağını yavaş ve sakin şekilde oradan kurtarmaya çalışın. Kimi zaman da kuşlar ani hareketleri ve korkuları nedeniyle takılan tırnaklarını kurtarmak amacı ile büyük bir uğraş verebilirler. Bu durumda da kuşunuzun tırnağının zarar görmesi söz konusu olabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Ne Kadar Yaşar?

Farklı pek çok nedene bağlı şekilde kuşunuzun tırnaklarında kanama görebilirsiniz. Benzer şekilde kuşunuzun ayağını bir yere sıkıştırması, sıkışan ayağını panik ile çekmesi, takılması, bir yere tırnağını çarpması gibi pek çok etken aslında tırnaklarda kanamaya neden olabileceği için bu tip durumlarda ani şekilde müdahale etmek ve sakin kalmak önemlidir.

Muhabbet kuşu tırnak kanaması nasıl durdurulur

Muhabbet Kuşu Tırnak Kanamasını Durdurmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Muhabbet kuşu tırnak kanaması nasıl durdurulur? Özellikle de tırnak kesme işlemi sırasında muhabbet kuşlarının tırnaklarının kanaması durumuyla karşılaşabilirsiniz. Eğer muhabbet kuşunuzun tırnağının kanadığını görürseniz, tırnağının kanayan yerine bir miktar bebek pudrası sürmeniz önerilir. Bu sayede kanamanın durdurulması kolay olabilecektir. Az miktarda bebek pudrası sayesinde kuşunuzun tırnağında meydana gelen bu kanama önlenebilir. Bundan dolayı muhabbet kuşu tırnak kesme işlemi sırasında yanınızda mutlaka bebek pudrası bulundurmanız da tavsiye edilir.

Kesik, takılma sonucu kanama görülmesi gibi durumlarda ise kuşunuzun tırnağında herhangi ciddi bir durum olup olmadığına bakmanız önerilir. Ciddi bir sorun yok ise kanamanın kısa sürede durması mümkündür. Küçük kanamalarda yine benzer şekilde bebek pudrası sürülebilir. Ancak yine de büyük çaplı kanama ve hasarlarda kuşunuzun veteriner kontrolünden geçmesi şarttır.

Kanamanın durması için bebek pudrası kullanımı yaygındır ve kimi zaman kuşunuzun çok daha hırçın olacağı bu anda onu sakinleştirmek için sizin de sakin kalmanız gerekir. Dilerseniz pudrayı sürmeden önce temiz bir pamuk ile bu alana bir nevi pansuman yapmanız da önerilmektedir. Yine de ciddi bir yaralanma söz konusu ise veterinere gitmeniz çok önemlidir. Bu sayede ciddi problemlere anında müdahale edilebilir. Sonuç olarak kuşunuzun da herhangi bir acı çekmeden iyileşmesi daha kolay olur.

Muhabbet Kuşu Tırnak Kanaması Durur Mu?

Muhabbet kuşu tırnak kanaması nasıl durdurulur? Anlık olarak muhabbet kuşlarının tırnak kanamalarının başladığı gibi durmasından söz edilemez ancak yine de kanın pıhtılaşması sonucunda kanama duracaktır. Bu nedenle de kuşların tırnaklarını keserken ya da herhangi bir durum sonucunda tırnağı kanar ise müdahale gerekmeyebilir. Küçük bir kanama olduğu durumlarda birkaç dakika içinde kanamanın tamamen durmuş olmasından zaten söz edilebilecektir. Yine de ufak çaplı kanamalarda bebek pudrası ile kuşunuzun kanayan bölgesindeki kanamayı durdurabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Papağanlar Nasıl Eğitilir?

Kanamanın durması için kimi zaman temiz bir pamuk ile baskı uygulanması gerekebilir ancak yine de bu uygulamayı yapması gereken kişilerin veterinerler olduğu da unutulmamalıdır. Muhabbet kuşlarının genel anatomisinden ve fiziğinden anlayan veterinerler, hangi alana ne kadar baskı uygulanacağını bildiğinden dolayı tedavi sırasında problem yaşanmayacaktır.

Muhabbet Kuşu Tırnak Kanaması Nasıl Önlenir?

Muhabbet kuşu tırnak kanaması nasıl durdurulur söz ettik, şimdi de bu durumun önüne geçmek için neler yapılması gerekiyor detaylıca inceleyelim. Özellikle de tırnak kesme işlemi sırasında kuşunuzu bir elle tutup bir elle tırnağını kesmeye çalışırsanız bu tip kazalar ile sık sık karşılaşabilirsiniz. Kuşunuzun korktuğu ve aynı zamanda güvensiz hissettiği bir alanda çok daha fazla hareket etmesi söz konusu olacaktır. Bu sebeple de onu tuttuğunuz sırada tamamen durağan olmasını beklemeyin.

Ayrıca kuşunuz durgun olsa dahi kimi zaman yanlışlıkla tırnağı olması gerekenden daha derinden kesmek de mümkündür. Bu tip durumlarda ise kanamanın önlenmesi için genellikle yardım alınması önerilmektedir. Örneğin biri muhabbet kuşunu tutarken birinin tırnak kesmesi, bu tip kazaların yaşanma riskini en aza indirebilecektir. Ayrıca veterinerlerden de tırnak kesme konusunda destek alabilirsiniz.

Bazen kuşların tırnaklarının bir alana takılıp kırılması da muhtemeldir. Bu tip durumlar için alınacak en iyi önlem ise tırnakları iyi şekilde kesmek ve tırnaklarını törpülemesi için kuşunuza bir taş almanız olacaktır. Bu taşlar sayesinde kuşunuzun hem gagasını hem de tırnaklarını törpülemesi ve pürüzlerinden arındırması konusunda ek fayda sunar. Pürüzlü olmayan tırnakların ise bir alana takılma olasılığı büyük ölçüde düşebilecektir. En kaliteli gaga taşı ve muhabbet kuşu bakım ürünleri için online petshop sayfamıza göz atın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.