Köpeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Köpeklerde görülen hastalıklar oldukça fazla. İnsanların en sadık dostları olan köpekler, oyuncu ve sevecen kişilikleri ile insanların hayatına renk katar. Bu doğaları ile insanlarla derin bir bağı olan köpeklerde hayatları boyunca çeşitli hastalıklarla karşılaşabilir. Bu hastalıklara karşı en büyük görev köpek sahiplerine düşer. Köpek sahiplerinin köpeklerde görülen çeşitli hastalıklar hakkında bilgili olması ve görülen belirtileri ciddiye almasıyla köpeklerin yaşam konforları korunabilir.
Köpeklerde Görülen Hastalıklar
Köpeklerde görülen hastalıklardan bazıları daha basit bir şekilde ilerlerken bazıları hayati tehlike oluşturabilir. Bu yazımızda köpeklerde yaygın görülen hastalıklardan bazılarını listeledik. İşte detaylar!
Köpeklerde Kuduz
Köpeklerde görülen hastalıklar arasında kuduz da var. Köpeklerde kuduz hastalığı, tedavisi olmayan ve bulaştığı taktirde ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır. Kuduz hastalığı; enfekte bir canlının salyası, kanı veya leşi ile köpeklere bulaşabilir. İnsanlara da bulaşabilen çok tehlikeli bir hastalık olan kuduz genellikle köpek ısırığı ile insanlara bulaşır.
Köpeklerde kuduz hastalığı, kuluçka dönemi boyunca kendini belli etmez. Virüs köpeklerin beynine ulaştığında ilgili semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Kuduz olan köpeklerin hem davranışlarında hem de fiziklerinde değişiklikler olur. Davranış değişikliklerine saldırganlık ve huzursuzluk örnek olarak verilebilir. Fiziksel değişiklikler ise nöbet geçirme, aşırı salya akıtma, kas koordinasyonu kaybı, nefes almada güçlük ve koma şeklindedir.
Kuduz hastalığının tedavisi olmadığı için hastalıktan korunmanın yolu gerekli aşıların eksiksiz yapılmasıdır. Köpeklerin gözetim altında tutulması da önemlidir.
Köpeklerde Leptospira
Bakteri kaynaklı bir enfeksiyon hastalığı olan leptospira hastalığı, köpeklere hastalığı taşıyan idrar ile temas edilmesi ile bulaşır. Kusma, aşırı su içme, sık idrara çıkma ve iştahsızlık gibi belirtileri vardır. Daha ileri evrelerde ise kaslarda ağrı ve yüksek ateş meydana gelir. Hastalık tedavi edilmediği taktirde köpekler için ölümcül olmaktadır.
Köpeklerde Dış Parazit
Köpeklerde görülen hastalıklar listesinde dış parazit de yer alıyor. Pire, kene ve akar gibi canlılar diğer canlıların vücutlarında parazit bir yaşam sürdüren canlılardır. Köpeklerin derisinin dış yüzeyine yerleşerek köpeklerin vücudundan beslenirler. Bu dış parazitler çoğunlukla hayati tehlike oluşturmasa da köpeklerin yaşam konforunu ciddi anlamda düşüren kaşıntılara neden olurlar.
Köpeklerde dış parazit sorunu; tüy dökülmesi, tüylerin sağlığını kaybetmesi, aşırı kaşınma, ciltte kızarıklık ve huzursuzluk gibi belirtiler ile kendini gösterir. Köpeklerin cildinde yapılan bir kontrol ile gözlemlemek de mümkündür. Bu sorunun tedavisi için piyasada çeşitli ürünler bulunmaktadır.
Köpeklerde Parvovirüs
Köpeklerde ciddi organ rahatsızlıklarına neden olan ve hayati tehlike oluşturan hastalıklardan biri de parvovirüstür. Virüsü taşıyan enfekte bir hayvan ile temas kurulması ile bulaşır. Vücutta ilk olarak ağız bölgesinde çoğalır. Bu bölgede iltihaplanma meydana gelir ve öksürükler ile kendini belli eder. Sonrasında lenf düğümlerinde çoğalmaya başlar ve buradan tüm vücudun kan dolaşımına karışır. Sindirim sistemi, kemik iliği, solunum sistemi ve kalp sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olur.
Köpekleri parvovirüsten korumanın en etkili yolu birçok virüs kaynaklı hastalıkta olduğu gibi aşıdır. Gerekli aşıların yapılması ile bu hastalığa karşı koruma sağlanabilir.
Köpeklerde İshal
Köpeklerde görülen hastalıklar söz konusu olduğunda ishalden de bahsetmek gerekir. Köpeklerde ishal hastalığı daha ciddi bir hastalığın belirtilerinden biri olarak ortaya çıkabileceği gibi daha basit nedenlerle de meydana gelebilir. Mama değişikliği, bozulmuş yemek yeme ve ev yemeği artıklarını yedirme gibi daha basit nedenlerle meydana gelen ishal hastalığı dikkat edildiğinde genellikle kendiliğinden geçer. Ancak daha ciddi köpek hastalıkları nedeniyle meydana gelen ishal için sorunun kökenine inilmesi gerekir. Tedavi edilmediğinde ishal nedeniyle köpeklerin hayatlarını kaybetmesi mümkündür. Bu nedenle kesinlikle ciddiye alınmalıdır.
