Kuş Hastalıkları ve Tedavileri
Kuş hastalıkları, kuş dostlarımızın genel refahını ciddi anlamda düşürebiliyor. Bu yüzden onların sağlıklı kalmaları adına hastalık detayları, belirtiler ve tedavi seçenekleri mutlaka bilinmelidir.
Kuşlar cıvıltılarıyla evimize neşe katan evcil dostlardan biridir. Küçük ya da büyük boylarda kuşları onlar için uygun yaşam alanını sağladıktan sonra evimizde rahatlıkla besleyebiliriz. Her kuşun birbirinden farklı ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları bilmek, onu uygun koşullarda beslemek sağlıklı bir yaşam sürmesi için çok önemlidir. Kuşlar da diğer bütün canlılar gibi hastalanabilirler.
Kuşların bakımını gerçekleştirirken onların yakalanabilme olan hastalıkları bilip, bu hastalıklar konusunda bilgi sahibi olup, gerektiği durumda erken müdahale edebilmek önemlidir. Kuşunuzun hasta olması durumunda da muhakkak bir veteriner aracılığıyla tedavi olmasına katkıda bulunmak onun sağlığı açısından çok önemlidir.
Kuşlarda Mantar Hastalığı
Kuş hastalıkları söz konusu olduğunda en sık görülenlerden biri de şüphesiz ki mantar rahatsızlığı oluyor. Mantar tıpkı bizlerde olduğu gibi kuş türlerinde de görülebilen bir hastalıktır. Mantar hijyenin eksik olması durumlarında ortaya çıkabilir. Kuşunuzun kafesini ve kafes içerisindeki malzemeleri düzenli olarak temizlemediğinizde mantar enfeksiyon oluşumu gerçekleşebilir. Bu sebeple kuşunuzun kafesini, yem ve su kabını, oyuncaklarını muhakkak her gün yıkamanız gerekir. Kuşunuzda oluşan A vitamini eksikliği ve yanlış beslenme gibi durumlar da mantar oluşumuna sebebiyet verebilir.
Mantar bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bu yüzden eğer kuşunuz mantar enfeksiyonu kaptıysa erkenden fark etmek için belirtileri bilmek gerekir. Bu hastalığın belirtilerini bilmek kuşunuzun başına geldiğinde müdahale edebilmek açısından önemlidir. Kuşların tüylerinde görülen dökülme, cansızlık, derisinde oluşan kızarıklık ve pullanma gibi görüntüler mantar belirtisi olabilir. Mantar hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğundan kısa süre içerisinde önlem almak önemlidir.
Kuşlarda Sindirim Sistemi Bozukluğu
Sindirim sistemi bozukluğu da kuş hastalıkları arasında yerini alıyor. Kuşlar sağlıksız yiyecek ve yemlerle beslendiklerinde tıpkı insanlarda olduğu gibi birtakım sindirim problemleri ortaya çıkabilir. Sağlıksız besinler zaman içerisinde kuşunuzun hasta olmasına sebep olur. Bu hastalığın ilk belirtilerini, kuşunuzun karnının al bölgesindeki damarların yeşil olmasından fark edebilirsiniz. O bölgede meydana gelen kızarıklık ya da kararma gibi belirtiler de kuşunuzun sindirim sistemi problemi olduğunu gösterebilir.
Bu gibi belirtileri fark ettiğinizde sevimli dostunuzu bir veterinere gösterip tedavi ettirmeniz oldukça önemlidir. Sindirim sistemi problemlerinin önüne geçmek için kuşunuzu sağlıklı ve besleyici yemlerle beslemeniz gerekir. İçerik bakımından zengin yemler ve gıdalarla kuşunuzu beslerseniz, sindirim problemlerini en aza indirebilirsiniz. Örneğin, muhabbet kuşu besliyorsanız; ona sağlıklı muhabbet kuşu yemi vererek, kuşunuzun sindirim sistemini destekleyebilirsiniz.
