Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Diş Değişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abone Ol 
Köpeklerde Diş Değişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde diş değişimi nasıldır? Eğer yavru bir köpek sahiplenmek istiyorsanız diş bakımı konusunda bilmeniz gerekenler vardır. Köpeklerin ilk doğduğu zaman dişlerinin olmadığını köpeği olan herkes bilir. Minik dostunuz iki haftalık olduğunda süt dişleri çıkmaya başlar. Daha sonrasında süt dişleri dökülür ve yerinde kalıcı dişleri çıkar. Bu konuda insanlarla bir hayli benzerlik gösterirler.

Minik dostumuzun 2. haftaya girerken çıkmaya başlayan süt dişleri, yaklaşık olarak 10. haftada tamamlanır. Toplam 28 adet dişi olan köpeklerin önce kesici dişleri, sonrasında köpek dişleri en son da premolar denilen azı dişleri çıkar. Bir köpeğin diş değişimi ortalama 8 aylıkken tamamlanır.

Köpeklerin Diş Değişimi Döneminde Üstümüze Düşenler Nelerdir?

Köpekler diş değişimi döneminde oldukça agresif olabilirler. Onu sevmeye çalıştığınızda ya da oyun oynarken elinizi ısırabilirler. Diş değişim döneminde sevimli dostlarımızın dişleri oldukça fazla kaşınır. Bu nedenle de evdeki eşyalar, sandalye ve mobilya kenarlarını, terlik ve ayakkabıları, yatak bazalarını hatta duvar köşelerini bile kemirebilirler. Bu bizim için oldukça tatsız bir olaydır. Ancak, köpekler de diş kaşıntıları için kemirmekten başka bir çare bulamaz.

Minik dostlarımızın diş değişim dönemi bebeklerinkinden farksızdır. Bu nedenle köpeğimize bu dönemde hassas davranmalıyız. Eşyaları kemirip, onlara zarar verdi diye kızmak yerine kemireceği köpek oyuncakları almamız çok daha doğru olacaktır. Oyuncak seçiminde de dikkat etmeliyiz. Köpeklere uygun, yenilebilir kemirme oyuncaklarını tercih etmeniz sevimli dostunuzun sağlığı için çok önemlidir.

Köpeklerde diş değişimi konusunda şunlar da önemli: Yavru köpeklerde diş değişimi sırasında saldırganlaşmanın yanı sıra iştah kesilmesi, mutsuzluk, halsizlik görülebilir. Bu belirtiler son derece normaldir. Ancak belirtiler azalmıyorsa hatta günden güne artıyorsa, minik dostunuz depresyona girmiş olabilir. Zaman kaybetmeden uzman bir veteriner hekime danışmanız gerekebilir.

Aslına bakarsanız, köpeklerde diş değişimi döneminde köpek sahiplerinin, dostlarının ruh durumunu gözlemlemek ve ona kemirmesi için doğru oyuncaklar alması dışında yapabilecekleri bir şey yoktur. Ancak diş değişimi dönemi bittiğinde yani kalıcı dişler çıktığında üstlerine düşen sorumluluk oldukça fazladır. Çünkü köpeklerin dişleri de bizim dişlerimiz gibi bakım ister. Minik dostunuzun dişlerini düzenli olarak fırçalamalı, ağız sağlığına üzen göstermeli, hatta yediği mamaları bile iyi seçmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Bobtail Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeğinizin Ağız ve Diş Bakımı İçin Neler Yapabilirsiniz?

Köpeklerde diş değişimi hususu ağız ve diş bakımı konusuyla yakından ilgili. Köpeklerin dişleri, insanlara göre oldukça sağlam ve çürümeye karşı dayanıklıdır. Ancak her ne kadar dayanıklı olsalar da çürük, plak ve diş eti iltihabı sorunları yaşayabilirler. Hatta bu sorunlar tıpkı bizde olduğu gibi, hayati tehlike taşıyan böbrek hastalıkları, enfeksiyon gibi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizin ağız ve diş sağlığını aksatmamalısınız.

Köpeklerin Dişleri Nasıl Fırçalanır?

Köpeklerde diş değişimi söz konusu ise diş fırçalama hususundan da bahsetmek gerek. Köpekler diş fırçasıyla tanıştıklarında ondan pek hoşlanmayabilir. Hatta diş fırçasını gördüklerinde, ağzını açmama, ısırma, kaçma gibi davranışlarda bulunabilirler. Ancak diş fırçalama rutinini eğlenceli hale getirmek tamamen sizin elinizdedir. Öncelikle köpeğinizin yorgun olduğu bir zamanı gözlemleyin. Bunun için egzersiz sonrası bir zaman çok uygun olacaktır.

Diş fırçalama işleminin süresini önce birkaç dakika olarak tutmalısınız. Minik dostunuz alıştıkça bu süreyi arttırabilirsiniz. Köpeklere ödül mamasıyla yaptıramayacağınız şey yoktur. Diş fırçalama zamanı geldiğinde sevimli dostunuza köpek ödül maması verirseniz işiniz çok daha kolay olacaktır. Böylelikle başlangıçta diş fırçalama rutininden kaçan patili dostunuz bu zamanı iple çekmeye başlayacaktır.

Köpeğim İçin Hangi Diş Fırçasını Seçmeliyim?

Köpeğiniz için online pet shop sayfamızda kolaylıkla bulabileceğiniz, hem diş etini hem de dişleri fırçalayan çift başlıklı köpek diş fırçalarını tercih etmelisiniz. Bu fırçalar 45 dereceli fırçalar olup, köpeğinizin diş ve ağız sağlığı için oldukça faydalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.