Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster Hakkında Bilgi: Hamster Özellikleri, Beslenme ve Kafes İhtiyacı

11.09.2021
2.082
Abone Ol 
Hamster Hakkında Bilgi: Hamster Özellikleri, Beslenme ve Kafes İhtiyacı

Hamster bakmak istiyorsanız, hamster hakkında bilgi arıyor olabilirsiniz. İşte, hamsterlar hakkında bilmeniz gereken detaylar!

Hamster Hakkında Bilgi: Hamster Özellikleri

Genel olarak hamsterlar hakkında şu bilgileri sunabiliriz:

  • Benzer görünseler de, tüm hamster kişilikleri aynı değildir. Bazı hamsterlar diğer hamsterlarla yaşamayı tercih ederken, diğerleri daha huzurlu ve yalnız bir hayat yaşamaktan memnundur.
  • Cüce hamsterlar, genellikle meraklı ve bakımı kolay sevimli küçük kemirgenlerdir. Çoğu cüce hamster, kafesini bir arkadaşıyla paylaşmaktan mutlu olur.
  • Çin hamsterları cüce hamsterlara benzer büyüklüktedir ancak genellikle yalnız yaşamayı tercih ederler. Çin hamsterlarının diğer hamsterlardan biraz daha uzun kuyrukları vardır ve sırtlarından aşağı doğru uzanan koyu şerit ile kolayca tanımlanabilirler.
  • Evcil hamserlar arasında Suriye hamsterı da oldukça popüler. Bu hamster cinsi yalnız yaşamayı tercih eder. Evcilleştirmeleri genellikle kolay olsa da, diğer hamsterlarla yakın yaşamak zorunda kaldıklarında genellikle kavga ederler.
  • Hamster hakkında bilgi arayanlar için şunu da söylemeliyiz: hamsterlar gececidir, yani siz akşam yemeğine otururken onlar yeni uyanır ve kahvaltının tadını çıkarırlar.
  • Gözetimli egzersiz için günde bir kez kafesinden çıkmalarına izin vermek çok önemlidir.
  • Hamsterınızın su içmek için bir su şişesine ve temizlemesi kolay bir mama kabına ihtiyacı olacaktır. Evcil hayvanınıza her gün yiyecek ve taze temiz su sağlamanız gerekiyor. Su için kemirgen suluğu tercih etmelisiniz.
  • Hamsterler oynamayı ve meşgul olmayı severler, bu nedenle evcil hayvanınıza yeteri kadar oyuncak sunmayı ihmal etmeyin.
  • Dişlerini sağlıklı tutmak için bir çiğneme oyuncağı çok önemlidir. Kemirme taşları da ideal bir seçim olacaktır.

Hamster Hakkında Bilgi: Hamster Ne Yer?

Hamster hakkında bilgi söz konusu ise hamster yemleri ve otlarından mutlaka bahsetmemiz gerek. Hamsterlar, bakımı çok kolay olan sevimli canlılardır. Yaklaşık olarak 3-4 haftadan sonra annelerinin sütünü emmeyi bırakırlar ve çeşitli besinlerle beslenmeye başlarlar. Hamsterların günlük besin ihtiyaçlarını karşılayacak doğru besini almak en önemli şeylerden biridir. Bundan dolayı en doğru yemi almak gerekir. Besleyici ve sağlıklı hamster yemi için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Topu Kullanımı Nasıl Olmalı?

Hamster yemi, hamsterların günlük besin ihtiyacını karşılayacak içeriğe sahip olmalıdır. Yem kolay bir şekilde sindirilmeli ve özel besin malzemeleriyle hazırlanmış olmalıdır. Doğal içeriğe sahip olan yemler sayesinde hamsterlar daha canlı ve sağlıklı olacaktır.

Hamsterlar kemirgen canlılar olduğu için yemlerin içeriğinde arpa, buğday ve yulaf tanesi gibi tahıl grupları; soya kabuğu, havuç, mısır, kırmızı sorgum, bezelye gibi sebze grubu ve yonca ve fıstık gibi besinlerin yer aldığından emin olunmalıdır. Bu tür besinleri içeren yemlerin sayesinde hamsterların tüyleri daha canlı ve parlak olacağı gibi gereken vitamin ve diğer besin takviyeleriyle de tüylerinin dökülmesi önlenecektir.