Kuşlarda Solunum Yolu Hastalıkları
Kuş hastalıkları arasında en yaygınlardan biri de solunum yolu problemleri. Kuşların solunum yolları oldukça hassastır. Rüzgâra maruz kaldıklarında, hava koşulları kötüleştiğinde, kirli bir ortamda bulunduklarında solunum yoluyla ilgili birtakım problemler yaşayabilirler.
Bu hastalığın da birçok hastalık gibi bazı belirtileri vardır. Eğer kuşunuzda nefes darlığı, sık ve hızlı bir şekilde nefes alıp verme, boğazına bir şey takılmış gibi ağzını sürekli açıp kapatma hareketi, kuyruk hareketlerinde düzensizlik, ani şekilde uçamama gibi belirtiler görüyorsanız solunum yolu problemi yaşıyor olabilir. Bu durumu fark ettiğiniz anda bir veteriner hekimle iletişime geçmenizde fayda vardır.
Kuşlarda Çiçek Hastalığı
Çiçek hastalığı kuşlar için ölümcül olabilen oldukça tehlikeli bir hastalık türüdür. Bu hastalık oldukça bulaşıcıdır ve 7-14 gün gibi bir sürede hızlıca diğer kuşlara da bulaşabilir. Çiçek hastalığı ile ilgili tehlikeli olan durum ise belirtilerinin tıpkı diğer normal hastalıklar gibi olmasıdır. Pek ayırt edilemediği için çiçek hastalığı teşhisini bir tek veteriner hekimler koyabilir.
Bu sebeple kuşunuzda bir farklılık ya da gariplik hissettiğinizde mutlaka veterinere göstermenizde fayda var. Çiçek hastalığının tedavisi esnasında kuşlara A vitamini takviyesi yapılabilir. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotikler maalesef ki işe yaramayacaktır. Kuşunuz çiçek rahatsızlığı atlatırsa ömrü boyunca bağışıklık kazanır. Yeterli önlem alınmaz ve tedavi edilmezse bu hastalık kuşunuzun ölümüne sebep olabilir.
Kuşlarda İshal
Kuşlarda ishal, en sık görülen kuş hastalıkları arasındadır. Kuşlar da tıpkı insanlar gibi ishal olabilirler. Kuşlarda ortaya çıkan ishalin iki sebebi vardır. Bunlardan biri mikroplar, diğeri ise besinler kaynaklı olanlardır. Eğer kuşunuz tükettiği gıdalar dolayısıyla ishal olduysa beslenme programında birtakım değişiklikler yapılarak tedavi edilmeye çalışır. Bu dönemde kuşun halanmış patatesleri ince yulaf ve yemlerle beslenmesi gerekir. Kuşunuzun ishal olmaması ve ishal rahatsızlığını daha kolay şekilde atlatabilmesi adına ona besleyici ve zengin içerikli kuş yemleri sunmalısınız.
Kuşunuz ishal dolayısıyla bünyesindeki suyu kaybeder bu sebeple marul ve ıspanak yemesi de bu dönemde önemlidir. Kafesinin hijyeni de bu hastalığı yaşayan kuşunuz için oldukça önemlidir. İshal döneminde kuşunuzun suyunun temiz olması gereklidir. Eğer ki ishal yediği gıdalardan dolayı değil mikroplardan dolayı oluşmuşsa bu durumda sevimli dostunuzu bir veteriner hekime götürerek en doğru tedavinin yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Kuşlarda Astım Hastalığı
Kuşlar da insanlar gibi astım hastası olabilirler. Astım rahatsızlığının belirtilerini bilmek teşhis edip hızlı önlem almak açısından oldukça önemlidir. Kuşunuz nefes alıp verirken zorlanıyorsa, nefes alırken hırıltı gibi sesler çıkarıyorsa astım hastalığına yakalanmış olabilir.
Kuşunuzun cıvıltısının eskisi kadar kaliteli olmaması, eskisi gibi ötmemesi de belirtilerden biridir. Kuşunuzda bronşit rahatsızlığının uzun süre devam etmesi sonucunda astım ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kirli, dumanlı, tozlu havaya maruz kalan kuşlar da astım hastası olabilirler. Bu durumda tedavi için veteriner hekimle görüşebilir, kuşunuzun bu hastalıktan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.