Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Abone Ol 
Köpek Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek sağlığı için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu nedenle yeni bir köpek sahibi olacak kişiler ve halihazırda köpek sahibi olanlar, köpek bakımında ve beslenmesinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmeliler. Böylece köpekler çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olabilirler.

Köpeklerin insanların en sadık dostlarından biri olduğu pek çok kişi tarafından kabul edilen bir gerçektir. Sahibinden sevgi ve ilgi alan tüm köpeklerin sahipleri ile aralarında büyük bir bağ vardır. Köpekler, sahiplerine çok bağlı olurlar. Ayrıca köpek sahipleri de köpeklerine karşı büyük bir sevgi beslerler. İlgili köpek sahiplerinin, köpeklerinin sağlığı ile ilgili dikkat etmeleri gereken bazı şeyler bulunur. Bu detaylara dikkat edilmesi ile köpeklerin daha sağlıklı ve konforlu bir hayat sürmesi mümkün olur.

Köpek Sağlığı ve Yaşam Ortamı

Köpek Sağlığı

Köpeklerin yaşam ortamında tehlikeli maddeler bulunmaması onların sağlığını korumak için önemlidir. Yaşam ortamında elektrik kabloları gibi nesnelerin bulunmaması gerekir. Ayrıca dışkı gibi temiz olmayan ve parazit gibi zararlı organizmalar içeren maddelerin temizliğine dikkat edilmelidir. Bu gibi detaylara dikkat edilerek köpeklerin sağlığının ortamdaki zararlı maddelerden korunması sağlanabilir. Öte yandan köpeğin yaşam alanı rutin olarak temizlenmelidir.

Köpeklerin Mama ve Su Kapları

Köpekler için mama ve su kabı tercih edilirken malzemesine dikkat edilmelidir. Her malzeme tipini köpeklerin kullanması uygun değildir. Bu nedenle köpekler için mama ve su kabı satın alınırken malzemesinin paslanmaz çelik veya seramik olmasına dikkat edilmelidir. Bu malzemeleri kullanmak köpeklerin sağlığını korumak açısından daha faydalıdır. Bununla beraber köpeklerin mama ve su kaplarının temizliği de ihmal edilmemelidir. Her gün köpeklerin kaplarını temizlemek gerekir. Temizlenmeyen kaplarda çeşitli organizmaların üremesi nedeniyle köpeklerin sağlıklarının zarar görmesi mümkündür. Ufak bir temizlik ile bunun önüne geçilebilir.

Köpek Sağlığı ve Beslenmesi

Köpekleri beslerken köpeklerin çeşitli özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Köpeklerin ırkına, cinsiyetine, aktivitesine, boyuna ve kilosuna göre bir köpek maması seçilmelidir. Çeşitli fiziksel özelliklere göre köpeklerin besin ihtiyaçları ve beslenme şekilleri değişiklik gösterir. Bu özelliklere dikkat edilerek köpekler için en uygun kuru ve yaş mama satın alınmalıdır. Uygun mama seçimi ile köpeklerin vücutlarının ihtiyaçları karşılanırken daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri söz konusu hale gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Boxer Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bazı köpek sahipleri, köpeklerini beslemek için ev yemeklerini kullanmayı tercih eder. Köpeklere ev yemeği verilirken yemeklerin içeriği konusunda dikkatli olunmalıdır. Ev yemeklerinde kullanılan her besin, köpeklerin tüketmesi için uygun değildir. Bu uygun olmayan besinleri tüketmek de köpeklerin sağlığına zarar verir.

Köpek Sağlığı ve Köpeklerin Egzersiz İhtiyacı

Köpek Sağlığı

Köpekler çok enerjik ve aktif canlılardır. Her köpeğin belirli bir düzeyde egzersiz ihtiyacı vardır. Köpeklerin egzersiz ihtiyacının karşılanması onların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını korumak için çok önemlidir. Köpeklerin ırkına göre egzersiz ihtiyaçları değişiklik göstermektedir. Ancak her köpeğin bir günde yaklaşık 1 saat egzersiz yapması gerekir. Bu egzersizler ile köpekler, aynı zamanda sahipleri ile kaliteli bir şekilde vakit geçirebilirler.

Egzersiz ihtiyaçları karşılanmayan köpeklerin huysuz ve huzursuz davranışlar gösterdikleri gözlenir. Bunun yanı sıra kas kütlelerini korumak için yeterli egzersiz yapmayan köpeklerin vücutlarında çeşitli sağlık sorunları da ortaya çıkabilir.

Köpek Sağlığı ve Banyo

Köpeklerin temizliği konusunda tüm sorumluluk köpek sahiplerine düşer. Köpekler kendilerini temizleyemedikleri için bu konudaki tüm sorumluluk köpek sahiplerinde olur. Çok sık olmamakla beraber belli aralıklarla köpeklerin vücutları yıkanmalıdır.

Bazı zamanlarda ise nemli bir bezle vücutları temizlenmelidir. Köpekleri yıkarken köpekler için özel olarak üretilmiş olan banyo ve bakım malzemeleri kullanılmalıdır. Yıkama işlemi sırasında köpeklerin vücudu için uygun sıcaklıkta su kullanılmalıdır. Ayrıca vücutları da güzelce kurutulmalıdır. Sık yıkamanın köpeklerin deri ve tüy sağlığına zarar verdiği de unutulmamalıdır.

Köpeklerin Tüylerinin Taranması

Köpeklerin tüy uzunlukları ırklarına göre değişiklik gösterir. Ancak tüm köpeklerin yine de tüy bakımına ihtiyacı olur. Hayvanın tüylerinin taranması ile tüylerin dolaşması önlenir. Ayrıca taranmış tüylerin daha sağlıklı ve parlak bir görünümü olur. Köpeklerin tüyleri taranırken vücutlarının çeşitli bölgeleri de kontrol edilerek herhangi bir sorunun önceden fark edilmesi mümkün olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cesky Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Köpek Sağlığı ve Köpeklerin Kısırlaştırılması

Yapılan araştırmalara göre kısırlaştırma operasyonunun köpeklerin sağlığı üzerinde önemli bir faydası vardır. Kısırlaştırılmış köpeklerde bazı kanser hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların görülme riski daha azalır. Ayrıca kısırlaştırılmış köpeklerin davranışları da daha uysal olur.

Köpeklerin Ağız, Diş, Kulak, Göz ve Pati Temizliği

Köpeklerin dişlerini haftada 2-3 kere fırçalamak ağız ve diş sağlıklarını korumak açısından önemlidir. Kulak ve göz çevrelerini de mümkünse her gün nemli bir bez ile temizleyerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak lazımdır. Köpeklerin egzersiz sonrasında patilerinde yaralanma olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Tırnakları ise ayda bir defa çok derin olmayacak şekilde kesilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.