Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşan Kaç Ayda Doğurur, Kaç Yavru Yapar?

04.03.2021
59.058
Abone Ol 
Tavşan Kaç Ayda Doğurur, Kaç Yavru Yapar?

tavşan kaç ayda doğurur? Nasıl doğurur? Kaç yavru yapar? Hamile olduğu nasıl anlaşılır? Tavşanlarda gebelik ve yavru tavşanların yuvadan çıkış süreleri üzerine merak edilenleri araştırdık.

Gebe Tavşanlar Üzerine Merak Edilenler

Hamile tavşanların kaç ayda, kaç yavru doğurduğu, tavşanlar hakkında merak uyandıran konulardan biridir. Bu merak aslında sevimli dostlarımızla bir yaşam paylaşan herkesin, evlerinde küçük yavruları ne zaman görebilecekleri konusundaki heyecanlarından da kaynaklanmaktadır.

Tavşanın tek seferde doğurduğu yavru sayısı ve tavşanın gebelik süresi hakkında ihtiyacınız olabilecek bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Tavşanın Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tavşan bakımını üstlenen kişiyi heyecanlandırdığı kadar merak uyandıran konulardan biri de tavşanın hamile olup olmadığını anlama telaşıdır.

Bu tatlı telaş ufak belirtiler veya şüpheler ile yerini, tavşanımın hamile olduğunu nasıl anlarım? sorusuna bırakır. Tavşanın hamile olduğunu anlamanın bazı yolları vardır ki aslında tavşanlarda hamilelik belirtileri ileri aşamalarda hayvanın gebeliğini netleştirmekledir.

Üreme döneminde dişi tavşanlarda iştahsızlık, huysuzluk ve çenelerini suluk veya başka yerlere sürtmek gibi davranış farklılıkları görülür. Bu süreçlere şahit olmanızla birlikte sonraki süreçte bazı belirtilerin görülmesi, gebeliğe işaret edebilir.

Huysuzlaşan ve iştahsız olan dişi tavşanın, üreme döneminden sonra daha sakin olduğu görülür. Bu dönemden sonra dişi tavşan yuva hazırlama telaşındaysa, bu da hamileliğin önemli bir belirtisi olabilir. Çünkü dişi tavşanlar doğurma zamanları yaklaştığında, özellikle karın ve göğüs bölgesindeki tüylerini yolmaya başlarlar. Bunun amacı, tüyleri ile yavrularına yuva ortamı hazırlamaktır.

Gebeliğin ilerleyen zamanlarında göğüs uçlarındaki belirgin şişkinlik de, tavşanların hamilelik belirtileri arasında yer alır. Yatış şekilleri de tavşanın hamile olup olmadığı hakkında ipucu verebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan Neden Ölür?

Gebe tavşanların karınları genişlediği için, yatarken karınlarını daha açık şekilde ortaya çıkararak ve gerilerek yatarlar. Yürürken de yine yere daha yakın, adeta hafif sürünür şekilde yürümeyi tercih ederler.

Tuvalet yapma alışkanlıklarında ve idrarlarında örneğin; renk ve yapış sıklıklarında belirgin derecede değişiklik varsa ve diğer gebelik belirtileri de görülüyorsa büyük olasılıkla sevimli dostunuz hamiledir ve ailenize yeni küçük dostlar katılacak demektir.

Bir diğer hamilelik belirtisi de tavşanınızın daha yavaş hareket etmesidir.  Tavşanın hamile olduğu nasıl anlaşılır? Sorusuna verilebilecek genel ve belirgin cevaplar yukarıdaki şekilde sıralanabilir. Özellikle üreme zamanlarından sonra bu hareketlerin ve davranışların görülmesi gebeliği işaret eder.

Tavşan Kaç Ayda Doğurur? Nasıl Doğurur_

Tavşan bakımını merak edenlerin araştırma yaptıkları ve bilgi sahibi olmak istedikleri diğer konular ise, tavşan kaç ayda doğurur? Nasıl doğurur? gibi sorularının cevaplarıdır.

Tavşanlar hamile kaldıktan sonra, yaklaşık olarak 28-33 gün arasında doğum yaparlar. Yılda ortalama 7 kez doğum yapan tavşanlar, yavrularına 6 hafta kadar süt verdikten sonra sütten keserler.

Tavşan Kaç Yavru Yapar? Yavrusu Kaç Günde Yuvadan Çıkar?

tavşan kaç ayda doğurur

Çiçeği Yiyen Beyaz Bir Tavşan

Tavşanların her doğumda dünyaya getirdikleri yavru sayısı, 1-18 arası gibi oldukça geniş bir aralığa sahiptir. Ortalama verecek olursak, genellikle bir batında 8-10 arası doğum yapmaktadırlar. Tavşanlar yavrularını 6 hafta besleyip sütten kestiklerinde, 6-7 haftanın sonunda yavrular yavaş yavaş yuvadan çıkmaya başlayabilirler. Özet olarak, yavru tavşanların yuvadan çıkış süreleri ortalama olarak alındığında 6,5 haftayı, bazen de 9 haftayı bulabilmektedir.

Kemirgenler ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.