Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster Neden Ölür? Hamster Ölüm Sebepleri

30.11.2021
5.569
Abone Ol 
Hamster Neden Ölür? Hamster Ölüm Sebepleri

Hamster neden ölür? Bu minik canlılar bazı sebeplerden ötürü ani bir şekilde ölebilir. Bu canlıların da diğer canlılar gibi birden fazla ölüm nedeni olabilmektedir. Şimdi bunlara göz atalım.

Hamster Neden Ölür? Hamsterın Ölüm Nedenleri

Hamsterlar minik ve sevimli görünüşleri sayesinde birçok insanın sempatisini kazanmış olan hayvanlardır. Küçük çocuklar evcil hayvan edinmek istediklerinde ebeveynlerinin ona ilk alacağı minik evcil dostlar listesinde ilk sıralardadır desek yanlış olmayacaktır. Bu hayvanlara bakmak, beslemek birçok evcil hayvana göre daha kolay olduğundan ve boyut olarak da minik olduğundan evde bakmak için tercih edilen bir canlıdır.

Hamsterlar kemirgen ailesine ait olan bir canlı çeşididir. Halk arasında fare, tavşan gibi hayvanların karışımı olduğu düşünülse de bunun aksine hamsterlar kendilerine özgü bir cinstir. Bazı sebepler, hamsterın ölmesine yol açabilir. Hamster neden ölür sorusunu aşağıdaki şekilde cevaplayabiliriz:

Hamsterda Strese Bağlı Ölüm

Stres her canlıda olduğu gibi hamsterlar için de tehlikelidir. Onların uzun vadede strese girmesi bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına ve bu sebeple de hasta olmalarına sebep olmaktadır. Stres hamsterların zaten bulunan hastalıklarını daha da tetikleyebilir.

Örneğin bir hamster kalp hastası ise strese girmesi bu hastalığının tetiklenmesine ve canlının ölmesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple bu minik sevimli canlıların stresten uzak bir hayat sürmelerini sağlamak ve yaşam alanlarını ona göre düzenlemek çok önemlidir. Kaliteli hamster kafesi için TIKLAYINIZ!

Hamsterda Kalp Hastalığı Nedeniyle Ölüm

Hamster neden ölür? Hamsterlarda görülen kalp yetmezliği kalp kaslarının yeteri kadar çalışmaması sonucu oluşmaktadır. Bu hastalık hamsterlarda genelde yaşlılığa bağlı olsa da genetik faktörler de kalp hastalığına sebep olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?

Bir hamsterın kalp hastası olduğunu nefes alırken yaşadığı zorluktan, anlamsız ve düzensiz davranışlarından, derisinde oluşan mavilikten ve bu gibi belirtilerden anlamak mümkündür. Kalp yetmezliği bu minik canlıların aniden ölmesine sebep olabilir ve kalp hastası bir hamster kalp problemi olmayan hamstera göre çok daha kısa bir süre yaşayabilmektedir. Hamsterın kalp ve genel sağlığı için beslenmesi çok önemlidir. Onun sağlığını korumak adına besleyici hamster yemi sağlamalısınız.

Hamsterda Yaşlılığa Bağlı Ölüm

Her canlınınki gibi hamsterların da belli bir yaşam süreleri mevcuttur. Hamsterlar çok da uzun bir ömre sahip değillerdir. Onların yaşam süreleri genellikle 12 ay ile 18 ay arasındadır. Bir hamster en iyi koşullarda en fazla 3 sene yaşayabilmektedir.

Yaşlılık bir hastalık olmasa da bir ölüm sebebidir. Bunun beraberinde fazla soğuğa maruz kalan hamsterların kış uykusuna yatması ya da ölü taklidi yapması muhtemel olduğundan, böyle durumlarla ani ölümleri birbirine karıştırmamak gerekir.

Hamsterda Islak Kuyruk Sebebiyle Ölüm

Hamster neden ölür? Birçok hamster özellikle de genç dönemlerinde sıkça ishal olabilirler. Islak kuyruk aslında hamsterların ishal olmasını tanımlayan bir terimdir. Hamsterlar kolay bir şekilde ishal olabilir ve bu durum yine ölümle sonuçlanabilir. Bu duruma aşırı kalabalıktan dolayı stres hissetmeleri, yeterince iyi beslenmemeleri veya yüksek sıcaklığa maruz kalmaları sebep olabilir.

Bu hastalığın belirtilerine bakacak olursak bunlar hamsterın genital bölgesindeki ıslaklık, ani kilo kaybı, yemek yememe eğilimi, halsizlik ve kambur bir duruştur. Bu belirtilere sahip olan bir hamsterın bu hastalığa yakalandığını anlamak mümkündür. Bu hastalığın ölüm oranı oldukça fazladır ve semptomlar ortaya çıktıktan sonraki 1-2 gün içerisinde hamsterlerın ölümü muhtemeldir.

Hamsterda Kansere Bağlı Ölüm

Kanser de bu sevimli canlıları öldüren bir diğer hastalıktır. Genellikle hamsterlarda lenfoma kanseri yaygındır ve bunların belirtileri arasında iştahsızlık, saç dökülmesi ve ani kilo kaybıdır. Bu hastalık diğerlerine göre çok yaygın olmasa da bazı hamsterlarda görülmektedir ve ani ölümle sonuçlanabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Fransız Lop Tavşan Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamsterda Zatürreye Bağlı Ölüm

Hamster neden ölür sorusunun bir diğer cevabı da zatürre rahatsızlığı. Bu hastalık ishalden sonra hamsterlarda ölüme sebebiyet veren en yaygın hastalıktır. Akciğerlerde oluşan enfeksiyon sonucunda hamsterlarda ani ölümler görülebilmektedir.

Hamsterda Böbrek Hastalıkları Nedeniyle Ölüm

Böbrek hastalığı dişi olan hamsterlarda daha çok görülmekle birlikte yaşlılık dönemlerinde görülmesi daha mümkün olan bir hastalıktır. Böbrekle ilgili oluşan bir problem bu sevimli canlıların ölümüne sebep olabilmektedir.

Hamsterda Diyabete Bağlı Ölüm

Genellikle bu hastalık hamsterlarda pek yaygın değildir fakat nadir de olsa görülebilmektedir. Bu hastalığa yakalanan hamsterlarda halsizlik, çok fazla su içme, çok fazla idrar yapma, ani ve hızlı zayıflama, idrarında kötü koku gibi belirtiler görülmektedir. Diyabet hastalığı olan hamsterlara özel bir beslenme düzeni uygulayarak ömürlerini uzatmak mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. tayfo dedi ki:

    benim hamster akşama kadar uyuyor akşam odaya bı saliyorum gece 1 e kadar koca oda az geliyor koltukların icine girip çıkmalar hatta koltuğun birini ev yaptı kendine kafesinde ki yiyecekleri olduğu gibi koltuğun içine taşıyor üzerimden inmiyor çok sevimli bı hayvan