Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster Bakımı Nasıl Olmalıdır?

20.03.2021
1.651
Abone Ol 
Hamster Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bugünkü yazımızda herkesin merak ettiği bir konuyu işlemek istiyoruz. Hamster bakımı nasıl yapılır sorusu birçok kişinin aklını kurcalıyor. O halde bu geniş rehberde sevimli dostlarımız ile alakalı olan her şeyi birer birer bulabilirsiniz. İşte tüm detaylarıyla hamster dostlarımızın bakımı hakkında bilgiler…

Hamster Bakmak İçin 10 Güzel Sebep

Hamster bakımı

İp Üzerinde Bir Hamster

Evet, bu güzel arkadaşlarımıza sahip olmak için çok güzel nedenlerimiz var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Hamsterlar, öteki evcil hayvanlara nazaran daha uygun fiyatlarda satılır.
  2. Bu hayvanlara düzenli olarak satın almanız gereken şeyler yem ve talaştır. Her iki ürün de son derece uygun fiyatlarla satışa sunuluyor.
  3. Sesleri yüksek çıkmaz, komşularınızdan şikayet almazsınız.
  4. Eşyalarınızı parçalamaz, tırmalamaz. Koltuklara zarar vermez.
  5. Onu gezdirmenizi istemez. Tasma da takmazsınız.
  6. Tüy bakımına gereksinim duymaz. Fırçalamanızı bile istemez.
  7. Tıraş etmenize ve yıkamanıza gerek yoktur.
  8. Her gün evinize geldiğiniz zaman kum taşımanıza asla gerek olmuyor.
  9. Köpekler gibi ısırma davranışı yok, kediler gibi de tırmalama huyu yok. Daha ne?
  10. Çok sessizdir. Tamamen kendi halinde dost canlısı bir hayvandır.

Hamsterların Sevmediği Şeyler

Elbette hamsterların da sevmediği şeyler var. Öğleden önce onu uyandırırsanız kendini huzursuz hisseder. Kafasına sakın dokunmayın, bunu istemez. Bıyıklarına da temas etmeyin, size kızar. Yuvasından almaya çalışırsanız sizi ısırır.

Diğer hayvanların kokusundan asla hazzetmemesi ile dikkat çeken bir hayvandır. Evinizde kuş, kedi ya da köpek gibi bir hayvan varsa onlarla temas edip direkt elinize hamsterınızı almayın. Dar alanlardan hoşlanmazlar. Rahatça koşacakları bir alan sağlamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar İçin Güvenli Yiyecekler Nelerdir?

Hamster bakımı konusunda iyi olmak için bunların her birine dikkat etmeniz gerekir. Hamsterlar yıkanmaktan pek hoşlanmayan canlılardır. Kum banyosu onlar için en iyisidir. Televizyondan rahatsız oldukları görülmüştür, sesi sevmezler.

Hamster Bakımı Ürünleri Nelerdir?

Hamster sahiplenmeye yeni karar vermiş biri iseniz, yapmanız gereken işk şeyin birkaç hamster malzemesi satın almak olduğunu unutmamalısınız. Hangi tür hamster sahipleneceğinizin çok önemi yoktur çünkü bu canlıların birçok gereksinimi aynı ürünlerle sağlanmaktadır. Bu da olumlu bir şeydir.

Hamsterlar çok da bakım gereksinimi duymayan evcil hayvanlardır. Yine de tüylerini nadir de olsa tarayın ve tırnaklarını kesin. Bu şekilde genel bakımını yapmış olursunuz. Kemirgen bakım seti adıyla satılmakta olan setlerde tarak, makas ve fırça gibi birçok eşya yer alır.

Ona bakım yaptığınız zaman kullanacağınız fırçanın cildine hasar vermemesine dikkat edin. Yumuşak bir fırça olmalıdır. Buna dikkat etmeniz gerekir. Fırçaya pek de gereksinim duymadığını anlamış olacaksınız. Yazının bu kısımdan sonraki yerlerinde size hamster bakımı için gereksinim duyacağınız malzemeleri tanıtıyor olacağız.

Hamster Kafesi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Bu hayvanların bakım süreci esnasında sürekli olan gereksiniminiz, hamsterınızın içerisinde kendini iyi ve güvende hissedebileceği bir kafesin varlığı olacak demektir. Hamsterınız için, seçmek istediğiniz kafesin boyutları da önem taşır.

Her şeyden evvel kafes, hamsterınızın içerisinde özgürce koşturacağı bir boyutta olursa bu en iyisi olacak demektir. Hamster çarkı ya da hamster tüneli eklendiği zaman kafeste yine de bunlara rağmen rahatça hareket edeceği bir alan olmasına özen göstermelisiniz.

