Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Chihuahua Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Chihuahua Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Chihuahua köpek ırkı bakımı merak ediliyor. Bu sevimli ve arkadaş canlısı köpekler, iyi koşullarda bakıldıkları taktirde uzun seneler boyunca hayatta kalıyorlar. Peki Chihuahua köpeklere nasıl bakılmalı? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Zarif vücudu ile dikkat çeken Chihuahua köpek ırkı, dünyanın en küçük köpek cinsleri arasında yer alıyor. Küçük vücutlarının içinde cesur ve sevgi dolu bir kalp taşıyan bu köpek ırkı pek çok hayvansever tarafından tercih ediliyor. Chihuahua beslemeyi planlayanların önceliği ise bakımı ile ilgili detayları öğrenmek oluyor.

Her köpek ırkının bakımı, çeşitli fiziksel ve zihinsel özelliklere göre farklılık gösteriyor. Peki minik vücutları ile bir sevimlilik abidesi olan Chihuahua köpek ırkı bakımı nasıl olmalı? İşte detaylar!

Chihuahua Köpek Irkı Özellikleri

Chihuahua Köpek Irkı Bakımı

Chihuahua köpek ırkı, küçük bir vücuda sahip olan bir köpek türüdür. Oldukça kişilik sahibi bir köpektir. Heyecanlı ve yerinde duramayan, eğlenceli ve aile dostu bir evcil hayvandır. Sahiplerine çok bağlı olan bu köpek ırkının aileden bir kişiye daha fazla bağlandığı ve yüksek zekasıyla o kişinin dediklerini yerine getirmeye çalıştığı görülür.

Sahiplerinin ilgisi ve sevgisi onlar için çok önemlidir. İhmal edilmeyi sevmezler. Sevdiklerine karşı çok kıskanç olurlar. Küçük bir vücutları olmasına rağmen cesur kişilikleri onları çok iyi birer bekçi köpeği yapar. Isıya karşı hassasiyetleri olduğu için bulundukları ortamın sıcaklığına dikkat edilmelidir.

Chihuahua Köpek Irkı Bakımı: Tüy Bakımı

Chihuahua köpek ırkının tüylerinin kısa veya uzun olması mümkündür. Tek katmanlı bir yapıya sahip bu tüylerin vücutlarının belli kesimlerinde daha uzun olduğu görülür. Çeşitli renklere sahip olabilen parlak tüyleri vardır. Çok tüy dökmedikleri için tüy bakımları çoğu köpeğe göre kolaydır. Mevsim geçişlerinde artan tüy dökülmeleri de düzenli bakım ile azaltılabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Uzun Ömürlü Köpek Irkları

Kısa tüylere sahip olan Chihuahua köpeklerin tüylerinin haftada 1 kere köpek tarağı ile taranması yeterli olur. Uzun tüylü olanların ise haftada 2 kez taranması iyi olacaktır. Bu işlem ile Chihuahua köpeklerinin vücutlarının ölü derilerden ve tüylerden arınması sağlanır.

Chihuahua köpek ırkının temizliği için düzenli aralıklarla banyo yaptırılması da önemlidir. Göz ve kulak gibi organlara su kaçmamasına dikkat edilerek bu işlem tamamlanmalıdır. Bu işlem sırasında köpeklerin kullanımına uygun ürünler kullanılmalıdır. Banyo sonrasında Chihuahua köpeklerinin tüyleri güzelce kurutulmalıdır. Bu sayede ısı hassasiyetleri nedeniyle üşümeleri önlenebilir.

Chihuahua Köpek Irkı Bakımı: Pati Bakımı

Chihuahua köpek ırkının tırnaklarının her ay düzenli olarak tırnak makası ile kesilmesi gerekir. Tırnakların uzama durumuna göre bu işlemin ayda bir kez olması yeterli olur. Bunun yanı sıra pati bakımı yapılırken pati boşluklarının ve o bölgedeki tüylerin arasının kontrol edilmesi önemlidir. Uzun tüylü olan Chihuahua köpeklerinin arka bacaklarındaki tüyleri daha uzundur. Bu durum tüylerinin bazı şeylere dolaşmasına neden olabilir.

Chihuahua Köpek Irkı Bakımı: Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve diş bakımı, meydana gelebilecek herhangi bir çürüğü önleme açısından dikkate alınmalıdır. Bu sebeple Chihuahua köpek ırkının dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır. Haftada en azından 2 kere Chihuahua köpeklerinin dişlerinin fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Herhangi bir sorun fark edildiği taktirde derhal veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. İşlem sırasında köpek diş macunu ve fırçası tercih edilmelidir. Bu sayede güvenli bir bakım deneyimi söz konusu olabilecek.

Chihuahua Köpek Irkı Bakımı: Göz ve Kulak Bakımı

Gözler ve kulaklar yapıları gereği belli bir hassasiyete sahiptir. Bu hassasiyet nedeniyle enfeksiyon gibi durumların meydana gelme riski vardır. Bu riski en aza düşürmek adına Chihuahua köpeklerinin gözlerinin ve kulaklarının her gün kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Temizlik için Chihuahua köpek ırkının cildi için uygun nemli bir bez kullanılmalıdır. Köpek göz ve kulak bakım ürünleri ile işlem tamamlanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Özellikleri Nelerdir?

Chihuahua Köpek Irkı Egzersiz İhtiyacı

Chihuahua köpek ırkının minik vücudunun içinde oldukça fazla enerji vardır. Oyun oynamayı ve oradan oraya koşturmayı çok severler. Küçük bir vücutları olduğu için ufak bir alan bile egzersizleri için yeterli olur. Yine de açık havada egzersiz yaptırmak da ihmal edilmemelidir.

Chihuahua köpekleri için günlük 30 dakikalık egzersizler yeterlidir. Bu süre, yürüyüşler veya oyunlar ile tamamlanabilir. Burada Chihuahua köpeklerinin yorgun olduklarını anlamayacakları göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Yoruldukları fark edilince egzersiz durdurulmalıdır. Yaşam alanında bolca köpek oyuncağı yer almalıdır.

Chihuahua Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Chihuahua köpekleri kimi zaman tembel olan, çeşitli hastalıklara ve kilo almaya yatkın bir vücuda sahip bir köpek ırkıdır. Bu nedenle beslenmeleri dikkatle planlanmalıdır. Beslenmeleri için fiziksel özelliklerine göre kaliteli bir köpek maması tercih edilmelidir. Ev yemekleri ise tüketebilecekleri gıdalar kontrol edilerek verilmelidir. Temel beslenmesi köpek maması olmalıdır. Hem yaş hem de kuru mamalar ile beslenmelidir. Su ihtiyaçlarının karşılanması da ihmal edilmemelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.