Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Gaga Taşı Nasıl Yapılır?

Abone Ol 
Gaga Taşı Nasıl Yapılır?

Gaga taşı nasıl yapılır? Bir kuş sahiplendiğinizde, o kuşun kafesinin içinde olması gereken malzemeler vardır. Gaga taşı da bu malzemelerin arasında neredeyse en önemlisidir. Hangi ırktan kuş bakıyorsanız bakın, kuşunuz için mutlaka bir gaga taşı almanız gerekmektedir. Çünkü kuşların gagalarını törpülemeye ihtiyaçları olur. Eğer kuşlar gagalarını törpüleyemezse, bu durum onların strese girmesine neden olur. Aynı zamanda gaga taşı, kuşların mineral ve kalsiyum ihtiyaçlarını da karşılamalarına destek olur.

Gaga Taşı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Kuşlar, tüm işlerini gagaları ile yaparlar. Tüylerini temizlerken, yuva yaparken, yemek yerken gagalarını kullanırlar. Bu nedenle de gagalarının işlevlerini en iyi şekilde yerine getirmesi ve sağlıklı olması kuşlar için bir hayli önem taşır.

Gaga taşını hayvanlar için malzemeler satan pet shop sayfamızda bulmanız mümkündür. Ancak, gaga taşını siz kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Evet, gaga taşını evde yapmak oldukça kolay ve az maliyetlidir. Haydi gelin, tüylü dostlarımız için gaga taşı nasıl yapılır hep birlikte öğrenelim…

Evde Gaga Taşı Nasıl Yapılır?

Gaga taşı nasıl yapılır anlatmadan evvel gerekli malzemeleri sıralayalım:

  • 1 tane gazı alınmış sade soda,
  • Beyaz alçı (en hızlı kuruyanını tercih etmelisiniz),
  • 2 adet kalamar kemiği,
  • 2 yumurtanın dış kabuğu (yumurtaların haşlanmış olması gerekiyor),
  • 350 gram kadar kuş kumu ve nasıl bir şekil tercih edecekseniz ona uygun kaplar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanarya Çeşitleri Nelerdir?

Adım Adım Gaga Taşı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle harcımızı hazırlamanız gerekiyor. Bunun için, haşlanmış yumurta kabuklarını ve kalamar kemiklerini iyice toz haline getirmelisiniz. Hiçbir pürüz kalmaması oldukça önemlidir. Bunu sarımsak döveceği ile yapmanız mümkündür.
  • Kenarda hazır olarak bekleyen alçıyı toz harç ile karıştırın. Daha sonra üzerine soda ilave edip biraz daha karıştırın. Sodayı yavaş yavaş ilave etmeniz oldukça önemlidir. Yoksa karışımın formu bozulabilir.
  • Karıştırma işlemini, harç homojen ve lapa bir kıvama gelene kadar devam ettirin.
  • Karışımı, kullanmak istediğiniz kaplara koyun ve ortalarına rahat çıkarmanızı sağlayacak bir çubuk batırın.
  • Gaga taşınız yaklaşık 12 saat sonra kurumuş olacaktır. Biraz dinlendirdikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Gaga Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Gaga taşı nasıl yapılır açıkladık. Şimdi de gaga taşı çeşitlerinden söz edelim. İçinde bulunan malzemelere göre çeşitlilik gösteren gaga taşlarının 6 türü vardır. Bu türler arasında kuşunuz için en uygun olanını seçebilirsiniz.

Enerji Bloğu Gaga Taşının Özellikleri Nedir?

İçeriğinde kireç, alçı ve kalsiyum olan enerji bloğu gaga taşı, hem gaganın törpülenmesini hem kuşların enerji almasına yardımcı olmaktadır. Birçok çeşidi olan bu gaga taşlarının, meyveli olması en cazip özelliğidir. Muzlu, portakallı, çilekli gibi birçok çeşidi vardır.  Sevimli dostlarımız tüy değiştirme ve çiftleşme döneminde oldukça enerjik olurlar. Enerji bloğu gaga taşları kuşların enerjilerini atmalarına da yardımcı olur.

Mineral Bloğu Gaga Taşının Özellikleri Nelerdir?

İçerik bakımından enerji bloğu gaga taşı ile oldukça benzerlik gösteren mineral bloğu gaga taşı kireç, alçı ve minerallerin yanında deniz ürünlerini de yapısında bulundurur.

Mineral gaga taşı alırken dikkat etmeniz gereken şey, taşın çok sert olmaması. Çünkü eğer, mineral gaga taşı sert olursa, kuşlar bu taştan almaları gereken vitamin ve mineralleri alamazlar. Ancak taşın çok yumuşak olması da iyi bir şey değildir. Bu sefer de gaga taşı ufalanıp parçalandığı için kuşunuz mineral bakımından eksik kalacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sultan Papağanları Nasıl Eğitilir?

Özellikle kuşlarınızın yumurtlama dönemindeki kalsiyum ihtiyacının giderilmesi için mineral bloğu gaga taşı iyi bir tercih olacaktır.

İyotlu Mineral Blok Gaga Taşının Özellikleri Nelerdir?

Kuşların vücudu iyot üretmediği için, iyotlu mineral blok gaga taşı onlar için oldukça önemlidir. Bu taşın faydaları saymakla bitmez. Özellikle, tiroid bezinin çalışmasına ve metabolizmanın güçlenmesine yardımcı olur.

Lava Blok Gaga Taşının Özellikleri Nelerdir?

Doğal içerikleriyle bilinen bu taşlar, aktif karbon, istiridye kabuğu, mineral, kalsiyum ve kuvartz kumlardan oluşur.  Oldukça sert olan yapısıyla kuşların hem gagalarını iyi bir şekilde törpülemelerine yardımcı olur hem de sindirim düzenleyici etkisi vardır.

Grit Gaga Taşının Özellikleri Nelerdir?

Gaga taşı nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir açıklarken, grit gaga taşından da söz etmeliyiz. Tüm gaga taşlarının arasından en sert yapısı olan grit gaga taşının içeriğinde ağırlıklı olarak midye kabuğu ve istiridye kabuğu vardır.

Mürekkep Balığı Gaga Taşının Özellikleri Nelerdir?

Mürekkep balığının iç kabuğundan elde edilen bu gaga taşının bir diğer adı kalamar kemiğidir.  Kuşlar için oldukça yararlı olan mürekkep balığı gaga taşının yapısının %85’i kalsiyumdan oluşmaktadır. En bilinen yararları ise, kemik sağlığına, kalp ve damar sağlığına ve bağışıklık sistemine iyi gelmesidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.