Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?

24.09.2021
2.389
Abone Ol 
Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?

Hamster sahiplenmeyi planlıyorsanız; hamster kafesi önemlidir. Peki, hamster kafesi nasıl olmalı? Hamsterınıza kafes seçerken nelere dikkat etmeniz gerek?

Hamster Kafesi Nasıl Seçilmelidir?

Hamster kafesi nasıl olmalı? Hamsterlar da evde bakılmaya çok uygun olan, uysal hayvanlardır. En az kedi, köpekler gibi hamsterları da bir hevesle evdeki çocuklar istiyor diye alıp sonrasında sıkılıp sokağa bırakan insanlar vardır. Hamsterlar, fare soyundan geliyor olabilir ama sokaktaki fareler gibi değillerdir. Hamsterlar, narin uysal hayvanlardır. Sokakta yaşamaya uygun değillerdir. Hamsterınızı sokağa bırakmak onu ölüme terk etmekle aynı şeydir. Evde hamster bakmaya karar verdiyseniz, onun rahat yaşaması için en uygun şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlar:

Öncelikle, bir hamsterın yaşaması için en iyi ortam kafestir.  Bazen hamsterlar için akvaryum da tercih edilir. Ancak minik arkadaşlarımızın kafeste yaşaması çok daha sağlıklıdır. Çünkü, akvaryumların her ne kadar üst kısmı açık olsa da dört tarafı cam ile kaplı olduğu için kafeste olduğu gibi rahat bir hava akımı olmaz. Bu nedenle de hamsterınız fanusun içinde bunalır.

Hamsterlar kesinlikle kafeste yaşamalıdır. Ancak seçilecek kafesin hangi malzemeden oluştuğu çok önemlidir. Örneğin, bu kafes asla ahşap olmamalı. Çünkü, hamsterlar kemirgen hayvanlardır. Ahşap bir kafesi zaman içinde güçlü dişleri ile delebilirler. Sonrasında yaramaz dostunuzu evin her köşesinde aramak zorunda kalabilirsiniz.

Hamsterınızın yaşayacağı kafesi büyük tercih etmelisiniz. Özellikle aynı kafesin içinde birden fazla hamster besleyecekseniz kafesi çok daha büyük tercih etmelisiniz. İki hamster için ölçü olarak 40×60 cm, yükseklik olarak ise 30 cm bir kafes tercih edilmesi önerilmektedir.

Temizlik açısından kolaylık sağlaması için kafesin tabanını plastik tercih etmelisiniz. Ancak bu tabana talaş ve minik dostunuzun rahat yatabilmesi için yumuşak bir malzeme koymalısınız. Bu hem hamsterınızın rahat yatmasını, hem çişini emmesini hem de zaman zaman talaşı kazarak spor yapmasını sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Kaşınma Nedenleri

Hamsterlar için yemek ve su kapları çok önemlidir. Hamsterların ağız ve dil yapısı nedeniyle su kaplarını, içinde bilye olanlardan tercih etmelisiniz. Böylelikle minik dostunuz, suyunu çok daha rahat içecektir.

Tüm hayvanlar gibi hamsterların da oyun oynama ihtiyaçları vardır. Bunun için hamster kafeslerinin içine oyuncağın yanı sıra koşu çemberi de koyulmalıdır. Böylelikle hamsterınız hem oyun hem de egzersiz ihtiyacını karşılayacaktır. Eğlenceli hamster oyuncaklarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Daha önce de dediğimiz gibi hamsterlar kemirgen hayvanlardır ve dişleri çok çabuk uzar. Doğada yaşayan fareler, dişlerini bir yerleri kemirerek törpülerken hamsterların böyle bir şansı yoktur. Çünkü sevimli dostlarımızın evdeki eşyalara zarar vermesi en son isteyeceğimiz şey olur.  Bu durumu engellemek için de hamster kafesinin içine kemirme taşı koyulabilir. Böylelikle hamsterınız hem çevredeki eşyalara zarar vermez hem de dişlerini törpüleme ihtiyacını giderir.

Hamster Türüne Göre Kafes Seçimi Nasıl Olmalı?

Hamster kafesi nasıl olmalı? Hamster kafes seçiminde ölçüler dışında da dikkat etmeniz gereken bazı özellikler vardır. Örneğin, hamsterınızın türü Suriye hamsterı ise diğer kafeslere göre çok daha büyük bir kafes tercih etmeniz gerekmektedir. Suriye hamsterları kafes ne kadar büyük olursa olsun yanında bir hamster ile yaşamaya elverişli hayvanlar değildir. Eğer Suriye hamsterlarınızı aynı kafese koyuyorsanız, kavga etmeleri hatta birbirlerini öldürmeleri kaçınılmaz son olacaktır.