Köpeklerde Diş Eti Rahatsızlıkları
Köpeklerin ağız ve diş bakımı ihmal edildiği taktirde plak, tartar ve diş çürümesi gibi durumlar yaşanabilir. Dişlerde gevşeme, diş kaybı ve diş etinde kalıcı bir hasar da meydana gelebilir. Bu durumun önlenmesi için köpeklerin ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması ihmal edilmemelidir. Herhangi bir diş eti rahatsızlığı fark edildiği durumda gerekli tedaviye en kısa sürede başvurulmalıdır.
Köpeklerde Kalp Kurdu
Kalp kurdu, köpeklere sivrisinek ısırığı ile bulaşan ve parazitlerden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu ısırık ile köpeklerin vücuduna yerleşen parazitler, köpeklerin kalbine doğru adım adım ilerleyerek buraya yerleşir. Belli bir kuluçka döneminin ardından köpeklerin vücudunda pek çok parazit ortaya çıkar. Bu hastalık nedeniyle köpeklerin davranışlarında ciddi değişiklikler meydana gelir. Uyuşuk ve huysuz oldukları görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, kilo kaybı, öksürük, nefes almada güçlük ve ölüm de meydana gelebilir.
Köpeklerde Bağırsak Parazitleri
Bağırsak parazitleri de köpeklerde görülen hastalıklar arasındadır. Yuvarlak kurt, kancalı kurt ve tenya gibi parazitik bir yaşam sürdüren canlılar nedeniyle meydana gelen rahatsızlığa bağırsak parazitleri denir. Çevrede bulunan larvaların köpekler tarafından yutulması ile köpeklerin vücuduna girerler. Bir diğer bulaşma yolu ise anne sütüdür.
Köpeklerde dış parazit nedeniyle iştahsızlık, kilo kaybı, ishal, halsizlik ve depresyon gibi durumlar ortaya çıkar. Köpeklerin dışkısında ve yaşam ortamında bu parazitleri görmek mümkündür. Bu gibi durumlar fark edildiğinde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Tedavi edilmediği durumda hayati tehlikeye neden olabilir.
Köpeklerde Kanser
Kanser, tıpkı insanlar gibi köpekleri de etkileyen çok ciddi bir risk teşkil eden bir hastalıktır. Ağız ve burun kanseri, koku bezi kanseri, lenfoma ve meme kanseri köpeklerde yaygın görülen kanser türlerinden bazılarıdır.
Köpeklerde kanser hastalığı da insanlarda olduğu gibi kanserli hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması şeklinde gerçekleşir. Kanserin türüne ve evresine göre çeşitli belirtiler kendini gösterir. Bu belirtilere nefes alma güçlüğü, uyuşukluk, iştahsızlık, kilo kaybı, öksürük, yürüme zorluğu ve kanama gibi durumlar örnek olarak verilebilir.
Köpeklerde Saçkıran
Saçkıran hastalığı, köpeklerin ciltlerinde ve tüylerinde olumsuz etkiler meydana gelmesine neden olan mantar kaynaklı bir sağlık sorunudur. En çok patiler, kuyruk ve baş bölgesini etkiler. Tüylerin dairesel bir şekilde dökülmesi ile gerçekleşir. Daha ileri saçkıran hastalıklarında tüm vücudun bu şekilde olumsuz etkilenmesi mümkündür.
Köpeklere saçkıran hastalığı, bu hastalık ile enfekte olmuş canlılar veya nesneler ile temas edilmesi ile bulaşır. Her temas her zaman hastalık ile sonuçlanmaz. Hastalığı daha önce atlatmış olan köpeklerin bağışıklıkları bu hastalığa karşı daha fazla direnç gösterir. Bağışıklığı düşük olan köpeklerde saçkıran meydana gelme olasılığı daha yüksektir.
Köpeklerde Diyabet
Köpeklerde görülen hastalıklar listesi diyabet ile devam ediyor. Köpeklerde diyabet hastalığı, insanlardaki ile benzer şekilde insülin hormonunun yetersiz olmasına veya insülinin vücut tarafından yeterince kullanılamamasına bağlı olarak meydana gelir. Diyabet hastalığına bağlı olarak köpeklerde titreme, koordinasyon eksikliği, kafa karışıklığı, terleme ve huzursuzluk gibi durumlar gözlenir. Ayrıca bu hastalık nedeniyle aşırı susuzluk ve aşırı kilo kaybı da yaşanır.
Diyabet hastası olan köpeklerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için diğer köpeklere göre farklı bir beslenme şekli ve rutin oluşturulmalıdır. Beslenmelerinde diyabetik köpekler için üretilmiş kaliteli mamalar tercih edilmelidir. Kilo ve kan şekeri düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Köpeklerde Kennel Öksürük
Köpekler arasında çok bulaşıcı bir hastalık olan kennel öksürük çoğunlukla birçok köpeğin bir araya geldiği barınak ve park gibi ortamlarda yayılır. Kennel öksürük nedeniyle köpeklerin enerjilerinde ve iştahlarında belirgin bir düşüş yaşanır. Kilo kaybı da bu nedenle duruma eşlik eder. Hastalığın en belirgin belirtisi ile kuru ve boğulurcasına öksürüktür. Bu belirtiler fark edildiğinde tedavi ihmal edilmemelidir.