Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Pire Sorunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abone Ol 
Kedilerde Pire Sorunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde pire sorunu oluşabilir. Kedilerde en yaygın görülen dış parazitlerden biri pirelerdir. Pireler, kedi ve köpek gibi pek çok hayvanın vücuduna yerleşir ve kan emerek yaşamını sürdürür. Özellikle sokakta yaşayan kedilerde yaygın bir pire sorunu yaşandığı gözlenir. Bu sorun aynı şekilde evcil kedilerde de yaşanabilir.

Kedilerde pire sorunu, hafife alınmaması gereken ve ciddi olumsuz etkilere neden olabilen bir durumdur. Bu nedenle kedilerde pire sorunu hakkında bazı detayların bilinmesi gerekir. Bu yazımızda kedi pire problemi hakkında bilinmesi gereken noktaları bir araya getirdik. Hadi inceleyelim.

Kedilerde Pire Sorunu Nedir?

Kedilerde Pire Sorunu

Kedi pireleri, kan emerek yaşamını sürdüren bir tür dış parazittir. Yaklaşık 1-2 yıl yaşarlar ve bu sürede yüzlerce yumurta bırakabilirler. Ufak boyutları ve zıplama yetenekleri nedeniyle fark edilmeleri zor olur.

Kedilerde pire sorunu fark edildiği durumda çözümü olan bir sorundur. Pire sorununun ihmal edilmesi veya fark edilmemesi durumunda kedilerin vücudunda birtakım olumsuz değişiklikler gözlenir.

Kedilerde Pire Sorunu Nelere Yol Açar?

Pireler, kan emerek beslendiği için pire sorunu olan kedilerde kansızlık gözlenir. Bunun yanı sıra ateş, yaralanma, kaşıntı ve stres de meydana gelir. Kedilerin fiziksel ve zihinsel olarak olumsuz etkilendikleri görülür. Ayrıca pirelerin iç parazite neden olma ihtimali de mevcuttur.

Enfekte pirelerin kediler tarafından yanlışlıkla tüketilmesiyle bu durum yaşanabilir. İç parazitler, kedilerin ölümüne sebep olabilecek organizmalardır.

Kedilerde Pire Sorunu Nasıl Anlaşılır?

Pireler nedeniyle kedilerde hem fiziksel hem de zihinsel değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişikliklerin dikkate alınmasıyla kedilerde pire sorununun geç olmadan fark edilmesi mümkündür. Peki kedilerde meydana gelen bu değişiklikler nelerdir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çocuklar İçin En İyi Kedi Cinsleri

Kedilerde pire sorununun başlıca belirtilerinden biri kaşıntıdır. Pire olan kedilerin sürekli kaşınmaya devam ettiği görülür. Bunu kendi vücutlarını yaralayacak ölçüde yaptıkları bile görülebilir. Pireler, kan emmek için kedilerin vücudunu ısırdıklarında yara oluşumuna ve tüy kaybına neden olur.

Bu gibi fiziksel değişikliklerin yanı sıra pire sorunu olan kedilerde huzursuzluk ve stres gibi zihinsel değişikliklerde yaşanır. Aynı şekilde kedi maması tüketmek istememe yaygındır. Bu durumlar fark edildiğinde gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Bunun için kedilerin dışkısında herhangi bir tenya olup olmadığı kontrol edilmelidir. Elle ve tarak kullanılarak da vücut kontrolü yapılmalıdır.

Kedilerde Her Mevsimde Pire Olur Mu?

Pirelerin sıcağı seven canlılar olması nedeniyle genellikle yalnızca ilkbaharda ve yazın bulaştığı yanılgısı bulunur. Ancak pirelerin sonbaharda ve kışın da bulaşması mümkündür. Bu mevsimlerde pirelerin yayılması için uygun bir ortam olduğu taktirde pirelerin kedilerin vücudunda çoğalmaya devam ettiği görülebilir.

Ev Kedilerinde Pire Sorunu Yaşanır Mı?

Pire sorunu, sokak kedilerinde daha yaygın görülen bir durumdur. Ancak çeşitli yollarla ev kedilerine bulaşması da söz konusu olabilir. Bunda pirelerin yumurtlayarak çoğalması başlıca etkendir. Küçük boyutlara sahip pirelerin yumurtaları çoğunlukla kolayca fark edilmez. Dışarıdan gelen insan veya başka bir canlı ile temas kurulması ile bu pireler evdeki kedilere bulaşabilir.

Kedilerde Pire Sorunu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde pire sorununun tedavisi için mutlaka veteriner hekimlere başvurulmalıdır. Pire sorununun tedavisi için gerekli ilaçların kullanılmadığı durumlarda başarılı bir tedavi çok zordur. Kedilerde pire sorununun tedavisi adına veteriner hekimlerin önerdiği pire damlaları, pire şampuanı ve pire tasması kullanılmalıdır.

Pire damlaları ile kedilerin vücudunda bulunan pireler yok edilir. Yumurtalar ve larvalar üzerinde etkili olmadığı için tarama işlemi ile vücuttaki bu organizmalarda temizlenmelidir. Pire tasması ise dışarıdaki pirelerin kedilerin vücuduna yerleşmesini önler. Pire şampuanıyla bu sürecin desteklenmesiyle başarılı bir tedavi gerçekleştirilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Neler?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.