Tel bir kafes seçiyorsanız seçeceğiniz kafesin tel aralıkları mümkün olduğu kadar dar olsun. Geniş olan tel aralıklarından hamsterınız geçebilir bu nedenle de bedeni oraya sıkışma yapabilir. Onun çok enerjik bir kemirgen türü olduğunu asla unutmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan Hastalıkları ve Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Şayet uygun olan bir seçenek bulacak olursanız, kenarları şeffaf bir yapıda olan, akrilik ya da cam malzemeden üretilen hamster kafeslerinden edinmenizi öneririz. En çok da birbirlerine tünellerle beraber bağlanan iki ya da üç katlı hamster kafeslerinden seçmeniz doğal yaşamda olduğu gibi yeraltı tünelleri hissiyatı oluşturacağı için hamsterınız daha huzurlu hisseder.

Kafes seçiminde dikkat etmeniz gereken başka bir konu ise hayvanın temizliğinin daha rahat bir şekilde yapılabilmesidir. Üst bölgesi çıkarılan ve yıkanan bir kafes seçerseniz işiniz de böylece kolaylaşır. Kafes seçimi sırasında dikkat edilmesi şart olan başka bir konu ise havalandırmadır.

Hamser kafesi havalanabilir şekilde dizayn edilmelidir. Esasen bu daha çok cam olan kafesler için dikkat edilecek bir detay olmaktadır. Şayet cam akvaryum biçiminde bir hamster kafesi kullanacaksanız muhakkak üst kapağın hava alacak tel bir kapağa sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

Yetersiz biçimde havalanan ve özellikle de yaz mevsiminde ısının artışına neden olan bu durum, hamsterın uyku durumuna geçerek solunumunun güç bir hal almasına sebebiyet verebilir. Hamster yemi seçimi de bu durumda önem taşır.

Hamster Yemi Nasıl Seçilir?

Hamster yemi seçimi, evcil dostunuzun uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmesi için önemli bir durumdur. Hamster yemleri iki farklı çeşitten oluşur; pelet yemler ve tahıl, kuru mısır, kuru meyveler, kuruyemişten oluşan yemler.

Her iki tür yem de genel manada aynı içeriğe sahiptir. Farklı şekilde pelet olan yemlerde ham maddeler öğütülerek hamur kıvamına sokulur. Ufak parçalar biçiminde hazırlanır.

Bu esnada içerisine de ekstra olarak mineral ve vitamin gibi gıda takviyeleri eklenir. Bu da faydalı olur. Hamster bakımı açısından bu son derece önemlidir.

Evcil hayvanınıza mümkün olduğu kadar karışık yem vermelisiniz. Ay çekirdeği, fındık, fıstık, kuru meyve ve mısırın yanı sıra lif kaynağı olarak da bilinen pelet yemlerden vermelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cüce Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

Piyasada birçok içerikle beraber hazırlanmış olan hamster yemleri vardır. Bu sebeple evcil hayvanınız bir yemi sevmemişse birkaç farklı marka yem denemesi yaparak severek yiyor olduğu yemi anlamaya çalışın.

Kafes içerisine ekleyeceğiniz kemirgen krakerleri de aslında hamster yemlerine benzemekte olan tohum ve tahıllardan meydana gelmektedir. Kemirme durumunu tatmin edebilen bu krakerler aynı zamanda besleyicidir. Bu nedenle kafeste her zaman bu ürünlerden bulundurun.

Hamster Mama Kabı Nasıl Olmalıdır?

Hamsterınızın günlük bir şekilde tüketmek isteyeceği yem seviyesini düşünerek tercih yapmanız gerekir. Boyut açısından ufak olmalarına rağmen stokçuluk yapmayı severler. Bu hayvanların mama kabını sürekli olarak doldurmanız gerekir. Temizliği kolay olan plastik ya da porselen olan mama kaplarından birini almayı deneyin.

Hamsterlar günlük şekilde ortalama bir yemek kaşığı dolusu yemek yiyebilir. Bu sebeple hamster mama kabı en az elli ml kadar mama alabiliyor olursa iyi olur. Elli ila yüz ml arasında hacme sahip olan mama kaplarından kafesinizin boyutlarına uygun olan bir hamster mama kabı seçmeyi deneyebilirsiniz. Hamster bakımı nasıl yapılır konusuna sahip yazımızın sonuna geldik. Şimdilik görüşmek üzere!

Kemirgenler ile igili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.