Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yaz Mevsiminde Tavşan Bakımı Nasıl Olmalı?

30.06.2024
229
Abone Ol 
Yaz Mevsiminde Tavşan Bakımı Nasıl Olmalı?

Yaz mevsiminde tavşan bakımı büyük bir özveri gerektirir. Uzun kulakları, sivri dişleri ve tüylü vücutları ile oldukça sevimli bir görünüşleri olan tavşanların da evcil olarak beslenmesi mümkündür. Tavşan beslemek kedi ve köpek beslemek kadar yaygın olmasa da beslemeyi tercih eden kişiler vardır. Peki yaz mevsiminde tavşan bakımı nasıl olmalı? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Yaz Mevsiminde Tavşan Bakımı

Yaz Mevsiminde Tavşan Bakımı Nasıl Olmalı?

Tavşan beslemek isteyen kişilerin tavşan bakımında bazı şeylere dikkat etmesi gerekir. Bunların başlıcaları tavşanların yaşam alanının temizliği, beslenmesi ve egzersiz ihtiyacının karşılanması gibidir. Mevsimlere göre de tavşan bakımında dikkat edilmesi gereken özel noktalar bulunur. Bu yazımızda yaz mevsiminde tavşan bakımı nasıl olmalı sorusunu yanıtlıyoruz. İşte detaylar!

1. Sıcaklık

Yaz mevsiminde tavşan bakımı konusunda en önemli unsur sıcaklıktır. Tavşanların yaşaması için ortam sıcaklığının 10 ila 30 derece aralığında olması gerekir. Bu aralık dışındaki sıcaklıklarda tavşanlar rahatsız olacaktır ve vücutları da buna göre bir reaksiyon gösterecektir. Bu nedenle tavşanların yaşam alanının 10 ile 30 derece arasında tutulmasına dikkat edilmelidir. 20 derece civarı onlar için çok daha iyi olacaktır.

Yaz mevsiminde tavşanların sıcaklıktan rahatsız olmasını önlemek için vantilatör ve klima gibi araçlar kullanılarak ortam sıcaklığı ayarlanmalıdır. Ancak tavşan kafesinin doğrudan bu araçların hava akımına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir.

2. Pencereleri Açık Bırakmak

Yaz mevsiminde tavşan bakımı söz konusu olduğunda bu detay da unutulmamalıdır. Evinde oda sıcaklığını dengelemek için elektronik alet olmayan kişiler pencereleri açarak hava akımı sağlayabilir. Bu sayede hem havanın daha taze olması sağlanır hem de ortam sıcaklığı daha tolere edilebilir bir seviyeye getirilebilir. Ancak bu sırada tavşanlar kafes dışında ise atlamalarına karşı önlem alınmalıdır. Alan gölgelik ise tavşan kafesi pencere önüne konulabilir. Güneş alan bir nokta ise başka bir noktaya konulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Cilt Hastalıkları

3. Tüy Bakımı

Tavşanların vücudu yoğun bir şekilde tüylerle kaplıdır. Yaz mevsiminde bu tüylerin tavşanları rahatsız etmesini önlemek için tüy tıraşı yapılabilir. Ayrıca düzenli olarak tüylerinin taranması da buna yardımcı olur. Tüylerin taranması ile tavşanların vücudundan dökülen tüylerin atılması sağlanır ve tüylerin dolaşması önlenir. Bu sayede tavşanların vücudu hava alır ve serinler.

4. Gölgelik Alan

Yaz mevsiminde tavşan bakımı konusunda gölgelik alan önemlidir. Tavşanların bulunduğu alan gölgelik olmalıdır. Ev içindeler ise daha serin ve gölgelik alanlar tercih edilmelidir. Tavşanlar dışarıda ise yine çevrede gölgelik alanlar olduğundan emin olunmalıdır. Böylece güneş altında çok uzun süre kalmadan bu alana sığınabilirler.

5. Su Tüketimi

Diğer tüm canlılar gibi tavşanların da her gün yeteri kadar su tüketmesi gerekir. Bu gereklilik sıvı kaybının daha fazla gerçekleştiği yaz mevsiminde daha fazladır. Yaz aylarında tavşanların sıvı eksikliğinden rahatsızlık hissetmesini önlemek için yeteri kadar su tükettiklerinden emin olunmalıdır. Bu sebeple tavşan kafesinin içinde daima erişebilecekleri su bulunmalıdır. Suyun taze ve temiz olduğundan emin olunmalıdır.

6. Beslenme

Yaz mevsiminde tavşanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi sağlanmalıdır. Tek tip beslenmeden kaçınılmalıdır. Sonuç olarak tavşanların daha enerjik hissetmesi ve sağlıklı bir şekilde yaz mevsimini atlatması mümkün olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.