Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Papağanlar Nasıl Eğitilir?

25.09.2021
1.748
Abone Ol 
Papağanlar Nasıl Eğitilir?

Papağan sahiplenmeyi planlıyorsanız, papağanlar nasıl eğitilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Eğitimlere en iyi yanıt veren hayvan türlerinden olan papağanlar, konuşma ve taklit yetenekleri ile bilinirler. Hatta bazı papağan türleri konuşmakla ve taklit etmekle kalmaz, sizinle diyaloğa girerler. Yani sorularınıza cevap verirler. Bu inanılmaz bir özelliktir ancak imkânsız değildir. Sadece papağan eğitmenin inceliklerini bilmeli ve de sabırlı olmalısınız. Bu şekilde eğitimler, hem daha kolay olacaktır hem de papağanınız çok hızlı bir şekilde öğrenecektir. Devamlılık, sabır ve doğru teknik papağan eğitimi için çok önemlidir.

Papağan Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Papağanlar nasıl eğitilir açıklamadan önce papağan seçiminden söz edelim. Eğer bir papağanla en yakın arkadaş olmak istiyorsanız, doğru papağanı seçmeniz çok önemlidir. Papağan seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı koşullar vardır. Örneğin, papağanınıza nerede bakacağınız, onunla ne kadar ilgileneceğiniz, ondan beklediğiniz şeyler, konuşmasının sizin için önemli olup olmadığı… Bunların hepsini, papağanınızı seçerken göz önünde bulundurmalısınız ve seçiminizi ona göre yapmalısınız.

Papağanlar genellikle kafeslere uyumlu kuşlardır. Ancak sadece kafeste durması papağanın doğasına ters olduğu için yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle de kafeslerinin geniş olduğu kadar, bulundukları ortamın da geniş olması gerekir. Bazı büyük ırk papağanlar evlerde ve apartmanlarda bakılmaya uygun değildir. Papağanınızı seçerken evinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurmanız sizin için güzel bir seçenek olacaktır.

Papağan Alıştırma ve Evcilleştirme Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Papağanlar nasıl eğitilir? Bazı papağan türleri çekingen iken bazıları çok sıcakkanlıdır. Ancak yine de yeni bir yaşam alanına geldiğinde papağanınızın rahat hissetmesi her şeyden önemlidir. Yeni aldığınız papağanınız için o eve gelmeden önce uygun bir ortam hazırlamalısınız. Eğer, papağan geldikten sonra kafesinde veya yerinde değişiklik yaparsanız papağanınız bu durumdan rahatsız olacak ve strese girecektir. Bu nedenle papağanınızın yaşam alanıyla ilgili tüm detayları tüylü dostunuz eve gelmeden önce tamamlamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kakadu Papağanı Hakkında Önemli Bilgiler

Papağan kafesi, genellikle sizinle en rahat iletişim kuracağı yerde olmalıdır. Papağanlar rüzgara ve güneşe karşı dayanıksız kuş türleri olduğu için kafesinin bulunduğu yer ne çok rüzgarlı ne de çok sıcak olmalıdır.

Papağanınızın yeni geldiği dönemde yani size alışmaya çalıştığı dönemde onunla sık sık konuşmanız alışma sürecini hızlandıracaktır. Papağanınız size alışmadan, ona zorla bir şeyler yaptırmak, onu elinize almaya çalışmak oldukça yanlış bir hareket olduğu gibi papağanınızı sizden uzaklaştıracaktır.

Papağanınızın sizi sevmesini ve size alışmasını istiyorsanız bu eğitimi onu yormadan, sevdiği atıştırmalıkları elinizle uzatarak bu eğitimi devam ettirebilirsiniz. İlk zamanlar sizden korkan papağanınızın sevdiği yiyecekler ve sizin hoşgörünüz sayesinde size zamanla ne kadar yakınlaştığını göreceksiniz. Papağanınıza elinizle yiyecek uzatırken ani hareketler yapmaktan kaçınmalısınız. Daha önce de dediğimiz gibi, papağanınızı zorlamayın ve o size yaklaşmadığı sürece ona yaklaşmakta ısrar etmeyin. Papağanınız zaman içinde size alıştıktan sonra artık kafesinden çıkmasına ve evi keşfetmesine izin verebilirsiniz.

Papağan Konuşma Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Papağanlar nasıl eğitilir? Papağanınızın konuşmasını istiyorsanız öncelikle hangi papağanı seçeceğinize iyi karar vermeniz gerekir. Doğru papağanı seçtikten sonra konuşma eğitimi sizin için çok daha kolay hale gelecektir.

Papağanınıza konuşma eğitimi verirken ilk aşamada söylenmesi ve tekrarı kolay kelimeler tercih etmelisiniz.  Bu kelimeleri papağanınızın yanında sık sık tekrar ederseniz bir süre sonra papağanınız da bu kelimeleri söylemeye çalışacaktır. Zaman geçtikçe papağanınızın ağzından çıkan kelimeler çok daha net olacaktır. Unutmayın ki konuşma eğitimi uzun süren ve sabır isteyen bir eğitimdir. Bırakmamalı, bıkmamalı ve usanmamalısınız.  Konuşma eğitimindeki en büyük husus, papağanınız bir kelimeyi öğrenmeden diğer kelimeye geçmemeniz gerektiğidir.

Papağan İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Papağanlar nasıl eğitilir? Tüm hayvanlarda olduğu gibi papağanlarda da itaat eğitimi ödülle sağlanabilir. Siz ona bir komut verirsiniz ve papağanınız bu komutu yaptığında ona sevdiği bir yiyeceği ödül olarak verebilirsiniz. Böylelikle, papağanınız o komutu yaptığında seveceği bir şeye ulaşacağını bildiği için itaat eğitimi çok daha hızlı bir şekilde ilerleyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hint Bülbülü Çeşitleri Nelerdir?

İtaat eğitimi kolay bir eğitim değildir. Bu eğitimin başlarında papağanınıza kolay komutlar vermelisiniz. Örneğin, elinize gelmesi, uçması veya omzunuza çıkması gibi… Eğer bu komutları yerine getirmeyi başarabilirse başka komutlara geçmelisiniz. Konuşma eğitiminde olduğu gibi bir komutu öğrenmeden diğer komuta başlamanız, papağanınızın eğitimini yavaşlatacaktır.

Papağanlarda Taklit Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Papağanlar nasıl eğitilir? Bu eğitim de en az itaat eğitimi kadar zor bir eğitimdir ancak imkânsız değildir. Daha önce de belirttiğimiz gibi önemli olan doğru papağanı seçmeniz ve sabırlı olmanızdır. Papağanınızın yapmasını ettiğiniz taklidi hiç sıkılmadan onun yanında sık sık tekrar etmelisiniz. Böylelikle papağanınız yavaş yavaş sizin yaptığınızı taklit etmeye alışacaktır. İtaat eğitimindeki gibi ödül yoluna başvurursanız işinizin çok daha kolaylaştığını göreceksiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.