Hamsterların sağlıklı ve uzun yaşam sürmesi için yemin içeriği mutlaka incelenmelidir. Kemirgen otları vitaminler ve mineraller açısından zengin olmalı. Yemin içeriğinde A vitamini, D vitamini, E vitamini, C vitamini, B1, B6, B12 ve manganez ve çinko gibi mineral ihtiyacını karşılayacak besinler bulunmalıdır. Hamsterların dengeli bir şekilde beslenebilmeleri için yemin içeriğinde vitamin, mineral ve proteinin bulunması çok önemlidir.

hamster hakkında bilgi

Hamster yeminde koruyucu madde, renklendirici madde, tatlandırıcı madde ve ilave şekerin bulunmadığından emin olunmalıdır. Hamsterı müsli tarzı yiyecek karışımlarıyla beslemek sağlığını riske atmak demektir. Şeker oranı yüksek olan yemler ise hamsterlarda diş ağrısına ve çürüklüğüne sebep olur. Ayrıca zamanla kilo almaya başlar ve obezite meydana gelir. Bundan dolayı yemlerin içeriği dikkatle incelenmeli ve katkı maddesi bulunmayan, doğal içeriğe sahip olan yemlerden alınmalıdır.

Son olarak piyasada birçok çeşitte ve içerikte üretilen hamster yemleri vardır. Çünkü hamster türlerinin her birinin damak zevki farklıdır ve farklı yemleri yemeyi tercih ederler. Bundan dolayı bir hamster, yemi yemediği zaman başka yem alarak onu denemelisiniz. Deneme yoluyla hamstera en uygun yemi alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda İshal Tedavisi Nasıldır?

Hamster Hakkında Bilgi: Hamster Kafes İhtiyacı

Hamster hakkında bilgi arıyorsanız, bu sevimli evcil hayvanların kafes gereksinim detaylarını da bilmelisiniz. Hamsterların minik olmalarından dolayı evde rahatça gezip dolaşmaları tehlikelidir. Çünkü ev içerisinde kaybolma ve kazaya uğrama ihtimalleri vardır. Bundan dolayı onlara geniş bir yaşam alanı sunmak gerekir. Hamster kafesleri, içerisine konulan aksesuarlarla beraber hamsterları doğal yaşamlarındaymış gibi hissettir. Bundan dolayı ideal bir kafes almak gerekir.

Hamster kafesi alırken, ürünün kaliteli materyalden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde sevimli hamster alüminyum ya da ahşaptan yapılan kafesleri kemirebilir. Plastikten yapılan hamster kafeslerinin en iyi özelliği hijyeninin kolay bir şekilde sağlanabilmesidir. Ancak bu tür kafeslerde sevimli dostlarımızın enerjilerini atacağı teller olmadığından, kafesin içinde yeterli oyun alanı oluşturulamaz.

Kafesin büyüklüğü ve üretildiği malzemenin kalitesi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Hamsterlar hem kemirgen hem de çok hareketli canlılardır. Bundan dolayı hamsterların saklanabileceği, günlük egzersizlerini gerçekleştirebileceği ve uyuyabilecekleri bir kafesin oluşturulması gerekir.

Eğer birden fazla hamster beslenecekse, kafesin içerisinde çiftleşmeleri içinde gizli bir alanın olması gerekir. Bunun yanı sıra kafesin kapıları sağlam ve dayanıklı olmalıdır. Çünkü hamsterlar kapıyı kemirerek kafesin içerisinden kaçabilirler. Bu gibi durumların önüne geçmek için kafesin kalitesine mutlaka dikkat edilmelidir.

Hamster kafesinin en ölçümü en az 60 cm, uzunluğu ise en az 45 cm olmalıdır. Bu ölçülerin altında bir kafes tercihinde bulunulmamalıdır. Bunun yanı sıra yüksekliği en az 40 cm kadar olmalıdır. Bu ölçülerden daha küçük bir kafes tercihinde bulunulduğu zaman hamster strese girerek, hastalanabilir. Yavru bir hamster bile olsa yetişkin kafesi almakta fayda vardır. Çünkü hamsterlar çok çabuk büyürler ve böylece yeni bir kafes alınmak zorunda kalınır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hollanda Lop Tavşanı Bakımı, Cinsiyet Ayrımı ve Özellikleri

Hamster kafesi ilk bakışta büyük gibi görünebilir ancak kafesin içerisine alınacak hamster aksesuar ve oyuncakları dahil edildiği zaman hamsterın rahat hareket edeceği alanın kalması gerekir. Bundan dolayı ne kadar büyük boy kafes tercih edilirse o kadar faydalı olur.

Kafes alırken dikkat edilmesi gereken bir unsurda kafesin iyi havalanabilir olmasıdır. Bu detay cam kafesler için dikkate alınması gereken bir konudur.

Yetersiz şekilde havalanan hamster kafesi, yaz sıcaklıklarının artmasıyla hamsterın uyku halini almasına ve nefes almasının güçleşmesine sebep olur. Bu gibi olumsuz durumların önüne geçmek için kafesin havalanabilir olmasına, hijyeninin kolay sağlanmasına ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Hamster aksesuarları ile kafes içi daha yaşanılır hale getirilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.