Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Nedir?

Abone Ol 
Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Nedir?
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı görülebilir. Kilo kaybı, dehidrasyon, kusma veya geçmeyen ishal, bu bağırsak hastalığını işaret ediyor olabilir. İyileşmenin anahtarı ise doğru tanı ve tedavidir.

Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Ne Anlama Gelir?

Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı, kalıcı veya tekrarlayan sindirim semptomları ve gastrointestinal sistemin iltihaplanması ile karakterize edilen bir bozukluğu ifade eder. En yaygın olarak yaklaşık 6-7 yaşındaki orta yaşlı kedileri ve yaşlı kedileri etkiler. Bu, daha genç kedilerde teşhis edilemeyeceği anlamına gelmez.

Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Neden Olur?

Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Nedir?

Bu hastalığın neden olduğu net değildir. Genel olarak bağışıklık sistemi problemlerinden kaynaklanabilir. Ayrıca iç parazitler, bakteriler ve kötü beslenme de kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığına yol açabilir.

Kedilerde Enflamatuar Bağırsak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı belirtileri şunları kapsar:

  • Kilo kaybı
  • Kedi maması yemek istememek
  • İshal
  • Kusma
  • Anoreksiya
  • Dışkıda kan
  • Karın ağrısı
  • Enerjisizlik
  • Dehidrasyon
  • Tüylerin kötü görünmesi

Bu belirtiler spesifik değildir ve lenfoma, enfeksiyöz veya endokrin patolojiler, parazitler ya da gıda alerjileri gibi diğer hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle teşhisin doğru konulması önemlidir.

Kedilerde Enflamatuar Bağırsak Hastalığının Teşhisi Nasıldır?

Hastalığın teşhisi için veteriner, öncelikle kan testi yapar. Ardından dışkı örneği alır. Biyopsi tanı için kullanılan başka bir tekniktir. Kediye anestezi uygulanmasını gerektiren invaziv testler, endoskopi veya tercihen keşif amaçlı laparotomi ile yapılır. Sağlanan testlerin her zaman enflamatuar hastalığı teşhis etme amacını taşımadığını, ancak benzer semptomlarla ortaya çıkan diğer patolojileri belirlemek için kullanıldığını akılda tutmak önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Neden Kuyruk Sallar?

Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Bu hastalığın tedavisi var ama kedinin durumuna göre tedavi uygulanması gerekir. Yeni bir beslenme düzeni tavsiye edilebilir. Bu noktada kedinin daha önce tüketmediği yiyeceklerle beslenmesi sağlanır.

Ek olarak, veteriner en az iki hafta süreyle antibiyotik reçete edecektir. Kedi düzelmezse veya ciddi semptomlar gösterirse, uzun süre antienflamatuarlar da tedaviye dahil edilir. Ayrıca hipoalerjenik kedi mamaları ile beslenme, bu hastalığın tedavisinde sık olarak tercih edilen bir yöntemdir. Görüldüğü üzere inflamatuar bağırsak hastalığının tedavisi karmaşık bir süreçtir ve mutlaka veteriner desteği alınmalıdır. Bu sayede kedinin sağlığına kavuşması mümkün olabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.