Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Görülen Hastalıklar

Abone Ol 
Kedilerde Görülen Hastalıklar
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1753.30₺

1365.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
990.00₺

642.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele
786.72₺

580.89₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele

Kedilerde görülen hastalıklar oldukça fazladır. Sevimli vücutları ve davranışları ile insanların beslemeyi en çok tercih ettiği hayvanlardan biri de kedilerdir. İnsanlarla kediler arasında sahip-evcil hayvan ilişkisinden ziyade bir sevgi bağı vardır. Bu nedenle kedi sahipleri için kedilerinin yaşam konforları ve mutlulukları çok önemlidir. Kedi hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak, her evcil hayvan sahibi için önem arz eder.

Kedilerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Kedilerde Görülen Hastalıklar

Kedi beslemek isteyen pek çok kişi onların mutluluğunu ve sağlığını korumak adına bakımları ile ilgili detaylara yönelik araştırma yapar. Bu sayede kedilerinin fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir yaşam sürmelerini hedef koyarlar. Ancak bu konulara dikkat edilmesine rağmen kedilerde çeşitli hastalıkların kendini göstermesi mümkündür. Herhangi bir belirti ortaya çıktığında bunların ciddiye alınması ve görmezden gelinmemesi önemlidir. Bu yazımızda kedilerde görülen hastalıklar arasından en yaygın olanlarını derledik. Sık olarak görülen kedi hastalıkları şöyle:

Kedilerde Tüy Mantarı

Halk arasında saçkıran olarak da bilinen tüy mantarı; çeşitli hayvanlar ve insanlar arasında bulaşıcı olan bir hastalıktır. Kedilerde tüy mantarı olması durumunda ciltlerinde ve tüylerinde bariz belirtiler gözlemlenir. Örneğin; lezyon, kızarıklık ve kelleşme meydana gelebilir. Bazı durumlarda tüy mantarına neden olan sporlar kedinin vücudunda bulunsa bile hastalık belirtileri ortaya çıkmayabilir.

Kedilerde nadir görülen bir hastalık olan tüy mantarı tedavi edilmediği durumda kedilerin tüm vücuduna yayılarak olumsuz etkilenmelerine neden olabilir. Oldukça bulaşıcı olması nedeniyle çevredeki diğer canlılar için de bir risk faktörü oluşur. Bu nedenle fark edildiğinde ihmal edilmemelidir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde görülen hastalıklar listesinde yer alır. Her 100 kediden 3’ünde görülen bir hastalık olan idrar yolu enfeksiyonu, kediler için hayati risk oluşturan bir problemdir. Farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelmesi mümkündür. Örneğin; obezite, sürekli kuru gıdalar ile beslenme, ortam değişikliği ve stres bu hastalığın nedenleri arasında yer alır. Barınaklar gibi birçok kedinin aynı ortamda yaşadığı ortamlarda görülme riski daha yüksek olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar?

İdrar yolu enfeksiyonu olan kedilerin idrar yaparken olağan davranışlarında değişiklik yaşanır. Kedilerin idrar yaparken acı çektiği, ağladığı ve farklı alanlara idrarını yaptıkları görülür. Bunun dışında idrar esnasında ve sonrasında o bölgeyi yoğun bir şekilde yalarlar. İdrarlarında kan gözlenir. Kedi maması yemek istememe, kusma, aşırı su içme ve depresyon da idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler fark edildiğinde bunun hayati tehlike oluşturan bir hastalık olduğuna dikkat edilerek en kısa sürede tedavi sağlanmalıdır.

Kedilerde Kuduz

Kedilerde görülen hastalıklar listesinde kuduz da yer alır. Kuduz hastalığı genellikle köpekler ile özdeşleştirilen bir hastalıktır ancak kedilere de bu hastalığın bulaşması mümkündür. Kuduz hastalığı; kediler, köpekler, insanlar ve diğer canlılar için kesin ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Çoğunlukla kuduz olan bir canlının ısırığı ile bulaşır ancak salya yoluyla bulaşma ihtimali de vardır. Kedilere kuduz bulaştıktan sonra ilk belirtiler birkaç ay sonra ortaya çıkar. Kuduz hastalığının en yaygın belirtileri ise iştahsızlık, agresiflik, felç, zayıflık ve ani ölüm olarak karşımıza çıkar.

Kuduz hastalığının yüzde 100 ölüm oranı nedeniyle bu hastalıktan korunmak için uygulanması gereken tüm aşıların yaptırılmasıdır. Herhangi bir tedavi yöntemi olmadığı için hastalıktan mümkün olduğu kadar korunmak gerekir.

Kedilerde Görülen Hastalıklar

Kedilerde Kanser

Tedavisi konusunda hala araştırmaların sürdüğü riskli bir hastalık türü olan kanser, kedilerde de görülebilen bir hastalıktır. Kedilerde bu hastalığın meydana gelme nedenleri tam anlamı ile belli olmamakla beraber genel olarak çevresel ve genetik faktörler üzerinde durulmaktadır. Kanser hastalığı, kedilerde de insanlarda olduğu gibi kanserli hücrelerin kontrolsüz yayılması şeklinde ilerler. Kilo kaybı, iştahsızlık, zayıflık, yumru, kusma, nefes alma zorluğu ve enfeksiyonlar ile kendini belli eder.