Eğer ki cüce hamsterınız varsa, kafesi muhakkak sık tel örgülü seçmelisiniz. Çünkü cüce hamsterlar çok rahat bir şekilde tellerin arasından geçebilir. Minik dostunuzun kaybolmasını veya evde başına bir şey gelmesin, istemiyorsanız tellerin aralığına çok dikkat etmelisiniz.

Hamster Kafesinde Olması Gerekenler Nelerdir?

Hamster kafesi nasıl olmalı açıkladıktan sonra kafesin içinde bulunması gerekenlerden söz edelim. Hamster kafesinin dış malzemesi kadar içinde neler olacağı da önemlidir. Siz nasıl ki evinizde odanızda, sevdiğiniz ve ihtiyacınız olan eşyaları bulunduruyorsanız aynı hassasiyeti sevimli dostunuz için de göstermelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  12 Maddede Evcil Tavşan Türleri

Öncelikle, hamster kafesinin taban kısmında yani zeminde muhakkak hamster talaşı kullanılmalıdır. Hamster talaşı için, sırf daha ucuz diye atölyelerde yapılan talaşları kullanmamalısınız. Çünkü, bu ucuz talaşların tozu sevimli dostunuzun ciğerlerine dolar ve sağlığını kötü yönde etkiler.  Hamsterınızın sağlığına uygun olan talaşlar ise, hem kafesin içindeki yemlerin ve dışkıların oluşturduğu pis kokuları engeller hem de nemi hapseder. Ayrıca hamsterlar, bu talaşları kazarak egzersiz ihtiyaçlarını da giderirler.

Minik dostunuzun kafesinde yeteri kadar alan varsa, mama ve su kaplarının yanına kemirgen otları gibi besinleri koymak için bir kap daha koyabilirsiniz. Yonca otu hamsterınızın çok seveceği bir gıda olacaktır.

Kemirme taşlarının hamsterlar için ne kadar önemli olduğundan ve bir hamster kafesinin içinde mutlaka bulunması gerektiğinden bahsetmiştik.  Kemirme taşları, minik dostunuzun dişlerini törpüleme görevinin yanı sıra kalsiyum ve mineraller açısından çok faydalı taşlardır.

Hamster Evi Nedir?

Hamster kafesi nasıl olmalı diyenler için hamster evinden de söz edelim. Kendilerini doğaları gereği güvende hissetmek isteyen hamsterların kafeslerinin içine muhakkak bir hamster evi yerleştirmelisiniz. Bu ev en az 3 tarafı çevrili ve çatısı olan bir ev olmalıdır. Kafesinin içinde evi olması minik dostunuzu son derece güvende hissettirecektir.

Hamster evlerini hazır olarak almanız mümkündür. Ancak minik kemirgeniniz hem kendini güvende hissetsin hem de egzersiz yapsın istiyorsanız kafesin içine minik küpler koyarak, hamsterınızın kendi evini kendinin yapmasını sağlayabilirsiniz.

Hamster Kafesi Nasıl Temizlenir?

Tüm hayvanlar gibi hamsterların da hijyenik bir ortama ihtiyacı vardır. Sevimli dostunuzun kafesini haftada en bir kere detaylı olarak temizlemeniz gerekir. Gün içinde ise ufak temizliklerini yapmanız gerekmektedir. Eğer bu temizliği aksatırsanız hem hamsterınızın sağlığı kötü yönde etkilenir hem de kafesin durduğu yerde oluşan kötü kokulardan siz ve varsa evinizde yaşayan diğer bireyler rahatsız olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Tavşanları Serin Tutmanın Yolları

Hamster kafesi günlük temizlik işleminde bunları unutmayın:

  • Öncelikle kafesten kötü koku gelip gelmediğini tespit etmelisiniz.
  • Daha sonrasında, kafeste yere dökülen yiyecekleri ve hamsterınızın kemirdiği oyuncaklar varsa onları kafesten çıkarmalısınız.
  • Son olarak ise üzerine dışkı ve idrar yapılmış hamster talaşını değiştirmelisiniz.

Hamster kafesi haftalık temizlik işleminde bunları unutmayın:

  • Öncelikle hamsterınızı kafesinden çıkarıp, güvenli bir yere koymalısınız.
  • Daha sonrasında hamster talaşının tamamını çöpe atmalısınız.
  • Sonra ise, hamster kafesinin zeminini güzelce yıkamalısınız ki kalıntılardan arınsın.
  • Hamster kafesinin zeminini yıkayıp kuruttuktan sonra zemine temiz talaş koymalısınız.
  • En son olarak, sevimli dostunuzun yatağını mama ve su kaplarını ve oyuncaklarını kafes içine yerleştirdikten sonra hamsterınızı da kafesine geri koyabilirsiniz.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.