Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

9 Maddede Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri

Abone Ol 
9 Maddede Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri

Evcil kuşlarda hastalık belirtileri, kuş besleyecek insanlar tarafından bilinmelidir. Kuş dostlarımız vahşi doğada kolay av olarak görünmemek adına hastalıklarını gizlemeyi başaran canlılardır. Bu nedenle kuşun hasta olduğu anlamak biraz zor olabilir. Fakat bazı detaylar sayesinde kuşunuzun hasta olduğunu fark edebilirsiniz.

Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri

Evcil kuşlarda hastalık belirtileri çeşitli şekillerde kendini gösterir. Bunları aşağıdaki gibi açıklamak mümkün:

1. Kuşlarda Anormal Bağırsak Hareketleri

Kuş dışkısının kıvamı ve rengi, beslenmedeki farklılıklardan ötürü değişebilir. Bununla birlikte sarı, siyah ya da kırmızımsı herhangi bir dışkı anormal kabul edilir. Bu renkler, diğer şeylerin yanı sıra iç kanamanın göstergesi olabilir. Kıvamını kontrol etmeniz de tavsiye edilir, dışkının çok yumuşak veya çok sert olması evcil hayvanınızın sağlığı için sorunlara yol açabilir.

2. Kuşlarda Hareketsizlik

Evcil kuşlarda hastalık belirtileri arasında hareketsizlik de var. Bir kuş uzun süre hareketsiz kalırsa, bu durum bir solunum yolu hastalığının belirtisi olabilir. Ek olarak, bu davranış evcil kuşlar için çok ciddi olan herhangi bir kilo kaybını maskeler. Evcil hayvanınız bir günden fazla bu şekilde davranırsa, en kısa zamanda veterinerinize danışın.

3. Kuşlarda Burun Akıntısı ya da İltihaplanma

Kuşunuzun burnunda akıntı, kızarıklık ya da iltihaplanma fark ederseniz, onu hemen veterinere kontrol ettirmenizde fayda var. Kuş kafesi aşırı rüzgar alan bir yerde konumlanıyor ise kuşunuz rahatsız olmuş olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gaga Taşı Nasıl Yapılır?

4. Kuşlarda Solunum veya Ötüşte Anormallik

Horlama, hırıltı, ses kaybı gibi problemler de evcil kuşlarda hastalık belirtileri arasında yer alır. Bu değişikliklerin yanı sıra artan solunum veya hırıltılı solunum, solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri olabilir.

5. Kuşlarda Göz Akıntısı

Kuşlarda göz akıntısı, solunum, kas veya sinir hastalığının açık bir belirtisidir. Uzman bir veteriner tarafından acil müdahale gerektirir.

6. Kuşlarda İştah Kaybı

Evcil kuşlarda hastalık belirtileri listesinde bir diğeri de iştah kaybı. Bu durum kuş yemi yemek istememe davranışı şeklinde ortaya çıkar. Kuşların hızlı bir metabolizması vardır ve bu sebeple günlük olarak çok iyi beslenmeleri hayati önem taşır.

Kuşunuz kuş yemi yemeyi bırakır ve kilo vermeye başlarsa, kuşlarda çok ciddi bir hastalık olan bağırsak sıkışması meydana gelebilir. Evcil hayvanınızı her beslediğinizde kafesin zeminini temizleyin. Bu sayede kuş yemi yiyip yemediğini ve dışkısının normal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İştahsızlık, farklı kuş hastalıklarının ortak bir belirtisidir.

7. Kuşlarda Açık Ağız Solunumu

Kuşunuz dinlenirken gagası açık nefes alıyorsa, bir veterinerin acil müdahalesini gerektiren bir durum yaşıyor olabilir. Açık ağız solunumu genellikle kuşun genel bir solunum sıkıntısı yaşadığını gösterir.

8. Kuşlarda Cansız Tüyler

Kuşlar, kendilerini sürekli tımarlayan doğal olarak temiz hayvanlardır. Tüyler keçeleşmiş veya kirli görünüyorsa, bu olası bir hastalık belirtisidir. Kuşunuzu birkaç gün gözlem altında tutun ve fark ettiğiniz değişiklikleri veterinere bildirin.

9. Kuşlarda Davranış Değişiklikleri

Kuşunuzun kayıtsız, sessiz kaldığını ya da farklı bir ses tonu ile öttüğünü gözlemlerseniz; evcil dostunuz bir hastalığa yakalanmış olabilir. İnsanlarda olduğu gibi evcil kuşlarımızın sağlığı söz konusu olduğunda da önlem almak tedavi etmekten her zaman daha iyidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.