Kedilerde en yaygın görülen kanser türü lenfomadır. Bunun başlıca nedeni ise lösemi virüsüdür. Bu nedenle tedbiren lösemi aşılarının yapılması önem arz eder. Kedilerde herhangi bir anormallik veya belirti tespit edildiğinde derhal tedaviye başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedinin Kusması Neden Olur?

Kedilerde Kalp Kurdu

Çoğunlukla köpeklerde gözlenen ve sivrisinek ısırıkları ile vücuda giren bir parazitten kaynaklanan kalp kurdu hastalığı çok riskli bir hastalıktır. Kedilerin vücudu yaşamaları için çok elverişli olmamasına rağmen çeşitli rahatsızlıklarla beraber ölüme sebep olması da mümkündür.

Kedilerde kalp kurdu hastalığından yoğun olarak akciğerler etkilenir. Kalp kurdu hastalığına neden olan parazitler, buradan kalbe geçiş yapmak amacıyla ilerlemek ister. Nadiren de olsa bunu başararak risk faktörünün yükselmesine neden olabilirler.

İştahsızlık, nefes almada güçlük, hırıltılı nefes alma, öksürük, uyuşukluk ve depresyon bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler fark edildiğinde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Bu hastalığın ani ölüme sebep olabileceği de unutulmamalıdır.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde görülen hastalıklar söz konusu olduğunda üst solunun yolu enfeksiyonu da bu listede konumlanır. Üst solunum yolu enfeksiyonu; kedilerin sinüs, boğaz ve burun bölgesinin çeşitli virüslerden veya viral enfeksiyonlardan etkilenmesiyle beraber meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Çoğunlukla virüsler nedeniyle olmaktadır. Özellikle birçok kedinin bulunduğu yaşam alanlarında virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonları yaygın olarak görülmektedir. Virüsler nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu enfeksiyonları; öksürme, hapşırma ve salya gibi yollarla canlılar arasında yayılmaktadır. Bu virüslerin bulaştığı kediler ömür boyu virüsün taşıyıcısı olmaktadır.

En çok görülen kedi hastalıklarından biri olan üst solunum yolu enfeksiyonu; öksürme, hızlı nefes alıp verme, hapşırma, balgam, burun akıntısı, ateş, iştahsızlık, depresyon ve ağız açık nefes alma gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Kedilerde Diyabet

Belirtileri kolay bir şekilde fark edilebilen diyabet hastalığının farklı nedenleri olabilir. İnsülin hormonunun yeterince salgılanmamasına bağlı olarak meydana gelebileceği gibi vücudun insüline yeterli tepkiyi vermemesi de diyabete sebep olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Sahibini Neden Yalar? Kedilerde Yalama Eylemi

Diyabet hastalığı nedeniyle kedilerin genel sağlıklarının olumsuz etkilenme ihtimali vardır. Büyük bir hayati tehlike oluşturmamasına rağmen ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Çok su içme, az yeme, çok yeme, çok sık tuvalete çıkmak ve halsizlik gibi durumlar fark edildiğinde diyabet hastalığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılan testlerin ardından diyabet tespit edildiyse kedilerin hayatında buna göre çeşitli değişiklikler yapılmalıdır.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Böbrek yetmezliği de kedilerde görülen hastalıklar arasındadır. Böbrek yetmezliği; böbrek fonksiyonlarının sağlıklı ve olağan bir şekilde devam etmesini engelleyen bir sağlık sorunudur. Genellikle yaşlı kedilerde gözlenir. Kedilerde en yaygın görülen hastalıklardan biri olduğu söylenebilir. Önemli bir organ ile ilgili bir sorun olması sebebiyle tedavi edilmediği durumda hayati risk teşkil etmektedir.

Böbrek yetmezliğinin başlıca nedenleri arasında uzun süre kuru gıda tüketilmesi ve yeterince su içilmemesi vardır. Bunun yanı sıra kedilere gençlik döneminde yapılan hastalık aşılarının bazılarının da böbrek yetmezliğine neden olabileceği bilinmektedir.

Kedilerde böbrek yetmezliği, kedilerin davranışlarına bakılarak kolaylıkla anlaşılmaktadır. Böbrek yetmezliği olan kedilerin aşırı su tükettiği ve su tükettikten sonra sık sık tuvalete çıktıkları gözlemlenir. Bunun yanı sıra salya ve ağız kokusu da böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında yer alır.

Kedilerde Bağırsak İltihabı

Bağırsak iltihabı, boşaltım sistemini derinden etkileyen ve kedilerin ishal olmasına neden olan bir hastalıktır. Bağırsak iltihabının birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenlerden biri beslenmedir. Olağan beslenme şeklinin dışına çıkmak, mama değişikliği ve bozulmuş gıda tüketmek gibi nedenlerden dolayı bağırsak iltihabı meydana gelebilir. Bağırsaklardaki bakteri popülasyonunun artması da bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Bunun yanı sıra gıda alerjisi de bağırsak iltihabına neden olabilir. Alerjik gıdalara vücudun tepki vermesine bağlı olarak iltihap meydana gelebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.